Σε έναν μήνα η κυβέρνηση περνά και τυπικά στο δεύτερο μισό της δεύτερης θητείας της, ενώ έχει στη διάθεσή της τρεις (γεμάτους) μήνες για την παραδοσιακή πολιτική αφετηρία του φθινοπώρου: τη ΔΕΘ, η οποία αντιμετωπίζεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση ως σημείο καμπής για το πολιτικό κλίμα και ως άτυπη αφετηρία μιας «προεκλογικής χρονιάς».
Υστερα από μια παρατεταμένη περίοδο δημοσκοπικής υποχώρησης και αγωνιώντας να καλύψει το χαμένο έδαφος, το Μέγαρο Μαξίμου ανοίγει τέσσερις δρόμους προς τις ανακοινώσεις της ΔΕΘ. Στόχος, να χτίσει εγκαίρως νέο αφήγημα με «θετικά» μηνύματα, όσο κι αν από τους τομείς τους οποίους προβάλλει εξακολουθεί να έρχεται η αυστηρότερη (αρνητική) αξιολόγηση και επίμονα αιτήματα της κοινωνίας. Είτε με «μεταρρυθμιστικά διλήμματα» (ενδεικτική η εκκίνηση της συζήτησης για την άρση της νομιμότητας στον δημόσιο τομέα), είτε με «μικρές» λύσεις στην καθημερινότητα (ενδεικτική η προαναγγελία λειτουργίας του ειδικού τετραψήφιου 1566 για θέματα υγείας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ασκήσει πίεση στους πολιτικούς αντιπάλους του – πρωτίστως στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε παλεύει να καλλιεργήσει ξανά στους πολίτες την εικόνα ότι η κυβέρνησή του κινείται με «καθαρούς, ρεαλιστικούς στόχους» ως το 2027.
«Οι φωνές του λαϊκισμού πάντα καραδοκούν» είπε από τα Μέγαρα το Σάββατο, και σε μια επίδειξη αυτοπεποίθησης και τόνωσης του νεοδημοκρατικού ηθικού εκτίμησε ότι «οι πολίτες θα εμπιστευθούν ξανά τη μία δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την πρόοδο».
1 Κράτος:
Και μπόνους και απολύσεις
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης διατυπώνει σύνθημα «ρήξης» με το βαθύ κράτος. Για μάχες κατά του αναχρονισμού μιλούσε ο ίδιος και πριν από την εθνική αναμέτρηση του 2023 – υπό τη σκιά της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη. Το κράτος, υπό την έννοια της σύγκρουσης με κατεστημένες νοοτροπίες και προβληματικές πρακτικές, επανέρχεται στην κορυφή του πολιτικού λόγου του: ετοιμάζονται περισσότερα μπόνους απόδοσης, προαναγγέλλεται περισσότερη αξιολόγηση. «Ας μπούμε στα βαθιά, η κοινωνία είναι ήδη πιο μπροστά» υποστηρίζουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Το στοίχημα της «αποτελεσματικής» δημόσιας διοίκησης το βάζει ξανά από μόνη της η κυβέρνηση – με όποιο ρίσκο υπάρχει για την εικόνα αποτελεσματικότητάς της στις περιπτώσεις που αυτό (θα) χάνεται. Οι λόγοι που το κάνει είναι συγκεκριμένοι: πρώτον, η κρατική λειτουργία αφορά τα πρακτικά της καθημερινής ζωής των πολλών και άρα επιτρέπει γέφυρες με διευρυμένα ακροατήρια – το αν αποδειχθούν αποτελεσματικές θα φανεί. Δεύτερον, φορτίζεται το δίπολο πρόοδος – οπισθοχώρηση σε μια περίοδο που το Μαξίμου έχει ανάγκη από διαχωριστικές γραμμές με τους πολιτικούς αντιπάλους του, επιδιώκοντας αντιπαράθεση και με ιδεολογικό πρόσημο.
2 Εισοδήματα:
Κωδικός «μεσαία τάξη»
Η βασική κατευθυντήρια γραμμή έχει χαραχτεί από το Μαξίμου και με βάση αυτήν κάνει ασκήσεις επί χάρτου το οικονομικό επιτελείο: μείωση φόρων για τη μεσαία τάξη. Ο Μητσοτάκης θα επισφραγίσει στην επικείμενη ΔΕΘ ότι θα μείνουν έως το 2027 στον πυρήνα του κυβερνητικού αφηγήματος τα εισοδήματα. Ετσι εκτιμά ο ίδιος ότι θα μπορέσει να επανασυνδεθεί με ακροατήρια που δεν έχουν υψηλές κομματικές ταυτίσεις, αντίθετα έχουν άνεση μετακίνησής τους στο πολιτικό φάσμα. Τα θέματα της οικονομίας και η ακρίβεια έχουν επανέλθει στην κορυφή της λίστας με τις αγωνίες των πολιτών. Εξ ου και ο κυβερνητικός αγώνας αναζήτησης θετικών «ειδήσεων». Ο Μητσοτάκης ξεκίνησε την κυριακάτικη ανασκόπηση έργου με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν (ανάπτυξη 2,3% για το 2025, στο 2,2% για το 2026 κ.λπ.), ομολογώντας βεβαίως ότι παραμένει η «πρόκληση» του πληθωρισμού. «Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια» επανέλαβε από τα Μέγαρα είναι «να έχουμε μια σταθερή πολιτική αύξησης μισθών, μείωσης των φόρων, ενίσχυσης των συντάξεων, στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».
3 Στέγη:
Ενας οξύς πονοκέφαλος
Στον εκλογικά νεκρό χρόνο αλλά πολιτικά κρίσιμο σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της πολιτικής ατζέντας και του κλίματος της αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση αδυνατεί να απαλλαχτεί από τον οξύτερο πονοκέφαλό της: το στεγαστικό. Το βάρος που προσπαθεί να δείχνει ότι ρίχνει το Μαξίμου στο θέμα της στέγης δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτό πλήττει μεγάλες κοινωνικές ομάδες – αν όχι οριζόντια την κοινωνία. Κι αυτό την ώρα που η κυβέρνηση αντικρίζει σε κυλιόμενες μετρήσεις μια ανησυχητική κατάσταση ως προς την επιρροή της στις παραγωγικές ηλικίες (σε άλλοτε ισχυρά κοινά της ΝΔ όπως οι 40άρηδες και οι 45άρηδες). Το θέμα ιεραρχείται ψηλά στη λίστα προβλημάτων των πολιτών, εξ ου και η κυβέρνηση αναγκάζεται εδώ και μήνες να το εντάξει – μαζί με την ακρίβεια – στις κεντρικές προτεραιότητές της. Το κρισιμότερο είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να διατεθεί στην αγορά μεγαλύτερος αριθμός κατοικιών – στόχος που δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν. Στην επικείμενη ΔΕΘ αναμένονται πρωτοβουλίες: οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι, ενώ για την ώρα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, όπως η μείωση φόρου στα εισοδήματα από ακίνητα, νέες παρεμβάσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση κ.ά.
4 Υγεία:
Πυλώνας «καθημερινότητας»
Η δημόσια υγεία είναι στην κυβερνητική βιτρίνα με αγωνιώδεις προσπάθειες να προβάλλεται κάθε – μικρό ή μεγαλύτερο – θετικό «νέο». Είναι άλλωστε βασικός πυλώνας της «καθημερινότητας» – μαζί με εκείνον της παιδείας. Ο Μητσοτάκης έχει ορίσει το «νέο ΕΣΥ» ως προσωπικό στοίχημα της δεύτερης τετραετίας (το επανέλαβε το Σάββατο από τα Μέγαρα), ζητώντας μάλιστα να είναι αυτό ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης της κυβέρνησης από τους πολίτες στην κάλπη. Η υγεία δεν έλειπε ούτε από τη διαδικτυακή ανασκόπηση έργου, μία μέρα αφότου ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, μία από τις 160 δομές στις οποίες κατευθύνονται πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. «Εδώ, μπορούμε να πούμε ότι το είπαμε και το κάναμε (…) Στο τέλος της τετραετίας θα μιλάμε για νέο ΕΣΥ» είπε σε πολίτες των Μεγάρων, επιβεβαιώνοντας ότι αποπειράται (και) μέσα από το ΕΣΥ να ενισχύσει το προφίλ «αξιοπιστίας» της κυβέρνησης – παρότι συνεχώς ακούγονται φωνές για ελλείψεις και καθυστερήσεις –, δίνοντας έμφαση και στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπως το MyHealth, το οποίο επεκτείνεται από σήμερα σε όλους τους γιατρούς.
Πηγή: tanea.gr