Οι ταξιδιωτικές κρατήσεις προς την Ιαπωνία, μια από τις σημαντικότερες ασιατικές αγορές σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση εξαιτίας ενός μάνγκα το οποίο προειδοποιεί για μια «πραγματική καταστροφή».
Ωστόσο, οι ακυρώσεις από επίδοξους τουρίστες δεν πλήττουν μονάχα στην Ιαπωνία: ολόκληρη η Ασία δέχεται τις επιπτώσεις των προβλέψεων της κυκλοφορίας της δεκαετίας του ’90.
Μια υποθετική καταστροφή
Η ζοφερή πρόβλεψη που διατυπώθηκε στο «The Future I Saw», το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1999, κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από έναν καταρράκτη ταξιδιωτικών ακυρώσεων με πρόσχημα τα προφητικά όνειρα της δημιουργού του, Ryo Tatsuki.
Το εξώφυλλο του πρωτότυπου αναφέρεται σε μια «μεγάλη καταστροφή» που συνέβη τον Μάρτιο του 2011 – την ημερομηνία που η Ιαπωνία έζησε τον φονικό σεισμό μεγέθους 9 ρίχτερ και το τσουνάμι. Σε μια νέα έκδοση του 2021, η Tatsuki αναφέρει ότι η επόμενη μεγάλη καταστροφή θα συμβεί στις 5 Ιουλίου 2025. Ο ισχυρισμός της τροφοδότησε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προειδοποιούν τους ανθρώπους να μείνουν μακριά από την Ιαπωνία.
Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν πλοκή κινηματογραφικού εγχειρήματος του Χόλιγουντ, αλλά για την τουριστική βιομηχανία της Ιαπωνίας, πρόκειται για κάτι περισσότερο -και ζημιογόνο: οι προβλέψεις σχετίζονται με μια υποθετική καταστροφή οδήγησε τους προληπτικούς ταξιδιώτες, ιδίως στην Ανατολική Ασία, να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τις διακοπές τους, παρόλο που οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι η ακριβής πρόβλεψη του πότε μπορεί να χτυπήσει ένας σεισμός είναι σχεδόν αδύνατη.
Χιλιάδες ακυρώσεις
Ακόμα και αν δεν υπάρχει επιστημονική βάση στους ισχυρισμούς που τροφοδοτούν τις εικασίες, τα όνειρα της Tatsuki επανήλθαν στο διαδικτυακό προσκήνιο χάρις σε προηγούμενη αναφορά της για τον Μάρτιο του 2011, όταν περισσότεροι από 18.000 ανθρώπους έχασαν τη ζωή τους στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο αντίκτυπος της τελευταίας πρόβλεψής της γίνεται περισσότερο αισθητός στη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, το οποίο χρησιμοποίησε δεδομένα της ForwardKeys για να μετρήσει τον αντίκτυπο στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων. Ο μέσος όρος των κρατήσεων από το Χονγκ Κονγκ μειώθηκε κατά 50% σε ετήσια βάση, προσθέτοντας ότι εκείνες μεταξύ των τελών Ιουνίου και των αρχών Ιουλίου σημείωσαν πτώση έως και 83%.
«Ένα ταξιδιωτικό γραφείο στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι το μάνγκα είχε ήδη επηρεάσει τα σχέδια διακοπών των ανθρώπων, με τις κρατήσεις για την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων διακοπών Απριλίου-Μαΐου να έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι», αναφέρει το πρακτορείο.
*Με πληροφορίες από: Japan Times | CNN | Guardian
Πηγή: in.gr