Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης εργασίας του στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, ως επικεφαλής ευρείας αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου ισραηλινών κρατικών επιχειρήσεων, ο υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, Νταβίντ Αμσαλέμ, μιλάει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τις διμερείς εν εξελίξει συνεργασίες. Το μέλλον του GSI, τις προϋποθέσεις για την προώθηση του IMEC, την αναθέρμανση του σχήματος 3+1 με «ομπρέλα» τις ΗΠΑ, ενώ τοποθετείται και για τον παράγοντα «Τουρκία» στην ευρύτερη περιοχή.
Ποιες βλέπετε να είναι οι προοπτικές διεύρυνσης της σχέσης Ισραήλ – Ελλάδας;
Η Ελλάδα είναι πραγματικά μια πολύ σημαντική χώρα για το Κράτος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Εχει ύψιστη στρατηγική σημασία για εμάς, με κοινά συμφέροντα, προκλήσεις, ακόμη και απειλές – αν και προτιμώ να μην επεκταθώ σε αυτά. Υπάρχει, ωστόσο, ύψιστη σημασία στην ανάπτυξη των δεσμών μας σε μια ποικιλία τομέων, ιδίως στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του συντονισμού μεταξύ των εθνών μας. Ως εκ τούτου, θεωρώ την ενίσχυση αυτών των δεσμών ως μια πραγματικά στρατηγική αναγκαιότητα μεταξύ των δύο χωρών μας.
Πώς κρίνετε τη συνεργασία σας με τους αρμόδιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης και σε ποιους τομείς συνεργάζεστε επί του παρόντος;
Μετά την πιο πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ελλάδα, εντυπωσιάστηκα πολύ από τους έλληνες υπουργούς που συνάντησα. Ηταν εξαιρετικά θετικοί και θερμοί απέναντί μου αλλά και απέναντι στην ιδέα της ενίσχυσης και επέκτασης της υπάρχουσας σχέσης μας, καθώς και της σφυρηλάτησης νέων δεσμών με το Ισραήλ σε διάφορους τομείς. Αυτή τη στιγμή, συνεργαζόμαστε ήδη σε πολλούς τομείς. Το υπουργείο μου, ειδικότερα, προωθεί αρκετές κοινές επιχειρήσεις στην έρευνα, την καινοτομία και τον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ, ταυτόχρονα, προωθεί και τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών εταιρειών μας και του ελληνικού κρατικού επενδυτικού ταμείου. Συνολικά, πιστεύω ότι το Κράτος του Ισραήλ και η Ελλάδα μπορούν να σημειώσουν πολύ, πολύ σημαντική πρόοδο μαζί και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, ειδικά σε τομείς όπως η ασφάλεια, οι υποδομές και η γεωργία. Είναι σίγουρα αλήθεια ότι δεν υπάρχουν πολλές δημοκρατικές χώρες στη Μέση Ανατολή.
Είστε αισιόδοξος ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες για την ολοκλήρωση του GSI και έχετε σχεδιάσει ειδικές προβλέψεις ασφάλειας για την απρόσκοπτη συνέχισή τους;
Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό το θέμα, καθώς το βλέπω ως μια πολύ σημαντική και στρατηγική σύνδεση για το Κράτος του Ισραήλ και για ολόκληρη την περιοχή. Ουσιαστικά, το Κράτος του Ισραήλ είναι ένα νησιωτικό έθνος και βλέπω μεγάλη σημασία σε οποιαδήποτε συνεργασία για υποδομές σύνδεσης στην περιοχή – είτε πρόκειται για αγωγό φυσικού αερίου είτε για γραμμές επικοινωνίας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία και για τις δύο χώρες μας και για ολόκληρη την περιοχή.
Τι μπορεί να προσφέρει το σχήμα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με την προσθήκη των ΗΠΑ στην εξίσωση, τόσο για τις χώρες μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή;
Βλέπω την Ελλάδα και την Κύπρο ως τους αληθινούς μας συμμάχους. Ως εκ τούτου, θεωρώ τις συνδέσεις μεταξύ του Κράτους του Ισραήλ και τους δεσμούς του με την Ελλάδα και την Κύπρο ως στρατηγικές συνδέσεις. Προτείνω οι χώρες της περιοχής, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, να οικοδομήσουν έναν περιφερειακό άξονα για δημοκρατικά έθνη που μοιράζονται τα ίδια συμφέροντα και είναι πρόθυμα να επενδύσουν σε κοινούς στρατηγικούς πόρους για την περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα επενδύσει κάθε χώρα στους ίδιους πόρους έκτακτης ανάγκης ή σε ζωτικούς πόρους για τον εαυτό της, αλλά μάλλον για ολόκληρη την περιοχή με κοινό συμφέρον, και θα παρέχει αμοιβαία υποστήριξη όταν χρειάζεται. Γι’ αυτό υπάρχει τεράστια σημασία για τη σύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου. Και η σύνδεση με τις ΗΠΑ θα διασφαλίσει τη συνέχιση της συνεργασίας μας ενάντια σε χώρες που προσπαθούν να σαμποτάρουν και να παρέμβουν στην εγκαθίδρυση και ενίσχυση της συνεργασίας μας στην περιοχή. Κατά τη γνώμη μου, οι Αμερικανοί θα χαρούν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε σύνδεση επιθυμούμε να κάνουμε, ειδικά οικονομική.
Πόσο μακριά βρισκόμαστε από τη λειτουργία του IMEC;
Νομίζω ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Ουσιαστικά λειτουργούμε ως χώρα διέλευσης προς την Ευρώπη εδώ, και φυσικά, εξαρτάται από πολλές λεπτομέρειες και προκλήσεις στην πορεία. Η ύψιστη σημασία είναι πρωτίστως η σύνδεση μεταξύ των χωρών εδώ στην περιοχή και από εκεί και πέρα.
Σας ανησυχούν τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και θεωρείτε ότι η κατάσταση εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τις γειτονικές χώρες;
Είμαστε πολύ ανήσυχοι εδώ στο Ισραήλ για τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου και την κατάφωρη παρέμβασή του σε θέματα που δεν σχετίζονται με αυτόν. Βλέπουμε καθημερινά τα ψέματα και τις συκοφαντίες που εκστομίζει και εξαπολύει εναντίον του Κράτους του Ισραήλ. Το βλέπουμε αυτό πολύ σοβαρά. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που οι Ισραηλινοί δεν ταξιδεύουν πλέον στην Τουρκία. Παρακολουθούμε σίγουρα τις εξελίξεις και μας ανησυχούν πολύ, όπως ακριβώς η Ελλάδα ανησυχεί για τους Τούρκους – ανησυχούμε επίσης πολύ γι’ αυτούς. Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει εκεί, και γι’ αυτό ανέφερα ότι η Αμερική έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης και της ησυχίας έναντι των Τούρκων και των δημοκρατικών χωρών της περιοχής, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.
Πηγή: tanea.gr