Η απειλή της κυβέρνησης Τραμπ να εμποδίσει το Χάρβαρντ να εγγράψει διεθνείς φοιτητές θα αφαιρούσε περισσότερο από το ένα τέταρτο του φοιτητικού σώματος του πανεπιστημίου, ένα μερίδιο αρκετά μεγάλο για να πλήξει την πανεπιστημιούπολη και, ενδεχομένως, τα έσοδα από τα δίδακτρα.
Η κίνηση αυτή, η οποία «πάγωσε» την Παρασκευή από ομοσπονδιακό δικαστή, υπογραμμίζει επίσης τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν άλλα πανεπιστήμια από μια κυβέρνηση που έχει δείξει βαθιά εχθρότητα απέναντι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, του Τζονς Χόπκινς, του Κολούμπια και του Κάρνεγκι Μέλον έχουν ακόμη μεγαλύτερα μερίδια διεθνών φοιτητών από ό,τι το Χάρβαρντ.
Αυτή η μέτρηση που κάποτε αντανακλούσε τη διεθνή φήμη τους — και την οικονομική τους ισχύ — τώρα μοιάζει με ευπάθεια.
Τα πανεπιστήμια που εξαρτώνται περισσότερο από τους ξένους φοιτητές
Στην πρώτη στήλη του πίνακα που ακολουθεί είναι τα πανεπιστήμια, στη δεύτερη στήλη ο αριθμός των φοιτητών και το ποσοστό που αφορά στο διεθνές πακέτο.
Το Χάρβαρντ εξαρτάται στο 28% από τους διεθνείς φοιτητές. Το Κολούμπια εξαρτάται κατά 40% από τους διεθνείς φοιτητές, ενώ το Γέιλ κατά 24%.
Το ποσοστό των διεθνών φοιτητών που σπουδάζουν σε αυτά τα κολέγια και σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία έχει δημιουργήσει περισσότερες οικογένειες που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στην Αμερική.
Οι εγχώριες δυνάμεις έχουν επίσης παίξει κάποιο ρόλο: Τα δημόσια ερευνητικά πανεπιστήμια, ειδικότερα, έχουν στραφεί σε διεθνείς φοιτητές, οι οποίοι συνήθως πληρώνουν το πλήρες κόστος των διδάκτρων, για να αντισταθμίσουν τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση.
«Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε όλη αυτή τη συζήτηση για τα εμπορικά ελλείμματα με την Κίνα», δήλωσε στους New York Times, ο Gaurav Khanna, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος έχει μελετήσει αυτές τις μεταβολές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Αυτό είναι ένα έλλειμμα αγαθών. Αλλά όταν σκέφτεστε τις υπηρεσίες – όπως οι υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – έχουμε ένα μεγάλο πλεόνασμα».
Πόσο λεφτά συνεισφέρουν στις ΗΠΑ το χρόνο οι διεθνείς φοιτητές
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί, ουσιαστικά, ένα σημαντικό αμερικανικό εξαγώγιμο προϊόν — και μάλιστα ένα προϊόν που οι ξένοι φοιτητές το καταναλώνουν στις αμερικανικές κοινότητες, ξοδεύοντας επίσης χρήματα για στέγαση, είδη παντοπωλείου και βιβλία εκεί.
Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο διεθνείς φοιτητές συνεισέφεραν περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2023-24, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου σε δίδακτρα και στέγαση, σύμφωνα με ανάλυση της NAFSA, μιας μη κερδοσκοπικής ένωσης διεθνών εκπαιδευτικών .
Αντιθέτως, οι Αμερικανοί φοιτητές συχνά λαμβάνουν οικονομική βοήθεια απευθείας από πανεπιστήμια ή άλλα ομοσπονδιακά προγράμματα. Και στα δημόσια πανεπιστήμια, πολλοί πληρώνουν χαμηλότερα δίδακτρα εντός της πολιτείας.
Ως αποτέλεσμα, οι ξένοι φοιτητές μπορεί να καταλήξουν να συνεισφέρουν περισσότερο από μιάμιση φορά περισσότερα από τους Αμερικανούς ομολόγους τους σε δίδακτρα, δήλωσε η Μίρκα Μαρτέλ, επικεφαλής έρευνας, αξιολόγησης και μάθησης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης.
Ένας άλλος τρόπος για να το εξετάσουμε αυτό είναι ότι τα υψηλότερα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές βοηθούν στην επιδότηση του χαμηλότερου κόστους για τους φοιτητές των ΗΠΑ. Σε ορισμένα δημόσια πανεπιστήμια, οι διεθνείς φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα που είναι ακόμη υψηλότερα από τα κανονικά δίδακτρα εκτός πολιτείας.
Σοβαρές οικονομικές συνέπειες
Για τα πανεπιστήμια, όλα αυτά σημαίνουν, ότι η μείωση των διεθνών φοιτητών θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, πέρα από τη διατάραξη των τάξεων, της έρευνας και της επόμενης γενιάς εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: in.gr