Φοροελαφρύνσεις: Το στοίχημα της ΔΕΘ και τα ορόσημα –

Φοροελαφρύνσεις: Το στοίχημα της ΔΕΘ και τα ορόσημα

Τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα διατεθεί κυρίως σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, «χτίζει» μέρα με τη μέρα το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη 1,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις παροχές του 2026 με δυο κινήσεις: τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις του 2024, χάρη και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και το προβλεπόμενο περιθώριο που θα δώσει η ρήτρα διαφυγής για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Η Κομισιόν, στην έκθεσή της με τις εαρινές προβλέψεις, εκτιμά πως η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,8% του ΑΕΠ το 2025, λαμβάνοντας υπόψη και το πρόσφατο πακέτο παροχών (250 ευρώ στους συνταξιούχους, επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο και 500 εκατ. ευρώ στο ΠΔΕ).

Η εκτίμηση αυτή είναι πιο πάνω από την τελευταία πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ το 2025 από την ελληνική κυβέρνηση στην ετήσια έκθεση προόδου για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, ενώ και τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κινηθεί φέτος πάνω από τον στόχο. Ομως και στο μέτωπο της αύξησης των πρωτογενών δαπανών, που αποτελούν τον βασικό δείκτη για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων, η εικόνα είναι καλή, με την Κομισιόν να εκτιμά πως οι δαπάνες το 2025 θα αυξηθούν κατά 4,2% φέτος, όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο αύξηση 4,5%.

Στον δρόμο προς τη ΔΕΘ, η κυβέρνηση έχει «κυκλώσει» ημερομηνίες-σταθμούς για ανάπτυξη και υπερπλεονάσματα που θα κρίνουν τα περιθώρια χρηματοδότησης του πακέτου παροχών του 2026, ενώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει το στίγμα των προθέσεων που θα ανακοινώσει η Κομισιόν για τη ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών, καθώς και τα αποτελέσματα της «μάχης» κατά της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, στις 6 Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου του 2025. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με ταχύτητα άνω του 2%, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προβλέψεις για το 2025. Στο τέλος Ιουνίου θα γίνει το πρώτο μεγάλο «ταμείο» για την πορεία του προϋπολογισμού και τη δυναμική των εσόδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ρήτρα διαφυγής

Ο Ιούλιος φέρνει τις αποφάσεις της Κομισιόν για τη ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών. Η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας ανοίγουν «παράθυρο» για παροχές 600 εκατ. ευρώ. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προγραμματίζει την παρουσίαση των συμπερασμάτων στις 4 Ιουνίου, στο πλαίσιο της εαρινής δέσμης μέτρων του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενώ το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ θα κληθεί να εγκρίνει το σχετικό πλαίσιο στις αρχές Ιουλίου.

Για την Ελλάδα, το «πράσινο φως» στην εξαίρεση των εξοπλιστικών δαπανών αποκτά στρατηγική σημασία. Η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το νέο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικού Εξοπλισμού για την περίοδο 2025-2036, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται από 2,2% του ΑΕΠ το 2024 σε 2,3% το 2025 και σε 2,5% το 2026. Το κρίσιμο στοιχείο, όμως, είναι η τεχνική αναθεώρηση του έτους αναφοράς: αντί για το 2021, οι αυξήσεις θα συγκρίνονται πλέον με το 2024 – μια αλλαγή που μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο ύψους 600 εκατ. ευρώ για το 2026.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ