Ενοίκια: Παίρνουν «φωτιά» οι τιμές –

Ενοίκια: Δεν έπιασαν ακόμη ταβάνι οι τιμές – Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Εν μέσω υπεραπόδοσης των δημόσιων οικονομικών και της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης, το ζήτημα των τιμών κατοικιών και ενοικίων αναδεικνύεται σε μείζονα κοινωνικό και οικονομικό κίνδυνο. Η ελληνική αγορά ακινήτων, μετά από μία δεκαετία συρρίκνωσης και σταθεροποίησης, εμφανίζει τα τελευταία χρόνια ανησυχητικά σημάδια υπερθέρμανσης, δημιουργώντας συνθήκες πιθανού νέου στεγαστικού «φαινομένου του θερμοκηπίου».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση το δ’ τρίμηνο του 2024, πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό του γ’ τριμήνου του 2008. Για τα νεόδμητα διαμερίσματα, η αύξηση είναι ακόμη πιο έντονη, αγγίζοντας το 9,1%, ενώ οι τιμές των παλαιότερων ακινήτων κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,9%.

Συνεχίζουν την άνοδο τα ενοίκια

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα των ενοικίων καθώς οι τιμές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν έχουν φθάσει ακόμη στα ανώτερα επίπεδα.

Η ενοικίαση τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί για πολλούς δύσκολο «σπορ». Οι τιμές τραβούν συνεχώς την ανηφόρα ενώ όσοι αναζητούν να μισθώσουν ακίνητο τη συγκεκριμένο περίοδο τις χαρακτηρίζουν εξωπραγματικές ακόμη και για παλιά μικρά σπίτια.

Η αντιπρ. Συλλόγου μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις τιμές των ενοικίων και αν θα αποκλιμακωθούν.

«Για να ξεφύγει αποκλείεται. Νομίζω ότι μπαίνουμε πλέον σε σταθερές τιμές, δεν βλέπουμε ούτε άνοδο, ούτε και κάθοδο το 2025. Σταθερές αλλά υψηλές τιμές. Για τον Έλληνα είναι πολύ υψηλές οι τιμές γιατί οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί στην Ελλάδα, και δεν συνάδει ο ελληνικός μισθός με τις τιμές που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Αλλά για τους ξένους επενδυτές είμαστε πολύ οικονομική χώρα και γι΄αυτό έρχονται στην Ελλάδα να νοικιάζουν ή αγοράσουν», ανέφερε.

«Είναι πολύ δύσκολο να βρουν οι Έλληνες σπίτι. Δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να «κρατά» τις τιμές του, ακόμη και τα δυτικά προάστια έχουν ανέβει πάρα πολύ. έχουμε πολύ χαμηλή προσφορά ακίνητων και αυτό μας κάνει να ανεβαίνουν οι τιμές. Θα πρέπει η πολιτεία να βρει τρόπους να ανοίξει την αγορά. Υπάρχουν πολλά ακίνητα τα οποία είναι κλειστά, κοντά στις 300.000. Θα πρέπει να δώσουν επιδοτήσεις στον κόσμο. Έχει κάνει πράγματα η πολιτεία αλλά δεν φτάνει», συνέχισε η κ. Χαρμπαλή.

«Το “Σπίτι μου 2” ήταν ένα καλό πρόγραμμα αλλά μέχρι να πάρει την επιδότηση ο δικαιούχος το σπίτι έχει χαθεί, ο πωλητής πουλάει ήδη στην ελεύθερη αγορά», κατέληξε.

Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται πως μπορούν να χειροτερέψουν. Αν και τα ενοίκια παραμένουν χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ του 2011, κατέγραψαν σημαντική άνοδο το 2025, φτάνοντας τους δείκτες στο 109,7 (με έτος βάσης 2007=100), έναντι 99,9 το 2024. Η ανισορροπία μεταξύ των τιμών ακινήτων και των ενοικίων, που συνδέεται με τη χαμηλή προσφορά διαθέσιμων κατοικιών και τη συγκράτηση των επενδύσεων, διατηρεί πιέσεις στην αγορά.

Η χαμηλή παραγωγή νέων κατοικιών συνδυάζεται με:

  • Περιορισμένο απόθεμα λόγω επενδυτικής εκμετάλλευσης, χαμηλό ποσοστό νέων οικοδομικών αδειών, που αν και αυξήθηκαν κατά 14,9% το 2024, εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα των αναγκών αναφέρει η ΤτΕ.
  • Επιπλέον, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων και η γενικότερη αύξηση του κόστους διαβίωσης (π.χ. ενεργειακό κόστος) εντείνουν το πρόβλημα, καθώς το κόστος στέγασης απορροφά πλέον 35,2% του διαθέσιμου εισοδήματος (στοιχεία 2023), καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις πιο ακριβές χώρες της ΕΕ σε όρους στεγαστικής επιβάρυνσης.

Το πρόβλημα αυτό αναγνωρίζεται και σε επίπεδο πολιτικής, με προγράμματα όπως το «Σπίτι μου ΙΙ» και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» να είναι ήδη στον αέρα , που στοχεύουν στη στήριξη των νέων και ευάλωτων ομάδων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και τη βελτίωση του υφιστάμενου αποθέματος.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ