Παιδιά και ηλικιωμένοι πεθαίνουν ήδη από την πείνα στη Γάζα καθώς άρχισε να φθάνει λίγη βοήθεια μετά τον ισραηλινό αποκλεισμό. Εκατόν επτά φορτηγά με αλεύρι, βρεφικές τροφές, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα από τα Ηνωμένα Εθνη και άλλες οργανώσεις μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας και ορισμένοι φούρνοι άρχισαν να φτιάχνουν ψωμί, αλλά ο λιμός απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους. «Είστε στη λάθος πλευρά της ανθρωπότητας και στη λάθος πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση απαντά στις διεθνείς πιέσεις με σκληρή ρητορική κατηγορώντας ηγέτες χωρών όπως η Γαλλία, η Βρετανία και ο Καναδάς ότι ευνοούν την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και υπονομεύουν την ασφάλεια του Ισραήλ.
Την ώρα που συνεχίζονται οι εικόνες καταστροφής και πείνας στη Γάζα τροφοδοτώντας διαδηλώσεις σε χώρες σε όλο τον κόσμο, το Ισραήλ δυσκολεύεται να αλλάξει την παγκόσμια κοινή γνώμη, η οποία όλο και περισσότερο στρέφεται εναντίον του. Οπως υπογραμμίζουν αναλυτές, οι ισραηλινές Αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για τις αυξανόμενες εκκλήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας και να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, ως μέρος της λύσης των δύο κρατών προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες συγκρούσεων στην περιοχή. Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα απειλούσε το Ισραήλ και παρουσίασε τη δολοφονία δύο υπαλλήλων της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον την Τρίτη από έναν άνδρα που φέρεται να φώναξε «Ελεύθερη Παλαιστίνη» ως σαφές παράδειγμα αυτής της απειλής. «Δεν θέλουν παλαιστινιακό κράτος. Θέλουν να καταστρέψουν το εβραϊκό κράτος», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Καθώς βοήθεια προωθείτο προς τις πλέον ευάλωτες περιοχές της Γάζας γινόταν όλο και πιο σαφές ότι το επίπεδο αυτής της βοήθειας είναι εντελώς ανεπαρκές για τις ανάγκες του πληθυσμού των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής. Οργανώσεις προειδοποιούν ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού εξαιτίας των συνεπειών του ολοκληρωτικού ισραηλινού αποκλεισμού στην παροχή βοήθειας, που επιβλήθηκε στις αρχές Μαρτίου και μόλις αυτή την εβδομάδα χαλάρωσε, υπό την αυξανόμενη διεθνή πίεση. Πριν από τον πόλεμο, εισέρχονταν στη Γάζα περίπου 500 φορτηγά κατά μέσο όρο κάθε μέρα, ενώ συνεχίζονται οι σοβαρές ελλείψεις βασικών τροφίμων και οι τιμές παραμένουν φουσκωμένες, με γιατρούς να προειδοποιούν ότι ο υποσιτισμός εξαπλώνεται σε ολόκληρη την περιοχή. Μάλιστα ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, δήλωσε ότι 14.000 βρέφη μπορεί να πεθάνουν χωρίς βοήθεια, αριθμό που άλλοι θεωρούν υποεκτιμημένο.
Παράλληλα, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 16 ανθρώπων σε ισραηλινά πλήγματα σε πολλές περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου. Το Ισραήλ ξανάρχισε στις 18 Μαρτίου τους βομβαρδισμούς, μετά το αδιέξοδο των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς για παράταση κατάπαυσης του πυρός που διήρκεσε δύο μήνες.
Πηγή: tanea.gr