Ποιός είναι ο Ισραηλινός στρατηγός προστάτης των… Παλαιστινίων

Ποιός είναι ο Ισραηλινός στρατηγός προστάτης των… Παλαιστινίων

Πολιτικοί και στρατιωτικοί στο Ισραήλ έχουν ασκήσει κριτική στη κυβέρνηση κατά καιρούς για τις μεθόδους της στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς. Όμως ο πρώην υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου και νυν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, στρατηγός ε.α. Γιαΐρ Γκόλαν, σπάει κόκκαλα.

Μιλώντας τη Δευτέρα 19 Μαΐου στην εκπομπή This Morning, ο Γκόλαν αναφέρθηκε στις απάνθρωπες πρακτικές της κυβέρνησής του έναντι της Λωρίδας της Γάζας με σπάνια ειλικρίνεια και τόλμη.

«Το Ισραήλ βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ένα κράτος-παρίας μεταξύ των εθνών – όπως η Νότια Αφρική του παρελθόντος – αν δεν επιστρέψει στη συμπεριφορά της ως λογικής χώρας», δήλωσε ο Γκολάν.

«Μια λογική χώρα δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον αμάχων, δεν σκοτώνει μωρά για χόμπι και δεν θέτει στόχους που αφορούν την απέλαση πληθυσμών».

«Αυτά τα πράγματα είναι απλώς φρικτά», συνέχισε. «Δεν μπορεί εμείς, ο εβραϊκός λαός – που έχουμε υποστεί διώξεις, πογκρόμ και γενοκτονία σε όλη την ιστορία μας και που έχουμε χρησιμεύσει ως ηθική πυξίδα για τις εβραϊκές και ανθρώπινες αξίες – να προβαίνουμε τώρα σε ενέργειες που είναι απλώς απαράδεκτες».

Ο Γκολάν απέδωσε άμεσα την ευθύνη στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι είναι «γεμάτη με ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τον Ιουδαϊσμό» και ότι Καχανιστές  -ακραία θρησκευτική σιωνιστική ιδεολογία, «που τους λείπει η σοφία, η ηθική και η ικανότητα να διαχειρίζονται ένα κράτος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ. «Γι’ αυτό είναι καιρός να αντικατασταθεί αυτή η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να τελειώσει και αυτός ο πόλεμος».

«Δεν ήθελα να πεθάνουν Παλαιστίνιοι»

Ο Γκόλαν μάλιστα για τις στρατιωτικές πρακτικές του να προστατεύσει αθώους Παλαιστίνιους έχει υποστεί διώξεις. Το 2007, ο τότε ταξίαρχος Γκόλαν χρησιμοποίησε τη διαδικασία «προηγούμενης προειδοποίησης», που επέτρεπε σε Ισραηλινούς στρατιώτες να ζητήσουν από συγγενή ή γείτονα ενός υπόπτου να βοηθήσει να παραδοθεί χωρίς βία. Αυτή η διαδικασία όμως είχε απαγορευτεί δυστυχώς από το 2006.

«Ο τρόπος που χρησιμοποίησα τη διαδικασία μείωσε δραστικά τον κίνδυνο που έθετε για τους στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και απέφυγα τις αντιπαραθέσεις που θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει στον θάνατο πολλών Παλαιστινίων».

Υπάνθρωποι – Σύγκριση με ναζιστική Γερμανία

Πάντως, τα σχόλια της Δευτέρας, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκόλαν μιλάει με τέτοια αξιέπαινη τόλμη, ασκώντας δριμύτατη κριτική στον Ισραηλινό Στρατό και τους εποίκους.

Κατά την ομιλία του την Ημέρα του Ολοκαυτώματος το 2016, είχε δηλώσει: «Αν υπάρχει κάτι που είναι τρομακτικό στο να θυμόμαστε το Ολοκαύτωμα, είναι η παρατήρηση φρικτών διαδικασιών που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη -ιδιαίτερα στη Γερμανία- πριν από 70, 80 και 90 χρόνια, και η εύρεση υπολειμμάτων αυτών εδώ (στο Ισραήλ) ανάμεσά μας το έτος 2016».

Είπε ότι μερικές φορές οι Ισραηλινοί στρατιώτες ήταν σκληροί στην αντιμετώπιση των Παλαιστινίων.

Όταν τον Δεκέμβριο του 2021 οι έποικοι του παράνομου καταυλισμού Χόμες επιτέθηκαν σε έναν Παλαιστίνιο, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και βεβήλωσαν τάφους, ο Γκολάν δήλωσε ότι: «Αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται να εγκατασταθούν εκεί, κάνουν ταραχές στην Μπούρκα, καταστρέφουν ταφόπλακες, διέπραξαν πογκρόμ. Κάνουμε κακή χρήση των ταφόπλακων; Αυτοί δεν είναι άνθρωποι, αυτοί είναι υπάνθρωποι, αξιοκαταφρόνητοι άνθρωποι, η διαφθορά του εβραϊκού λαού».

Λύση δύο κρατών, δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Ο Γκόλαν υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών που βασίζεται σε ανταλλαγές εδαφών και στη διατήρηση των περισσότερων οικιστικών συνοικιών. Σε μια συνέντευξη του 2022 στο Kan 11, είχε υποστηρίξει: «Πρέπει να επιστρέψουμε στη βάση. Να επιστρέψουμε στον (δρόμο) του Μπεν Γκουριόν, του Ράμπιν, του Μπέγκιν και του Σαρόν. Πρέπει να χωριστούμε. Πρέπει να πούμε: Ναι, θα θέλαμε όλο το Έρετζ Ισραήλ, καθώς είναι η γη των προγόνων μας, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα του έθνους, πρέπει να εγκαταλείψουμε την ενότητα της γης. Δεν βλέπω καμία άλλη ευκαιρία για το Κράτος του Ισραήλ».

Στα πρόσφατα σχόλια του Γκόλαν, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απάντησε ότι το σχόλιο ήταν μια «εξωφρενική υποκίνηση εναντίον των ηρωικών στρατιωτών μας και εναντίον του Κράτους του Ισραήλ».

Ηρωϊκοί χαρακτηρίζονταν και οι στρατιώτες των SS. Εξαρτάται από ποιά πλευρά το βλέπει κανείς και ο Γκόλαν είναι στη σωστή, όχι ο Νετανιάχου.

Πηγές: The Jerusalem Post, Wikipedia

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ