Oι Ρώσοι απώθησαν τους Ουκρανούς στο Κουρσκ με… χρήση παλιάς τεχνολογίας

Oι Ρώσοι απώθησαν τους Ουκρανούς στο Κουρσκ με... χρήση παλιάς τεχνολογίας

Στις πολεμικές συγκρούσεις είναι σπάνιο παλιές μέθοδοι και ξεπερασμένες τεχνολογίες να κάνουν τη διαφορά υπέρ εκείνου που τις χρησιμοποιεί. Με μεγάλη όμως απογοήτευση, -αλλά και θαυμασμό- οι Ουκρανοί βλέπουν ότι οι πιο εξελιγμένοι Ρώσοι έκαναν ένα, τεχνολογικά, «βήμα» πίσω για να σημειώσουν εντυπωσιακή πρόοδο στο Κουρσκ. Ποιο ήταν αυτό το όπλο;

Αναμφισβήτητα, η ουκρανική διείσδυση στην περιοχή του Κουρσκ είχε προκαλέσει έκπληξη στους Ρώσους το καλοκαίρι του 2024.

Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα ήρθαν αντιμέτωπα με κάτι πολύ περίεργο και τρομακτικό: Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τους δεν αναχαίτιζαν πλέον τα ρωσικά drones.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, η Μόσχα είχε στο στόχαστρό της τον τελευταίο δρόμο που συνέδεε την Ουκρανία με την κατεχόμενη ρωσική πόλη Σούτζα. Τα ουκρανικά στρατεύματα κάποτε αποκαλούσαν τη διαδρομή -στην οποία βασίζονταν για παραδόσεις τροφίμων και πυρομαχικών – «δρόμο της ζωής». Τελικά αυτός ο δρόμος χάθηκε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της The Washington Post, ένας βασικός λόγος γι αυτό την ήττα η έξυπνη κίνηση των Ρώσων να χρησιμοποιήσουν drones με… καλώδιο!

Με τα νέα αυτά drones οι Ρώσοι σάρωσαν το πεδίο της μάχης καθώς δεν βασίζονταν σε ραδιοσήματα που μπορούν να παρεμποδίζονται από συστήματα παρεμβολών όπως τα κλασικά drones, ελέγχοντάς τα με καλώδια.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των οπτικών ινών

Για μήνες, η Ρωσία έχει εντείνει την ανάπτυξη drones οπτικών ινών, τα οποία κατευθύνονται από τα ίδια καλώδια μεταφοράς δεδομένων από γυαλί που έφεραν επανάσταση στην πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Ενώ τα καλώδια μπορούν περιστασιακά να μπερδευτούν, διακόπτοντας το σήμα, δίνουν επίσης στο όπλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα επειδή δεν μπορούν να αναχαιτιστούν από τα ηλεκτρονικά όπλα των Ουκρανών.

Τα drones αυτά έχουν εμβέλεια έως και 12 μίλια για να καταστρέψουν τον ουκρανικό εξοπλισμό και να ελέγξουν βασικές οδούς εφοδιασμού, ιδιαίτερα στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα λένε ότι η νέα τεχνολογία συνέβαλε στην πρόσφατη επώδυνη υποχώρησή τους.

Τα ρωσικά drones οπτικών ινών, τα οποία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας και πιο ακριβή στόχευση από τα ασύρματα μοντέλα, υπερείχαν σε αριθμό τα drones της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης στο Κουρσκ, δίνοντας στη Ρωσία ένα βασικό πλεονέκτημα και καθιστώντας την κίνηση τόσο επικίνδυνη που τα ουκρανικά στρατεύματα κατά καιρούς εγκλωβίζονταν στην πρώτη γραμμή χωρίς τρόφιμα, πυρομαχικά ή οδούς διαφυγής, ανέφεραν στρατιώτες.

«Οι ιδιοφυείς ιδέες είναι πραγματικά απλές»

Επιπλέον, το καλώδιο βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της εικόνας και επιτρέπει στους πιλότους να πλοηγούνται σε πιο περίπλοκα τοπία χωρίς να χάνουν τη σύνδεσή τους. Είναι επίσης σε θέση να πετούν πιο κοντά στο έδαφος, διευκολύνοντας την προσέγγιση εχθρικών στρατευμάτων και την εκτέλεση πιο περίπλοκων ελιγμών, αν και ορισμένες απότομες στροφές μπορεί να παρεμποδιστούν από το καλώδιο.

Η ίδια η ιδέα της σύνδεσης ενός καλωδίου σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να ακούγεται αντιφατική, παραδέχτηκε ο Ουκρανός μηχανικός Ντμίτρο Σέμκιβ, που κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά μερικές φορές, είπε, «οι ιδιοφυείς ιδέες είναι πραγματικά απλές».

«Αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι μια επανάσταση στον μη επανδρωμένο πόλεμο», δήλωσε ο Άντριου Κοτέ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ. Τα drones οπτικών ινών στη Ρωσία και την Ουκρανία μεταδίδουν πληροφορίες με μεγαλύτερη ασφάλεια και μπορούν να εντοπίσουν καλύτερα στόχους, παρά ορισμένους περιορισμούς, όπως η απόσταση, πρόσθεσε.

Κατέστρεψαν τις γραμμές εφοδιασμού

Η Ρωσία «είχε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο Κουρσκ λόγω της χρήσης οπτικών ινών drones επειδή ουσιαστικά κατέστρεψαν τις γραμμές εφοδιασμού της Ουκρανίας», είπε στην αμερικανική εφημερίδα ένας 24χρονος διοικητής μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην 47η Ταξιαρχία της Ουκρανίας.

Ορισμένες βασικές παραδόσεις όπλων και τροφίμων στο μέτωπο σταμάτησαν και οι αποστολές για την ανάκτηση των τραυματιών καθυστέρησαν, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Άτομα με ακρωτηριασμούς… σάπιζαν περιμένοντας τις εκκενώσεις», είπε.

Έτσι, ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν τα drones είναι να τα ρίξουν, κάτι που δεν είναι εύκολο, καθώς οι Ρώσοι παράγουν μαζικά.

Έτσι, οι Ουκρανοί ζητάνε εναγωνίως drones οπτικών ινών τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τον Μιχαήλ Φεντόροφ, υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, ο οποίος ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη drones και τη διανομή όπλων.

«Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σχεδόν σε κάθε καιρική συνθήκη και σε κάθε έδαφος», είπε, συμπεριλαμβανομένων των αστικών περιοχών. «Σίγουρα όλοι χρειάζονται drones οπτικών ινών».

Το επόμενο βήμα στην άμυνα κατά αυτών των drones θα είναι η εύρεση τρόπων για την γρήγορη ανίχνευση των μπερδεμένων καλωδίων μέχρι τα σημεία εκτόξευσης και τον εντοπισμό και τη στόχευση βασικών στρατιωτικών θέσεων.

Ωστόσο, οι Ρώσοι βρίσκονται ήδη μπροστά.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ