Ο διακεκριμένος Αμερικάνος καθηγητής μάρκετινγκ Σκοτ Γκάλοουεϊ δηλώνει ότι η απόφαση του Έλον Μασκ να εφαρμόσει σκληρές περικοπές θέσεων εργασίας και δαπανών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκ μέρους της κυβέρνησης Τραμπ ήταν «μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές μάρκας» που έχουν συμβεί ποτέ.
Μιλώντας στην εκπομπή του δημοφιλούς podcast Pivot, της οποίας είναι συν-παρουσιαστής, ο Γκάλοουεϊ δήλωσε ότι ο δισεκατομμυριούχος σύμβουλος του Τραμπ αποξένωσε την πελατειακή βάση της Tesla, της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είναι μία από τις σημαντικότερες συμμετοχές του, ενώ ταυτόχρονα συμμάχησε με έναν πρόεδρο του οποίου οι σύμμαχοι δεν ενδιαφέρονται για τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η εταιρεία.
Η πτώση της Tesla
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Γκάλοουεϊ ανέφερε στη συνέχεια δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η Tesla είχε πέσει από την όγδοη θέση στην κατάταξη των πιο αξιόπιστων εμπορικών σημάτων το 2021 στην 95η.
«Απομάκρυνε τους λάθος ανθρώπους», σχολίασε ο Γκάλοουεϊ. «Τα τρία τέταρτα των Ρεπουμπλικάνων δεν θα σκεφτόταν ποτέ να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Έτσι, έριξε τα δίχτυα του σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα».
Ο Γκάλοουεϊ ανέφερε επίσης στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν κατά 59% στη Γαλλία, 81% στη Σουηδία, 74% στις Κάτω Χώρες, 66% στη Δανία, 50% στην Ελβετία και 33% στην Πορτογαλία, μετά την παρέμβαση του Μασκ σε διάφορες ευρωπαϊκές πολιτικές υποθέσεις τους τελευταίους μήνες.
Πολλοί στην Ευρώπη, μια κερδοφόρα αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αποθαρρύνθηκαν από την ανάμειξη του Μασκ. Και η κινεζική ανταγωνίστρια της Tesla, BYD, ξεπέρασε για πρώτη φορά τις πωλήσεις της εταιρείας με έδρα το Ώστιν στην Ευρώπη τον Απρίλιο, σύμφωνα με έκθεση της Jato Dynamics, που παρέχει πληροφορίες για την αυτοκινητοβιομηχανία.
«Αυτό ήταν αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές μιας μάρκας», δήλωσε ο Γκάλοουεϊ στη συν-παρουσιάστρια του, την έμπειρη δημοσιογράφο τεχνολογίας Κάρα Σουίσερ.
«Η Tesla ήταν μια μεγάλη μάρκα»
«Αποξένωσε τον πυρήνα του κοινού του».
Το υπουργείο Doge
Οι περικοπές θέσεων εργασίας και δαπανών που αποδίδονται στον Μάσκ προέρχονται από τη συμμετοχή του στην ηγεσία του λεγόμενου υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας (Doge) κατά τη δεύτερη προεδρία του Τραμπ, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο.
Ο Μάσκ ανέλαβε τον ρόλο αυτό μετά την δωρεά 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την υπερπολιτική επιτροπή του στην επιτυχημένη εκστρατεία του Τραμπ τον Νοέμβριο, για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020 ως εν ενεργεία πρόεδρος.
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε δείχνουν έντονη αποδοκιμασία για το έργο που έχει επιτελέσει ο Μασκ για τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ερευνών που δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν συμπαθούσε τον τρόπο με τον οποίο ο επιχειρηματίας και το Doge αντιμετώπισαν τους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ιδίως όταν το υπουργείο προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας.
Στα τέλη Απριλίου, η Tesla ανακοίνωσε πτώση 71% στα κέρδη της και, σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές της Tesla, ο Μασκ δήλωσε ότι θα αρχίσει να αποχωρεί από το ρόλο του στο Doge από τον Μάιο.
Ο Μάσκ δήλωσε ότι το έργο του για την «οικονομική εξυγίανση» της κυβέρνησης έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί» και, ως εκ τούτου, «ο χρόνος που αφιερώνει στο Doge θα μειωθεί σημαντικά».
Μια ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα, η Partnership for Public Service, εκτίμησε στα τέλη Απριλίου ότι οι περικοπές ύψους περίπου 160 δισ. δολαρίων που προώθησε το Doge θα κοστίσουν τελικά περίπου 135 δισ. δολάρια.
Πηγή: in.gr