ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:20
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Με το βλέμμα στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103 για την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, πέταξε το γάντι στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά στις ευρύτερες πλειοψηφίες που απαιτούνται στην αναθεώρηση, ενώ τόνισε ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Ερντογάν, όποτε κι αν αυτή πραγματοποιηθεί, θα θέσει το θέμα του casus belli.
“Η αξιολόγηση είναι αυτονόητο να γίνεται σε οποιαδήποτε οργανωμένη διοίκηση…Σήμερα γίνεται αξιολόγηση και έχουμε τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε αξιολογήσεις που δεν είναι συγκεκριμένες και κατατάσσουν τους υπαλλήλους σε πολύ υψηλή βαθμολογία μόνο και μόνο επειδή το είπε έτσι ο προϊστάμενος. Αυτό συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ… Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν επιδιώκει και δεν εφαρμόζει μία ουσιαστική αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή το σύνταγμα κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και θεωρώ ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρησή του. Η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103… Θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους“, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
“Θα χρειαστούμε συνεργασία και άλλων κομμάτων… Η νέα σύνοδος θα είναι αναθεωρητική και το 2026 θα συζητήσουμε πολύ αναλυτικά ζητήματα του Συντάγματος… Πρέπει να γίνουν αλλαγές. Να κατοχυρωθεί η έννοια της αξιολόγησης…”, πρόσθεσε και προέταξε αλλαγές στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και στο άρθρο 24, που σχετίζεται με το οικιστικό.
“Ένα πάγιο εκλογικό σύστημα συνταγματικά κατοχυρωμένο, επειδή μιλάτε σε κάποιον που έχει αποδείξει ότι δεν του αρέσει να πειραματίζεται με το εκλογικό σύστημα, θα έλεγα ότι δεν κρίνω ότι είναι απαραίτητη η συνταγματική κατοχύρωση ενός εκλογικού συστήματος από τη στιγμή που σήμερα που μιλάμε για να ισχύσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να περάσουν δύο εκλογές… Μπορούν όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους… Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα…”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Μηνύματα στην Άγκυρα και στην Ευρώπη
Με το βλέμμα στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Ελλάδα έχει στα χέρια της το… όπλο του βέτο.
“Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών… Ομοφωνία για να προχωρήσουμε σε μία τέτοια συμφωνία… Θα δούμε και θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας… Για την Τουρκία θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι προβληματισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου… 30 χρόνια μετά το casus belli, έχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε ευθέως από τους γείτονές μας να το βγάλουν από το τραπέζι… Είναι κάτι που θα πω στον πρόεδρο Ερντογάν… Δεν γίνεται από τη μία να θέλεις να μπεις σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και από την άλλη να υπάρχει μία απόφαση που απειλεί ευρωπαϊκή χώρα με πόλεμο… Θα γίνει τους επόμενους μήνες το ανώτατο συμβούλιο. Τον Μάιο δεν θα γίνει. Είμαστε σε φάση αναζήτησης ημερομηνιών… Εμείς εξακολουθούμε να κάνουμε τις κινήσεις μας με βάση το σχεδιασμό που έχουμε και εξακολουθούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία. Μακάρι αυτό το εργαλείο του safe να μας δώσει έναν μοχλό να μπορούμε να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε ζητήματα κρίσιμου εθνικού ενδιαφέροντος… Εκτός από κάποιους που θρέφονται από την ένταση με την Τουρκία αυτό είναι κάτι που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα το έβλεπε θετικά…”, ανέφερε και χαρακτήρισε λανθασμένη την αίσθηση ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ παραπέμπεται στις Καλένδες.
Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε:
Για την Γάζα
-Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί για τα ζητήματα αυτά… Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μία άμεση κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί πλήρως η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Και πρέπει το Ισραήλ άμεσα να σταματήσει αυτές τις επιχειρήσεις και να διευκολύνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών αλλά και τις άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ανθρωπιστικής βοήθειας στο συντομότερο δυνατό…Έχουμε μία υποχρέωση στου συμμάχους μας να λέμε σκληρές αλήθειες. Και αυτήν την αλήθεια την έχω μεταφέρει στην ηγεσία του Ισραήλ… Ότι η φρικτή επίθεση του Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογεί τέτοιες επιχειρήσεις που έχουν δυσανάλογα μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος…
Για τα Τέμπη και τον κ. Καραμανλή
Το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει και πάλι… Στην περίπτωση Τριαντόπουλου είπαμε ότι μεταφέρουμε την ευθύνη αυτή στον δικαστή γρήγορα αλλά τηρώντας το γράμμα του συντάγματος… Ο κύριος Καραμανλής με τον τρόπο του αυτό λέει…
-Η ιστορία αυτή στήθηκε για να κατηγορηθούμε ως εγκέφαλοι συγκάλυψης…Σήμερα αρχίζει πια να αποκαλύπτεται η αλήθεια… Ένα είναι βέβαιο ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι αντιπολίτευση είχε σκοπό να εργαλειοποιήσει την τραγωδία των Τεμπών…
-Το ΠΑΣΟΚ πρώτα είπε για τον Καραμανλή ότι θέλει κακούργημα και μετά έσπευσε να δει πώς θα το δέσει νομικά και βρήκε ένα άρθρο του ποινικού κώδικα που αφορά όσους πάνε και κλέβουν καλώδια… Σε κάθε περίπτωση έχω να πω το εξής. Εμείς είμαστε αυτοί που τον κύριο Τριαντόπουλο τον στείλαμε στο φυσικό δικαστή και το ίδιο θα κάνει και με τον κύριο Καραμανλή. Κακούργημα δεν βλέπουμε και δεν πρόκειται να στείλουμε κάποιον για κακούργημα από τη στιγμή που αυτό δεν στοιχειοθετείται…
-Σε κάθε περίπτωση θα σεβαστούμε τη δικαιοσύνη… Εμείς αλλάξαμε το Σύνταγμα και δεν υπάρχει παραγραφή και στέλνουμε δικά μας στελέχη στο φυσικό δικαστή. Η αντιπολίτευση είναι αυτή που επιμένει στο ζήτημα των Τεμπών να προσπαθήσει να πλήξει την κυβέρνηση και όχι να μάθουμε την αλήθεια…Και σίγουρα όχι πως θα αποκτήσουμε ασφαλή τρένα.
-Μιλάμε για έναν αφόρητο ποινικό λαϊκισμό που θα βουλιάξει τη χώρα σε ένα τέλμα που δεν θα μπορούμε εύκολα να βγούμε…Αυτή ακριβώς η γραμμή ήταν τού κυρίου Πολάκη που το ΠΑΣΟΚ έρχεται και την αγκαλιάζει. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για κακούργημα γιατί έρχεται με κάποιον τρόπο να ανταγωνιστεί την κυρία Κωνσταντοπούλου ή τον κύριο Βελόπουλο. Από το ΠΑΣΟΚ περίμενα κάτι καλύτερο, αλλά φαίνεται ότι έχει επιλέξει αυτό το δρόμο από τη στιγμή που στάθηκε με την κυρία Κωνσταντοπούλου σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας και επιμένει σε αυτή την κατεύθυνση…
Πηγή: capital.gr