Η επέκταση της φορολογικής απαλλαγής έως και 16.000 για δαπάνες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων για δύο ακόμη χρόνια, δηλαδή το 2025 και το 2026, θα έρθει σύντομα στη Βουλή, συγκερκριμένα με το επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Αυτό ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Ακινήτων με τον Λογιστικό Σύλλογο Αθήνας.
Στο πάνελ δεν υπήρχε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, όπως ήταν προγραμματισμένο, γιατί ο ο υφυπουργός Κ. Γιώργος Κότσηρας δεν προσήλθε για κάποιον υπηρεσιακό λόγο που προέκυψε την τελευταία στιγμή όπως ανέφερε όμως στην έναρξη της ημερίδας ο. κ. Παραδιάς τον διαβεβαίωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη φορολογική απαλλαγή έως και 16.000 για δαπάνες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης των ακινήτων που ίσχυσε το 2024, για δύο ακόμη χρόνια δηλαδή το 2025 και το 2026.
Οι προϋποθέσεις
Υπενθυμίζεται ότι για να ενεργοποιηθεί η έκπτωση φόρου, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:
1. Οι δαπάνες πρέπει να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και να έχουν εκδοθεί τα απαιτούμενα παραστατικά (αποδείξεις, τιμολόγια).
2. Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών), στα οποία θα αναφέρονται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου, καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.
3. Οι επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να μην έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή επιχορήγησης (π.χ. Ανακαινίζω ή Εξοικονομώ), τα ακίνητα να βρίσκονται στην Ελλάδα, τα αγαθά και η παροχή υπηρεσιών να αφορούν επιχειρήσεις με φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και να μην έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας.
4. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, το ανώτατο συνολικό όριο δαπάνης και η μείωση του φόρου εισοδήματος περιορίζονται με βάση το ποσοστό πλήρους κυριότητας του φυσικού προσώπου που πραγματοποίησε τη δαπάνη ενώ σε περίπτωση που το φυσικό πρόσωπο που πραγματοποίησε τη δαπάνη έχει δικαίωμα επικαρπίας ή ψιλής κυριότητας στο κτίριο, το ανώτατο συνολικό όριο δαπάνης και η μείωση του φόρου εισοδήματος περιορίζονται ανάλογα με την αξία του δικαιώματος επί της συνολικής αξίας του ακινήτου.
5. Στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή πολυκατοικίας/συγκροτήματος ιδιοκτησιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, αυτές λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους, με βάση σχετική βεβαίωση που χορηγείται από τον διαχειριστή και στην οποία καταχωρείται ο ΑΤΑΚ του ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός του κτιρίου για το οποίο πραγματοποιείται η σχετική δαπάνη.
Πηγή: capital.gr