Τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, την αιολική και ηλιακή ενέργεια, τον άνεμο και τον ήλιο, καθώς και τη γεωπολιτική της θέση σε Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, τόνισε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο Second European Business Summit του Economist.
Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, ο υπουργός τόνισε ότι η απεξάρτηση από κοστοβόρες, βλαβερές και αβέβαιες πηγές ενέργειας, απαιτεί, εκτός από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτουμε, τη διερεύνηση ύπαρξης πηγών ενέργειας που δεν ξέρουμε αν υφίστανται, “αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ψάξουμε”.
Όπως είπε, για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός ενεργειακής αυτονομίας, με το βλέμμα σε μία ταυτόχρονα βιώσιμη, φιλική στο περιβάλλον και ανταγωνιστική, κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε τα επιτεύγματα της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή κατέγραψε μείωση της τάξεως του 91% σε σχέση με το 2005, που αποτέλεσε το έτος κορύφωσης. Παράλληλα, επισήμανε ότι από το 2018, η συνολική ισχύς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με την υψηλότερη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.
Στα σημαντικά επιτεύγματα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέταξε ακόμα το γεγονός ότι η Ελλάδα έγινε το 2024 καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, για πρώτη φορά μετά το 2000, σηματοδοτώντας ιστορική καμπή στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Όπως είπε, το 2019 η χώρα μας επένδυσε 479 εκατ. ευρώ στα δίκτυα ενέργειας, ενώ το 2024 το ποσό αυτό έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το μεγαλύτερο μέρος του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα πλέον ανακατευθύνεται σε περιφερειακές αγορές μέσω των διασυνδέσεων TAP και IGB, με κύριους αποδέκτες την Ιταλία και τα Βαλκάνια. “Το 2019, ό,τι φυσικό αέριο εισαγόταν στη χώρα καταναλωνόταν εδώ, ήμασταν απλώς προορισμός, ενώ το 2024 είχαμε γίνει διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος – το περισσότερο αέριο ανακατευθύνεται προς το εξωτερικό”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε παράλληλα τη διακλάδωση των διακρατικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι “η διασυνοριακή, πολυμερής στρατηγική μας ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως πραγματικού ενεργειακού κόμβου”.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπασταύρου τόνισε: “Η ενεργειακή μετάβαση έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή μας, βελτιώνοντας όχι μόνο την οικονομία μας, αλλά και το περιβάλλον όπου ζούμε, και το οποίο θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Οι ανάγκες που δημιούργησε η κλιματική κρίση, αξιοποιήθηκαν έτσι ώστε να δημιουργήσουν καίριες ευκαιρίες. Είναι η στιγμή να αλλάξουμε οριστικά σελίδα, αξιοποιώντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ώστε όλοι να μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας, ατομικά και συλλογικά”.
Πηγή: capital.gr