Η δολοφονία δύο νεαρών υπαλλήλων της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον ήταν η αφορμή για να κατηγορήσει ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για υποκίνηση βίας εναντίον της χώρας του, οξύνοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου με την Ευρώπη.
O 30χρονος ύποπτος Ελίας Ροντρίγκεζ βρίσκεται υπό κράτηση από την αστυνομία της Ουάσιγκτον για τη δολοφονία των δύο υπαλλήλων έξω από το Εβραϊκό Μουσείο της αμερικανικής πρωτεύουσας, το βράδυ της Τετάρτης. Ο 30χρονος Ροντρίγκεζ πλησίασε μια ομάδα τεσσάρων ατόμων που έφευγαν από εκδήλωση στο Εβραϊκό Μουσείο της Ουάσιγκτον και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τον Γιάρον Λισίνσκι και τη Σάρα Μίλγκριμ. Αφού σκότωσε το ζευγάρι, μπήκε μέσα, όπου η ασφάλεια της εκδήλωσης τον συνέλαβε, φωνάζοντας: «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος δεν βρισκόταν σε κάποια λίστα παρακολούθησης από τις Αρχές ούτε υπήρχαν απειλές για την ασφάλεια της εκδήλωσης που έγινε σε κτίριο πολύ κοντά στα κεντρικά γραφεία του FBI.
Διεθνής κριτική
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για υποκίνηση εναντίον της χώρας του σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες. «Υπάρχει μια άμεση γραμμή που συνδέει την αντισημιτική και αντιισραηλινή υποκίνηση με αυτή τη δολοφονία», είπε. «Αυτή η υποκίνηση γίνεται επίσης από ηγέτες και αξιωματούχους πολλών χωρών και διεθνών οργανισμών, ιδίως από την Ευρώπη. Ανησυχούσα… ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε – και συνέβη». Η διεθνής κριτική κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου αφήνει ελάχιστα φορτηγά με διεθνή βοήθεια να φτάσουν στους λιμοκτονούντες κατοίκους.
Ποιοι ήταν
Τα δύο θύματα της επίθεσης στην Ουάσιγκτον ήταν υπάλληλοι της ισραηλινής πρεσβείας. Ο ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ Γεχίελ Λάιτερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι δύο ήταν σε σχέση και ο 28χρονος Λισίνσκι είχε «αγοράσει ένα δαχτυλίδι αυτή την εβδομάδα με σκοπό να κάνει πρόταση γάμου στην κοπέλα του την επόμενη εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ». Ο Λισίνσκι ήταν βοηθός έρευνας και η Μίλγκριμ οργάνωνε επισκέψεις και αποστολές στο Ισραήλ. «Ο Γιάρον και η Σάρα ήταν φίλοι και συνάδελφοί μας», αναφέρεται σε κείμενο από την πρεσβεία σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Βρίσκονταν στο άνθος της ζωής τους. Ολο το προσωπικό της πρεσβείας είναι συντετριμμένο από τη δολοφονία τους. Δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν το βάθος της θλίψης και του τρόμου μας για αυτή την οδυνηρή απώλεια. Αντί να σας συνοδεύσουμε στον γάμο, περπατάμε μαζί σας στους τάφους σας. Τι αβάσταχτη απώλεια». Και ο πρόεδρος Τραμπ καταδίκασε τις δολοφονίες σε ανάρτηση στο Truth Social, ενώ ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε την «ειδεχθή πράξη με τον πιο έντονο τρόπο… Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει αντισημιτικό κίνητρο».
Εθελόντρια
Η Tech2Peace, μια ομάδα υπεράσπισης που εκπαιδεύει νέους Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς και προωθεί τον διάλογο μεταξύ τους, ανέφερε ότι η Μίλγκριμ ήταν μια ενεργή εθελόντρια που «έφερε τους ανθρώπους κοντά με ενσυναίσθηση και ήταν αφοσιωμένη στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος». Ο 28χρονος Λισίνσκι, Γερμανοϊσραηλινός, εργαζόταν στο πολιτικό τμήμα της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Μετακόμισε στο Ισραήλ όταν ήταν 16 ετών. Σύμφωνα με το βιογραφικό του στο ιστολόγιο Times of Israel, είχε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διακυβέρνηση, τη διπλωματία και τη στρατηγική από το Πανεπιστήμιο Reichman και πτυχίο στις διεθνείς σχέσεις από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο. Στη σελίδα του στο Linkedln έγραφε: «Είμαι ένθερμος υποστηρικτής του οράματος που σκιαγραφήθηκε στις Συμφωνίες του Αβραάμ και πιστεύω ότι η επέκταση του κύκλου ειρήνης με τους άραβες γείτονές μας και η επιδίωξη της περιφερειακής συνεργασίας είναι προς το συμφέρον του κράτους του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής στο σύνολό της. Για τον σκοπό αυτό, υποστηρίζω τον διαθρησκευτικό διάλογο και τη διαπολιτισμική κατανόηση».
Πηγή: tanea.gr