Στο Ακ Σαράι με αίτημα για άρση του casus belli

Στο Ακ Σαράι με αίτημα για άρση του casus belli

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν – στο φόντο των εξελίξεων – τα μηνύματα του Πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά αλλά και την ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Κι αυτό γιατί, με αφορμή τις συζητήσεις περί συμπερίληψης της Αγκυρας στο κοινό ευρωπαϊκό εξοπλιστικό «οικοσύστημα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από τον Ερντογάν να αποσύρει την απειλή του casus belli. Προκειμένου, όχι μόνο να προχωρήσει η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, αλλά και η ευρωτουρκική συνεργασία. Διόλου τυχαία αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στο δικό του απειλητικό «χαρτί», το δικαίωμα του βέτο. «Για να μπορέσει η ΕΕ να συνάψει συμφωνία με τρίτο κράτος απαιτείται ομοφωνία» είπε (Σκάι), σχολιάζοντας ότι «θα δούμε και θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας». Η σύνδεση, άλλωστε, των δύο παράλληλων συζητήσεων στο τρίγωνο Αθήνας – Αγκυρας – Βρυξελλών και, ειδικότερα, τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την αμυντική βιομηχανία είναι σαφής. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά «δεν γίνεται από τη μία να θέλεις να μπεις σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και από την άλλη να υπάρχει μία απόφαση που απειλεί ευρωπαϊκή χώρα με πόλεμο». Πράγμα που ήδη συμβαίνει, άλλωστε, καθώς η Τουρκία λαμβάνει ήδη ευρωπαϊκά κονδύλια για άλλους σκοπούς (π.χ. Μεταναστευτικό).

Καλοκαιρινά ραντεβού

Ως προς το πότε θα έχει αυτή τη συζήτηση με τον Ερντογάν για το casus belli συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε σαφές στίγμα. Επιβεβαίωσε, πάντως, τις πληροφορίες που σας είχα μεταφέρει ότι αυτές τις μέρες αναζητούνται οι ημερομηνίες για την επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που «θα γίνει τους επόμενους μήνες». Για τον Μάιο δεν προφταίνουν, είπε, προφανώς. Το πρόσφορο χρονικό άνοιγμα που έχουν εντοπίσει διπλωματικές πηγές είναι από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου περίπου, προτού διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη για το Κυπριακό στο πλαίσιο της άτυπης Πενταμερούς.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Απάντηση στον Σαμαρά

Μιας και έπιασα, πάντως, τα περί ελληνοτουρκικών και του Μητσοτάκη, ξεχώρισα χθες και μια ατάκα κάπως πιο… προσωπική: «Δεν με απασχολεί καθόλου». Που ήταν η απάντηση του Κυριακού Μητσοτάκη στην κριτική που του άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς μέσω του άρθρου του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», στο οποίο του καταλόγιζε  ότι με τις επιλογές του στην εξωτερική πολιτική «η Ελλάδα βρίσκεται στο περιθώριο και είναι παντελώς απούσα». Ο Μητσοτάκης απάντησε για πρώτη φορά λέγοντας κατ’ αρχάς, σε τόνο πολύ προσωπικό, ότι δεν τον απασχολεί «καθόλου» το τι λέει ο Σαμαράς καθώς «έχει τις απόψεις του κι είναι εκτός της ΝΔ», ενώ αντίστοιχα αδιάφορο του είναι, λέει, το ενδεχόμενο ο προκάτοχός του να ιδρύσει νέο κόμμα. Σχολιάζοντας, μάλιστα, τη φράση του Σαμαρά «αυτή δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά του Κυριάκου Μητσοτάκη», ο Πρωθυπουργός με αυστηρό ύφος (ή μήπως ενοχλημένο;) είπε «βέβαια είναι πολιτική Μητσοτάκη, είμαι αρχηγός της ΝΔ και Πρωθυπουργός». Ενώ για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αρκέστηκε να αποφανθεί πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι το κύρος της χώρας είναι βελτιωμένο».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Αναμένεται η «γαλάζια» πρόταση

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Σε αλλά θέματα, αν κάτι έγινε σαφές και από τις χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη είναι ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να στηρίξει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, απέναντι στο κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ και όλη την αντιπολίτευση, παρότι η «γαλάζια» πλειοψηφία δεν έχει ακόμη ετοιμάσει τη δική της σχετική πρόταση. Δηλαδή αυτή με την οποία θα ζητεί τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση αδικήματος πλημμεληματικού χαρακτήρα για τον Καραμανλή, τον οποίο κατά τα άλλα θα υπερασπίζεται ως αθώο. Αυτό που λέμε «μέθοδος Τριαντόπουλου» δηλαδή, που συνοψίζεται ως εξής: υποστηρίζουμε ότι είναι αθώος αλλά ζητάμε παραπομπή στον φυσικό δικαστή για να αποφανθεί αυτός. Πότε θα είναι έτοιμο το σκεπτικό; Μες στην επόμενη εβδομάδα, ακούω.

Το χρονοδιάγραμμα Καραμανλή

Κοινοβουλευτικές πηγές, πάντως, μου έλεγαν πως έχουν πάνω – κάτω υπολογίσει το χρονοδιάγραμμα της υπόθεσης Καραμανλή. Μέχρι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου, ας πούμε, εκτιμούν πως θα οριστεί η συζήτηση στην Ολομέλεια επί των προτάσεων των κομμάτων για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και τα πολιτικά στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία Μπακαΐμη. Θα εγκριθεί η πρόταση της ΝΔ (προφανώς) και με λαρτζ υπολογισμούς ως τα μέσα του Ιουλίου θα έχει συγκροτηθεί η Προανακριτική. Εάν όλα γίνουν με τη «μέθοδο Τριαντόπουλου» τότε ο Καραμανλής θα ζητήσει παραπομπή σε δικαστικό συμβούλιο, η επιτροπή δεν θα προχωρήσει στο ανακριτικό έργο και θα συνεδριάσει μόνο για τα τυπικά.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ