Η Ουκρανία και η Ρωσία ξεκίνησαν την μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, σε μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Επιβεβαιώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση της ανταλλαγής, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολιντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία επέστρεψε 390 άτομα στη Ρωσία και ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί το Σάββατο και την Κυριακή.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τις πρώτες απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών στην Κωνσταντινούπολη όπου συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές για εκεχειρία χωρίς αποτέλεσμα.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });
«Είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψουν όλοι στην πατρίδα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, ευχαριστώντας όλους όσοι εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν την επιστροφή τους και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να γίνουν δυνατές περισσότερες ανταλλαγές.

Πρώτες ανταλλαγές αιχμαλώτων
Συμφωνία για ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων
Το αρχηγείο συντονισμού της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι 270 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν πολεμήσει σε περιοχές στα ανατολικά και βόρεια, από το Κίεβο, το Τσερνίχοφ και το Σούμι μέχρι το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και τη Χερσώνα. Τρεις από τους 390 που απελευθερώθηκαν την Παρασκευή ήταν γυναίκες, πρόσθεσε.
Μόσχα και Κίεβο συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη σε ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από την κάθε πλευρά. Την ανταλλαγή αιχμαλώτων επιβεβαίωσαν τόσο η ρωσική αντιπροσωπεία, όσο και ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας και υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ.
Το πρώτο στάδιο της ανταλλαγής πραγματοποιήθηκε στα σύνορα με τη Λευκορωσία στη βόρεια Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είπαν στους δημοσιογράφους να συγκεντρωθούν σε μια τοποθεσία στη βόρεια περιοχή Τσέρνιχοφ, αναμένοντας ότι κάποιοι, εκ των αιχμαλώτων, θα μπορούσαν να μεταφερθούν εκεί.
Η ανάρτηση Τραμπ
Επιβεβαιώνοντας την ανταλλαγή, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση στην οποία, όπως είπε, επέστρεψαν 270 στρατιωτικοί και 120 άμαχοι που, όπως υποστήριξε, είχαν αιχμαλωτιστεί στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Βρίσκονται επί του παρόντος στο έδαφος της Λευκορωσίας και πρόκειται να μεταφερθούν στη Ρωσία για ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία, ανέφερε το υπουργείο.
Αν και έχουν γίνει δεκάδες ανταλλαγές μικρότερης κλίμακας, σε καμία άλλη παράδοση δεν συμμετείχαν τόσοι πολλοί άμαχοι.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανήρτησε νωρίτερα τα συγχαρητήριά του μέσω της πλατφόρμας Truth Social, υποστηρίζοντας ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε και αναρωτήθηκε «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάτι μεγάλο;».
Δεν αναμένεται άμεσα νέα συνάντηση
Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Παρασκευή (23/05) ότι δεν θα επαναληφθούν άμεσα οι συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, «ακυρώνοντας» την πρωτοβουλία του πάπα Λέοντα ΙΔ’ για ραντεβού μέσα στον Ιούνιο.
«Θα ήταν άβολο για δύο ορθόδοξες χώρες, όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, να συζητούν σε έναν καθολικό χώρο», σχολίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για το νέο ραντεβού μεταξύ των δύο χωρών. «Οι ημερομηνίες δεν έχουν καθοριστεί. Πολλοί φαντασιώνονται πότε και πού θα γίνει, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο», είπε μιλώντας σε συνέδριο στη Ρωσία.
Ωστόσο, τόνισε ότι το προσχέδιο συμφωνίας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Χαμόγελα σε Ουκρανούς αιχμαλώτους
«Πυρά» σε Ζελένσκι
Από το βήμα του συνεδρίου, ο Λαβρόφ εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας την ηγεσία του «χούντα», ενώ υποστήριξε ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει στους ρωσόφωνους πολίτες της Ουκρανίας να παραμείνουν υπό τη «κυριαρχία» αυτής της κυβέρνησης.
«Θα ήταν έγκλημα για τη Ρωσία να το επιτρέψει», τόνισε ο Ρώσος υπουργός, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαιτήσει από το Κίεβο την ακύρωση νόμων που εισάγουν διακρίσεις κατά των ρωσόφωνων.
Πηγή: tanea.gr