Της Νίκης Ζορμπά
Και ενώ η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους πρώην συντρόφους του στη Νέα Αριστερά είχε ξεκινήσει να μπαίνει ξανά σε ράγες, με αφορμή τις ζυμώσεις και την εκπεφρασμένη πρόθεση να καταθέσουν από κοινού πρόταση σύστασης προανακριτικής Επιτροπής για τις νέες δικογραφίες που εμπλέκουν τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή, τις τελευταίες ώρες , εντοπίζεται και ξαφνική και ισχυρή αλλαγή κλίματος σε κατεύθυνση που περισσότερο προοιωνίζεται ναυάγιο στις μεταξύ τους συνεννοήσεις.
Πεδίο διαφωνίας λαμπρής είναι το εάν θα πρέπει ή όχι να συμπεριληφθεί στην πρόταση της προανακριτικής και τυχόν ποινικές ευθύνες του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.
Το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του δεν έχει συμπεριλάβει τον Πρωθυπουργό, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Κασσελάκης επιμένουν να τον βάλουν στο κάδρο της Προανακριτικής ενώ μέχρι πριν από λιγότερα των δυο εικοσιτετραώρων, οι διαρροές από συνομιλητές του Σωκράτη Φάμελλου και παροικούντων στην Κουμουνδούρου, “έδειχναν” ως πιθανότερη εκδοχή να μην πλαισιώσει το κατηγορητήριό του ο ΣΥΡΙΖΑ με αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τον Κ. Μητσοτάκη.
Τυπικώς, άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, παραπέμποντας αποκλειστικά στη μελέτη των ευρημάτων της δικογραφίας αλλά αίφνης, από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη, κλίμα και “διαρροές” άλλαξαν.
Πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΕΓ ( προεξαρχόντων των Π. Πολάκη και Ν. Παππά) τάσσονται υπέρ της παραπομπής και του Κ. Μητσοτάκη. Όπερ δημιουργει πολύ σοβαρή εμπλοκή στην προοπτική της κατάθεσης από κοινού πρότασης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς, το οποίο αντιδρά στη σχετική προοπτική.
Σημειωτέον άλλωστε ότι η βασική διαφορά με Κωνσταντοπούλου- Κασσελάκη σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα για κοινή πρόταση προανακριτικής, ήταν η επιμονη του δεύτερου ντουέτου στον “έλεγχο” και του Κ. Μητσοτάκη.
Η μεταστροφή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, εν αρχή αποδόθηκε σε …εσωκομματικές ασκήσεις ισορροπίας από την πλευρα της ηγεσίας, δεδομένου ότι σε λιγότερο από έναν μήνα θα πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο του συνέδριο. Δεν θέλησε να πάει ο Σ. Φάμελλος, νεοεκλεγείς αρχηγός με ανοιχτά μέτωπα και εσωκομματικούς αντιδρώντες ( την ισχυρή “συμμαχία” Πολάκη- Παππά απέναντι) δοκιμάζοντας στο πεδίο αμφισβήτηση και “καρφιά” πως δεν κινήθηκε όσο επιθετικά θεωρούν ότι έπρεπε η ηγεσία απέναντι στον Πρωθυπουργό.
Από την Κουμουνδούρου , διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις διαμηνύεται ότι η εισήγηση ήταν του ίδιου του Σωκράτη Φάμελλου και δεν “σύρθηκε” από εσωκομματικές αντιδράσεις. Εύλογη η προσπάθεια, θα φανεί και κατά πόσο (δεν) είναι πειστική.
Αυτή τη στιγμή πάντως, είναι όλα στον αέρα.
Ούτε ο Σωκράτης Φάμελλος αλλά ούτε και ο Αλέξης Χαρίτσης σε χθεσινές τους παρεμβάσεις έσπευσαν να προδιαθέσουν για “ληξη” των κοινών εργασιών, έθεσαν όμως αμφότερες οι πλευρές τα “όρια” και τις προϋποθέσεις τους, προιδεάζοντας για ναυάγιο αν δεν υπάρξει άμβλυνση της διαφωνίας – που είναι καίρια.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, δια τηλεοπτικής συνέντευξης ( Action) περιέγραψε πολύ αναλυτικά τις επιφυλάξεις της Νέας Αριστεράς για τυχόν συμπερίληψη Μητσοτάκη στο κατηγορητήριο, υπό τη γενική αρχή: Δεν θα του κάνουμε τη χάρη να τον κάνουμε από θύτη- θύμα.
Είναι πολύ ενδεικτική η αποστροφή του προέδρου της Νέας Αριστεράς:
“Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να βγει από τη δύσκολη θέση, διότι το να προχωρήσεις σε μία διαδικασία η οποία θα περιλαμβάνει κατηγορίες που δεν θα είναι νομικά δεμένες τον μετατρέπει τον κ. Μητσοτάκη από θύτη σε θύμα και του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει”.
Το σκεπτικό των επιφυλάξεων της Πατησίων είναι ευκρινές: Εφόσον δε στοιχειοθετούνται ποινικές ( χωριστό εντελώς πεδίο από τις πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού) τότε εάν μπει στο κάδρο, φεύγει ο φακός από τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή , που είναι και το κυρίως επίδικο της νέας προανακριτικής διαδικασίας.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δική του συνέντευξη ( στο ίδιο κανάλι), συνέχισε να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον Πρωθυπουργό, μιλώντας για την πρόθεση του κόμματός του “όλες οι ευθύνες και όλα τα ερωτήματα όσο ψηλά κι αν απευθύνονται να τεθούν”.
Αμέσως μετά, πηγές της Κουμουνδούρου, εν είδει χρησμού, διαμήνυσαν με ( εντελώς λανωνική και όχι σαφή διαρροή τους) ότι “ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει τον Κ. Μητσοτάκη στο μικροσκόπιο της πρότασής του”.
Εάν τελικώς πάει στις καλένδες το ενδεχόμενο κατάθεσης κοινής πρότασης με τη Νέα Αριστερά, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ για να βρει τις απαιτούμενες υπογραφές θα πρέπει να στραφεί σε αναζήτηση τεσσάρων υπογραφών που θα του λείπουν, στη δεξαμενή των αναποφάσιστων/
Πηγή: capital.gr