Οι 10 “τρύπες” για την αποτελεσματική είσπραξη οφειλών προς τα Ταμεία – Τι…

"Σβήνουν" οριστικά οφειλές 10 δις ευρώ στα Ταμεία

Του Κώστα Κατίκου

Δέκα αδύνατα σημεία στην είσπραξη χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που αποτελούν “τρύπες διαφυγής” οφειλών πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύπτονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών  (ΚΕΑΟ),

Το σύνολο των χρεών προς τα ταμεία αγγίζει τα 50 δις. ευρώ, και παρά την αύξηση των εσόδων που πέτυχε το ΚΕΑΟ για το 2024 προσεγγίζοντας τα 2 δις. ευρώ από την είσπραξη οφειλών,  στο νέο επιχειρησιακό του σχέδιο για τα μέτρα του 2025 περιγράφονται 10 αδύνατα σημεία που είναι τα εξής:

1. Η απαιτητική και χρονοβόρα, όπως αναφέρεται, διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων μητρώου με τρίτους Φορείς λειτουργιών μέσω Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος.

2. Η ύπαρξη μεγάλου όγκου οφειλών με πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα.

3. Η μεγάλη επιβάρυνση των υπηρεσιών του Κ.Ε.Α.Ο. με τη διαχείριση του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού του Ν.4738/2020.

4. Η απουσία απευθείας διασύνδεσης με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) για την άντληση πληροφοριών για τα περιουσιακά στοιχείων των οφειλετών.

5. Η υποστελέχωση Υπηρεσιών – ελλιπής κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας.

6. Η μείωση της ικανότητας αποπληρωμής των οφειλετών.

7. Οι ελλιπείς μηχανισμοί ελέγχου στους τ.ΦΚΑ που διαχρονικά επέτρεψαν την ανάπτυξη στρατηγικών εισφοροδιαφυγής.

8. Η ενδεχόμενη αναστολή υποχρεώσεων πληγέντων (από φυσικές καταστροφές κλπ.)

9. Η δημιουργία νέων χρεών από ήδη χρεωμένες εταιρίες που αλλάζουν νομική μορφή και αντικείμενο αλλά διοικούνται από τα ίδια πρόσωπα, με άλλους διαχειριστές.

10. Η αύξηση των χρεών που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης καθώς δεν αποδίδουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης λόγω έλλειψης περιουσιακών στοιχείων από τους οφειλέτες.

Στον αντίποδα απαριθμούνται και πολλά “δυνατά” σημεία που διευκολύνουν τους ελέγχους, την εξυπηρέτηση των οφειλετών, κ.λπ.

Στα πιο σημαντικά δυνατά σημεία του ΚΕΑΟ περιλαμβάνονται:

1.Ο ενιαίος μηχανισμός είσπραξης οφειλών για όλους τους τ.ΦΚΑ και τον e-ΕΦΚΑ.

2.Η εφαρμογή μεθοδολογιών κατηγοριοποίησης των οφειλετών και στόχευσης μέτρων είσπραξης.

3.Η βελτίωση νοοτροπίας και ενίσχυση των μηχανισμών της πολιτείας για την αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος είσπραξης οφειλών.

4.Οι νέες δυνατότητες διακανονισμού οφειλών με μακροχρόνιο ορίζοντα.

5.Η ισχυροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού του e-ΕΦΚΑ με τη λειτουργία των ΠΕΚΑ.

Κύρια αντικείμενα ενδιαφέροντος για το 2025 είναι η τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου οφειλετών, η ανάλυση του χαρτοφυλακίου των οφειλών, η συστηματική παρακολούθηση της συμμόρφωσης των εντασσόμενων στις ρυθμίσεις και η εντατικοποίηση της διαδικασίας στοχευμένης λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Το ΚΕΑΟ εκτιμά ότι φέτος θα εισπράξει 1,82 δις. ευρώ έσοδα από ληξιπρόθεσμμα χρέη με ρυθμίσεις αλλά και με αναγκαστικά μέτρα. Ειδικά για έσοδα από ακίνητα οφειλετών  θα θέσει σε λειτουργία ένα νέο τραπεζικό εργαλείο (με την επωνυμία ΚΕΑΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ) μέσω του οποίου οι Συμβολαιογράφοι θα προβαίνουν στην απόδοση με μία συναλλαγή όλων των παρακρατούμενων οφειλών οι οποίες καταγράφονται στην Βεβαίωση Οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων με χρήση Κωδικού Πληρωμής RF.

Πέραν αυτών προβλέπεται η άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση ή εξόφληση (το αργότερο εντός 3 μηνών από την ένταξη των οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο.) αλλά και η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών μετά από απώλεια ρύθμισης.
Τ

α προσδοκώμενα οφέλη με τα μέτρα του επιχειρησιακού σχεδίου για το 2025 είναι η αύξηση των ποσοστών επιτυχούς επίδοσης των ατομικών ειδοποιήσεων σε οφειλέτες, η χάραξη αποτελεσματικότερης εισπρακτικής στρατηγικής βάσει του προφίλ οφειλετών, η μεγιστοποίηση εισπράξεων από ρυθμίσεις, έναντι καταβολές και αναγκαστική είσπραξη  και η αποτροπή συσσώρευσης νέων οφειλών.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ