Aντιδράσεις από Κίνα και Ρωσία προκάλεσε η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα σχέδια που αφορούν την ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας «Χρυσός Θόλος», κόστους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα διόρισε τον στρατηγό της Διαστημικής Δύναμης Μάικλ Γκουτλάιν ως επικεφαλής του φιλόδοξου προγράμματος που αποσκοπεί στην παρεμπόδιση των απειλών από τις δύο αυτές χώρες.
Το πρόγραμμα, την υλοποίηση του οποίου διέταξε για πρώτη φορά ο Τραμπ τον Ιανουάριο, λίγο μετά την ορκωμοσία του, στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου εκατοντάδων δορυφόρων για την ανίχνευση, παρακολούθηση και ενδεχομένως αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων.
Ο «Χρυσός Θόλος» θα «προστατεύσει την πατρίδα μας» δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι ο Καναδάς θέλει να συμμετάσχει σε αυτό. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Μαρκ Κάρνεϊ ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο συζητεί μια νέα σχέση στους τομείς ασφάλειας και οικονομίας με τις ΗΠΑ.
«Αυτές οι συζητήσεις περιλαμβάνουν φυσικά την ενίσχυση της NORAD και συναφών πρωτοβουλιών όπως ο “Χρυσός Θόλος”» ανέφερε.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η αμυντική ασπίδα θα πρέπει να είναι λειτουργική μέχρι το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2029, αλλά οι ειδικοί του κλάδου δεν είναι τόσο σίγουροι για αυτό το χρονικό πλαίσιο, ούτε ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 175 δισ. δολάρια.
«Ο Ρόναλντ Ρίγκαν το ήθελε πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν είχαν την τεχνολογία» δήλωσε ο Τραμπ αναφερόμενος στο διαστημικό σύστημα πυραυλικής άμυνας που είχε προτείνει ο πρώην πρόεδρος και είχε ονομαστεί «Πόλεμος των Αστρων».
Το Πεκίνο ήταν εκείνο που αντέδρασε πιο έντονα για τον «Χρυσό Θόλο», με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας να δηλώνει «σοβαρή ανησυχία» και να καλεί την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει την ανάπτυξή του.
H Μάο Νινγκ, όταν ρωτήθηκε για το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ, ανέφερε ότι έχει «ισχυρές επιθετικές επιπτώσεις» και αυξάνει τους κινδύνους στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος και μιας κούρσας εξοπλισμών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμμονή με την επιδίωξη απόλυτης ασφάλειας για τον εαυτό τους. Αυτό παραβιάζει την αρχή ότι η ασφάλεια όλων των χωρών δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο και υπονομεύει την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και σταθερότητα.
Η Κίνα ανησυχεί σοβαρά για αυτό» τόνισε η Μάο. Κάλεσε τον Λευκό Οίκο να εγκαταλείψει την ανάπτυξη του συστήματος το συντομότερο δυνατό και να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Πιο ήπια ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου, με τον εκπρόσωπο του ρώσου προέδρου, τον Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι τα σχέδια αυτά θα μπορούσαν να επιβάλουν την επανέναρξη στο άμεσο μέλλον των επαφών μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον σχετικά με τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θεωρεί το σχέδιο ως απειλή για την πυρηνική ισοτιμία της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, ο Πεσκόφ απάντησε ότι δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με το αμερικανικό έργο και είναι αναπάντητα πολλά ερωτήματα. «Στο άμεσο μέλλον, η ίδια η πορεία των γεγονότων απαιτεί την επανέναρξη των επαφών σε θέματα στρατηγικής σταθερότητας» τόνισε.
Πάντως το πρόγραμμα «Χρυσός Θόλος» στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας τόσο πολιτικό έλεγχο όσο και αβεβαιότητα χρηματοδότησης.
Στις αρχές του μήνα, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτίμησε ότι το σχέδιο «Χρυσός Θόλος» θα μπορούσε να κοστίσει έως και 831 δισ. δολάρια σε διάστημα δύο δεκαετιών.
Οι Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν εκφράσει ανησυχία για τη διαδικασία προμηθειών και τη συμμετοχή της SpaceX του Ιλον Μασκ, η οποία έχει αναδειχθεί ως πρωτοπόρος μαζί με την Palantir και την Anduril για την κατασκευή βασικών στοιχείων του συστήματος.
Η έμπνευση για τον «Χρυσό Θόλο» προέρχεται από την ισραηλινή χερσαία αμυντική ασπίδα «Σιδερούς Θόλος» που το προστατεύει από πυραύλους και ρουκέτες.
Πηγή: tanea.gr