Λάρισα: Το Ψωμοτύρι θεμελιώδης τοπική διατροφή και διαχρονικό στοιχείο σχέσεων στη θεσσαλική ανθρωπογεωγραφία

ekdilosi psomotiri

Tο ψωμί και το τυρί συνιστούν όχι μόνο θεμελιώδες κομμάτι της τοπικής διατροφής αλλά κυρίως δομικό στοιχείο ενός δικτύου οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων που καθορίζουν τον κοινό διατροφικό μας πολιτισμό, αλλά και ιδιαίτερα τη θεσσαλική ανθρωπογεωγραφία στη μακρά της διαχρονία.

Τα παραπάνω προέκυψαν στο πλαίσιο μια ξεχωριστής δράσης με τίτλο «Ψωμοτύρι! Επι(σ)τροφή στο μέλλον!”, που διοργάνωσε, με επιτυχία στη Λάρισα, το Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της δράσης πραγματοποιήθηκαν   δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας  με διακεκριμένους ομιλητές, στις οποίες επιχειρήθηκε να αναδειχτεί  το πολυδιάστατο πεδίο της σύγχρονης πραγματικότητας ως προς το Ψωμί και το Τυρί, μέσα από το πλαίσιο του αγροδιατροφικού πολιτισμού.

Το επιστέγασμα αυτής της πρωτότυπης εκδήλωσης ήταν μία δράση γευσιγνωσίας με ψωμοτύρι, στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Μύλου Παππά, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να δοκιμάσουν τοπικά είδη ψωμιών και τυριών και να συζητήσουν με αρτοποιούς και τυροκόμους.

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Λάρισας και συμμετείχαν οι αρτοποιοί: Μόσιος Γεώργιος,  Κουρέτσος Άγγελος, Μπάτσικας Θάνος, Ντίστας Άγγελος, Αγοραστός Κωνσταντίνος και Καραβάνας Σωτήρης. Αντίστοιχα, τα τυροκομεία  που συμμετείχαν στην δράση ήταν: τυροκομείο  Αβραμούλης, Χώτος και Τέμπη Ο.Ε.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ