«Ηξεις αφήξεις»α λα ρωσοαμερικανικά

«Ηξεις αφήξεις»α λα ρωσοαμερικανικά

«Ποιος δουλεύει ποιον» θα μπορούσε να είναι (και) το περασμένο 24ωρο το βασικό ερώτημα πέριξ του γόρδιου γεωπολιτικού «δεσμού» του Ουκρανικού, εν μέσω ενός νέου ορυμαγδού διαρροών και διαψεύσεων για το μέλλον των διαπραγματεύσεων ως προς τον τερματισμό του πιο καταστροφικού πολέμου στα εδάφη της Γηραιάς Ηπείρου στη σύγχρονη ιστορία.

Ενόσω ο αμερικανός πρόεδρος δήλωνε εκ νέου αισιόδοξος για την πρόοδο στις ατελέσφορες έως σήμερα προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στα ουκρανικά εδάφη, χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» ανέφερε ότι την επαύριον της πρόσφατης δίωρης τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε ευρωπαίους ηγέτες ότι το Κρεμλίνο δεν επιθυμεί να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθότι είναι βέβαιο ότι νικάει.

Διαψεύδουν (εν μέρει)

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Το Κρεμλίνο διέψευσε εν μέρει τις πληροφορίες. «Δεν γνωρίζουμε τι δήλωσε ο Τραμπ στους Ευρωπαίους μετά την τηλεφωνική επικοινωνία», αλλά «ξέρουμε τι είπε ο Τραμπ στον Πούτιν» και «έρχεται σε αντίθεση με ό,τι γράφτηκε στο άρθρο που αναφέρατε», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παραπέμποντας σιβυλλικά στην ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ.

Με την ευκαιρία, δε, διέψευσε επίσης έτερες πληροφορίες της «Wall Street Journal» ότι – μετά την Κωνσταντινούπολη – υπάρχει συμφωνία για δεύτερη συνάντηση ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων στο Βατικανό, στα μέσα Ιουνίου, ενδεχομένως με τη συμμετοχή αμερικανικής αντιπροσωπείας υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ για την Ουκρανία και τη Ρωσία, Κιθ Κέλογκ.

Ετοιμοι για ανταλλαγές

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για τις προσεχείς συναντήσεις», σχολίασε ο Πεσκόφ, στον απόηχο των δηλώσεων του φινλανδού προέδρου Αλεξάντρ Στουμπ ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα μια τεχνικού χαρακτήρα συνάντηση μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών, παρουσία Αμερικανών και Ευρωπαίων, αλλά και της υπενθύμισης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί κατάπαυση του πυρός, που θα δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα ενίσχυσης της θέσης της στα μέτωπα του πολέμου.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Κατά τα λοιπά, το Κρεμλίνο δήλωσε έτοιμο για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με το Κίεβο – 1.000 από κάθε πλευρά – που συμφωνήθηκε στις πενιχρού αποτελέσματος διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα: τις πρώτες απευθείας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από το 2022.

Στο μεσοδιάστημα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν νέο σμήνος ουκρανικών drones εν πτήσει προς τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς και την κατάληψη ακόμη ενός οικισμού στο Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Φρίντριχ Μερτς

«Ο επιθετικός αναθεωρητισμός της Ρωσίας απειλεί όχι μόνο την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά και την ασφάλεια της Ευρώπης και του ευρωατλαντικού χώρου», διακήρυξε χθες ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς από το Βίλνιους της Λιθουανίας, σε τελετή επίσημης ανάπτυξης εκεί γερμανικής ταξιαρχίας. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, αλλά στεκόμαστε επίσης μαζί ως Ευρωπαίοι στο σύνολό τους – και, όποτε είναι δυνατόν, παίζουμε στην ίδια ομάδα με τις ΗΠΑ», είπε.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Είναι λογικό να απογοητεύεστε ή να ανησυχείτε – ακόμη και να αηδιάζετε – από το αποτέλεσμα της τηλεφωνικής συνομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι να εκπλήσσεστε», σχολιάζει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τσάμπιον. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απέτυχε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, επειδή δεν προσπάθησε ποτέ».

«Εξαρχής», αναφέρει, «η εστίασή του ήταν να επιτύχει μια επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία, που θα απέφερε οικονομικά οφέλη στις ΗΠΑ. Η αμερικανική συμμετοχή στον πόλεμο ήταν ένα εμπόδιο που έπρεπε να απομακρυνθεί για να συμβεί. Η καλύτερη προοπτική ήταν μέσω ενός ειρηνευτικού διακανονισμού και όχι με εγκατάλειψη της Ουκρανίας. Δεν ήταν, ωστόσο, απαραίτητος»…

Στο μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες τη μεγαλύτερη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετακίνηση στρατευμάτων εκτός συνόρων για μόνιμη εγκατάσταση σε άλλη χώρα. Πρόκειται για 4.800 στρατιώτες και 200 άτομα πολιτικό προσωπικό που μεταφέρονται στο έδαφος της Λιθουανίας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της άμυνάς της απέναντι σε πιθανή επίθεση της Ρωσίας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τοπίο στην ομίχλη

Τοπίο στην ομίχλη

Το ρολόι έδειχνε 7.30 μ.μ. και το ημερολόγιο Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 όταν ένα Embraer Legacy…

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Προσωπεία

ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ Πέταξε καρφί στον Μερτς Για τον κίνδυνο «να καταστραφεί» η Ευρώπη λόγω των μονομερών…