Η Ελλάδα προετοιμάζεται για αποστολή στη Λιβύη

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για αποστολή στη Λιβύη

Προς την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με τη Λιβύη οδεύει η Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει επιβεβαιωμένη πρόθεση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για μια επίσκεψη «άμεσα» στη γειτονική χώρα, με προτεραιότητα στην ατζέντα το Μεταναστευτικό και την ανάσχεση των ροών, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ακόμη κάτι «κλειδωμένο» ούτε ως προς τον χρόνο ούτε ως προς τη σύνθεση της ελληνικής αποστολής.

Παρότι προσώρας κρίνεται επισφαλής μια μετάβαση στην Τρίπολη, που, κατά την τρέχουσα συγκυρία, αποτελεί πεδίο σφοδρών μαχών, είναι βέβαιο πως τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε συνεννόηση προκειμένου να υλοποιήσουν το προσεχές διάστημα μια αποστολή στη Λιβύη με βασικό στόχο τη διπλωματική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες δείχνουν να βαίνουν οριακά βελτιούμενες παρά τα όσα έχουν προηγηθεί με το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη διπλωματική εγγύτητα με την Αγκυρα.

Τα θετικά σήματα που εκπέμπει η Λιβύη τελευταία προς την Ελλάδα είναι δεδομένο πως δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την ελληνική κυβέρνηση, που έχει φροντίσει να επισημάνει (με αφορμή τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο) πως η γειτονική χώρα δεν δείχνει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την Τουρκία, καθώς ούτε αντέδρασε στον ελληνικό ΘΧΣ αλλά ούτε και στην περίπτωση της χωροθέτησης των οικοπέδων για τη διεξαγωγή ερευνών νοτίως της Κρήτης από τη Chevron.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Αντιθέτως, εμφανίζεται να ακολουθεί την αρχή της μέσης γραμμής, ενώ, παράλληλα, προχωρεί και στη δημοπράτηση θαλάσσιων οικοπέδων μη λαμβάνοντας υπόψη την ανυπόστατη συμφωνία που έχει συνάψει με την Αγκυρα για δήθεν ΑΟΖ.

Επί αυτού του κλίματος, προφανώς, επιθυμεί η Ελλάδα να οικοδομήσει μια νέα σχέση με τη Λιβύη, επιδιώκοντας ίσως και την αποτύπωση αυτών των θετικών σημάτων σε διμερείς συμφωνίες, οι οποίες θα ξεκινούν αναμφίβολα από το επιτακτικό ζήτημα της αποτροπής και του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών και θα φτάνουν έως την πιθανότητα έναρξης διαβουλεύσεων επί μιας ευρύτερης βεντάλιας θεμάτων, όπως είναι οι θαλάσσιες ζώνες και τα ενεργειακά πρότζεκτ αμοιβαίου οφέλους στη Μεσόγειο.

Σκέψεις υπάρχουν

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Την πρόθεση της πραγματοποίησης μιας επίσκεψης στη Λιβύη έως το τέλος του έτους έχει ήδη προαναγγείλει δημόσια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκης Βορίδης επισημαίνοντας πως προσανατολίζεται να μεταβεί στη Λιβύη με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη προκειμένου να διασφαλιστεί «μια συμφωνία με την εκεί κυβέρνηση».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Από το ΥΠΕΞ ακόμα δεν έχει βγει «λευκός καπνός» ως προς τη συγκεκριμένη απαιτητική αποστολή, κυρίως λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Τρίπολη. Εντούτοις, σκέψεις υπάρχουν για μια τέτοια διπλωματική κίνηση, ενώ γίνονται και σχετικοί σχεδιασμοί για τον κοινό συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να μπει στις ράγες η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων με τη Λιβύη σύντομα.

Αρμόδιες πηγές πάντως επισημαίνουν πως ναι μεν υπάρχει βούληση από το υπουργείο Εξωτερικών να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για να υπάρξει συντονισμός με χώρες από τις οποίες δεχόμαστε μεταναστευτικές ροές, ωστόσο σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός με «κλειδωμένο» χρονοδιάγραμμα και σύνθεση που περιλαμβάνει (ή δεν περιλαμβάνει) τον ίδιο τον ΥΠΕΞ.

Οποια και αν είναι πάντως η απόφαση από πλευράς Αθήνας, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μια τέτοια αποστολή στη Λιβύη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της πάνω από όλα τον παράγοντα της ασφάλειας. Στενά παρακολουθούν την κατάσταση στην Τρίπολη και τα αρμόδια επιτελεία από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, εστιάζοντας, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κυρίως στο ζήτημα των τουρκικών δυνάμεων που έχουν και τον πρώτο λόγο στις συγκρούσεις που μαίνονται στην Τρίπολη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ