Η ανακοίνωση της πρόθεσης του Πρωθυπουργού να θέσει στην ατζέντα της Συνταγματικής Αναθεώρησης την άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, έφερε τις πρώτες – αρνητικές – αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης αρχής γενομένης από το ΠΑΣΟΚ.
Επιφυλάξεις ΠΑΣΟΚ
Ο Πρόεδρός του χθες, ερωτηθείς σχετικά σε τηλεοπτική του παρέμβαση, εμφανίστηκε εξόχως επιφυλακτικός στα κυβερνητικά σχέδια.
Διαμήνυσε ότι:
1.Το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα δημόσιο που θα λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, -Γαλλίας και Γερμανίας-. Κι εκεί υπάρχει μονιμότητα αλλά υπάρχει αξιολόγηση, αξιοκρατία, ο υπάλληλος μπορεί να χάσει τη δουλειά του αλλά υπάρχει μια δομή. Η μονιμότητα σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, είναι για να περιφρουρεί τη νομιμότητα των αποφάσεων των υπαλλήλων, ώστε να μην είναι προϊόν πιέσεων. Η Γερμανία έχει τη μονιμότητα στο Σύνταγμα, η Γαλλία έχει τη μονιμότητα στους νόμους της και παρόλα αυτά έχουν από τις καλύτερες δημόσιες διοικήσεις. Το λέω αυτό γιατί, αν έχουμε καλή θέληση και συζητήσουμε επί της ουσίας, θα βρούμε λύση. Αν τώρα πάμε επικοινωνιακά να πούμε “το Σύνταγμα θα μας λύσει τα προβλήματα”, σας λέω από τώρα: το Σύνταγμα όταν δεν υπάρχει διάθεση να εφαρμόσουμε τους νόμους, δεν θα μας λύσει κανένα μα κανένα πρόβλημα. Θεωρώ λοιπόν επικοινωνιακό το να βάζουμε το πεδίο του Συντάγματος για κάτι που μπορεί να λυθεί με άλλους τρόπους, όπως το έκαναν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη” πρόσθεσε.
2. Αν συζητήσουμε επί της ουσίας και όχι με συνταγματικά πυροτεχνήματα, βεβαίως μπορούμε να βρούμε λύσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να βρούμε τρόπο τα πειθαρχικά συμβούλια να λειτουργούν καλύτερα. Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογηθούν οι αξιολογητές. Όταν αξιολογητές είναι οι γενικοί διευθυντές και οι τμηματάρχες, οι οποίοι είναι κομματικές επιλογές, πώς θα αξιολογήσουν με διαφάνεια όλο το υπόλοιπο σύστημα;” αναρωτήθηκε και θύμισε μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν τη ρουσφετολογική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας.
3. Ως προς το αν υπάρχει δυνατότητα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και προβλέπει πλειάδα τέτοιων περιπτώσεων: “Δεν απολύονται μόνο όσοι τους έχουν πιάσει να κλέβουν ή να παίρνουν αποφάσεις κατά του δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων όπου δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αρκεί να δουλεύει σωστά το κράτος. Τώρα τι κάνει ο Πρωθυπουργός; Επειδή απέτυχε να εφαρμόσει τους νόμους που ο ίδιος ψήφισε, -ό,τι έκανε δηλαδή και με την πανεπιστημιακή αστυνομία-, βγήκε το πρωί να πετάξει ένα πυροτέχνημα. Είναι άλλο ένα πυροτέχνημα όπως ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία”.
4. Ανακοίνωσε ότι για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα καταθέσει πριν το τέλος του χρόνου τις προτάσεις του συνολικά: “Στη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει όλα τα κόμματα να προσέλθουμε πάρα πολύ τεκμηριωμένα. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι πριν από τον προϋπολογισμό, θα καταθέσω προτάσεις διαλόγου για όλα τα επίμαχα άρθρα και θα τις στείλω σε όλα τα κόμματα προς συζήτηση”.
Όχι από ΣΥΡΙΖΑ και Νεα Αριστερά
Απολύτως αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά.
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για εκδικητική μανία εναντίον των Δημοσίων υπαλλήλων, μέσω ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα.
Η απαγόρευση των απολύσεων στο Δημόσιο δεν θεσμοθετήθηκε για να προφυλάξει τους επίορκους Δημόσιους Υπαλλήλους από την απόλυση και να τους εξασφαλίσει μια βολική “αιωνιότητα”, γι αυτούς υπάρχουν ρυθμίσεις και ρήτρες εξόδου.
Θεσμοθετήθηκε για να προφυλάξει το Δημόσιο Συμφέρον…
— Costas Zachariadis (@CZachariadis) May 22, 2025
Η απαγόρευση των απολύσεων στο Δημόσιο δεν θεσμοθετήθηκε για να προφυλάξει τους επίορκους Δημόσιους Υπαλλήλους από την απόλυση και να τους εξασφαλίσει μια βολική “αιωνιότητα”, γι αυτούς υπάρχουν ρυθμίσεις και ρήτρες εξόδου. Θεσμοθετήθηκε για να προφυλάξει το Δημόσιο Συμφέρον από άθλιους και φαύλους πολιτικούς που νομίζουν ότι το Δημόσιο είναι τσιφλίκι τους που το κληρονόμησαν από τον πατέρα τους και θα το κληροδοτήσουν στο γιο τους. Η χώρα δεν καταστράφηκε από τη μονιμότητα στο Δημόσιο αλλά από ένα φαύλο πελατειακό κομματικό κράτος, από ένα κράτος που πολλές φορές έγινε με πολιτικές αποφάσεις λάφυρο στα ιδιωτικά συμφέροντα των κολλητών, των εκλεκτών, των φίλων. Ναι, χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο με μεταρρυθμίσεις αξιοκρατίας και διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, ένα κράτος αποτελεσματικό και υπηρεσία των πολιτών, ανθρώπινο, με ενσωμάτωση πετυχημένων πρακτικών που ισχύουν σε χώρες με ισχυρή και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση. Η χώρα εδώ και έξι χρόνια κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Οι ιδεοληψίες και η εκδικητική μανία του κ. Μητσοτάκη τώρα στρέφεται κατά των Δημοσίων Υπαλλήλων. Θυμίζω ότι στην προηγούμενη Βουλή ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, έλεγε από τα υπουργικά έδρανα ότι “δεν πρόκειται να πειράξουμε την μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, ξεκολλήστε από το παρελθόν” απαντώντας στις επίμονες αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Υποκρισία!
Απερίφραστο όχι εξέφρασε η Νέα Αριστερά δια της Έφης Αχτσιόγλου: “Η κατάργηση μονιμότητας και απολύσεις στο Δημόσιο μόνιμος στόχος του κ. Μητσοτάκη”, δήλωσε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς εκδίδοντας γραπτή της ανακοίνωση:
“Ο κ. Μητσοτάκης, που ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της ΝΔ είχε διακριθεί μόνο για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις στο Δημόσιο, θέτει ανοιχτά πλέον θέμα κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Η δήθεν “αξιολόγηση” των δημοσίων υπαλλήλων που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης είναι το πρόσχημα για την κατάργηση της μονιμότητας. Ούτε η “αξιολόγηση” της ΝΔ, ούτε η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε οι απολύσεις που αυτή θα φέρει θα βελτιώσουν τις δομές και τις υπηρεσίες του Δημοσίου, την εξυπηρέτηση και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.
Στόχος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό, είναι η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στο Δημόσιο, η ομηρία και ο εκβιασμός των δημοσίων υπαλλήλων, η συρρίκνωση του προσωπικού σε κρίσιμους τομείς και υπηρεσίες του Δημοσίου -παιδεία, υγεία, πρόνοια κ.λπ.- ώστε αυτές να απαξιωθούν, να εμπορευματοποιηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν.
Παράλληλα, η κατάργηση της σταθερής εργασίας στο Δημόσιο θα φέρει περαιτέρω επιδείνωση και στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα.
Τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να ματαιωθούν, γιατί πλήττουν το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων”.
Πηγή: capital.gr