Ανοσοθεραπεία μετρά όφελος επιβίωσης σε ανθεκτικό καρκίνο των ωοθηκών

Καρκίνος ωοθηκών: Ποιο είναι το τεστ υπερήχων με τη μεγαλύτερη ακρίβεια για την ανίχνευση όγκων

Ενθαρρυντικά στοιχεία για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών ανέδειξε η κλινική μελέτη KEYNOTE-B96, καθώς είναι η τρίτη συχνότερη γυναικολογική κακοήθεια και ο έβδομος πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη διαχείριση του καρκίνου των ωοθηκών προκύπτουν από τη κλινική μελέτη KEYNOTE-B96 (γνωστή και ως ENGOT-ov65), που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Ο συνδυασμός της πεμπρολιζουμάμπης (pembrolizumab) με χημειοθεραπεία (πακλιταξέλη), με ή χωρίς μπεβασιζουμάμπη (bevacizumab) αύξησε σημαντικά την επιβίωση – χωρίς εξέλιξη της νόσου – σε ασθενείς με ανθεκτικό υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS), σε ασθενείς με ανθεκτικό στην πλατίνα υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών των οποίων οι όγκοι εξέφραζαν τον αναστολέα PD-L1, καθώς και στο σύνολο των συμμετεχουσών ασθενών. Επίσης, η μελέτη πέτυχε και το δευτερεύον καταληκτικό σημείο της συνολικής επιβίωσης (OS) για ασθενείς των οποίων οι όγκοι εξέφραζαν τον PD-L1.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο βιοδείκτης PD-L1 βοηθά τους γιατρούς να προσδιορίσουν κατά πόσο ένας ασθενής θα επωφεληθεί από την ανοσοθεραπεία. Η μέτρησή του γίνεται εργαστηριακά και είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα.

Ο συνδυασμός pembrolizumab με χημειοθεραπεία (πακλιταξέλη), με ή χωρίς bevacizumab, αποτελεί το πρώτο θεραπευτικό σχήμα βασισμένο σε αναστολέα ανοσολογικού σημείου ελέγχου που επιδεικνύει στατιστικά σημαντική βελτίωση στη συνολική επιβίωση στον καρκίνο των ωοθηκών. Τα παραπάνω αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν σε προσεχές ιατρικό συνέδριο ενώ θα κοινοποιηθούν και στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως. Η μελέτη συνεχίζεται και τα τελικά δεδομένα για τη συνολική επιβίωση στο σύνολο του πληθυσμού θα αναλυθούν σε μεταγενέστερη φάση.

Η KEYNOTE-B96/ ENGOT-ov65 είναι μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική δοκιμή Φάσης 3 (ClinicalTrials.gov, NCT05116189), στην οποία έχουν συμπεριληφθεί 643 ασθενείς με ανθεκτικό στην πλατίνα υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών. Με τυχαία επιλογή λάβουν 400 mg πεμπρολιζουμάμπης ενδοφλεβίως κάθε έξι εβδομάδες για περίπου δύο χρόνια, σε συνδυασμό με πακλιταξέλη με ή χωρίς bevacizumab, ή εικονικό φάρμακο (placebo) με πακλιταξέλη με ή χωρίς bevacizumab.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δείχνουν ότι, για πρώτη φορά ένα θεραπευτικό σχήμα με βάση την πεμπρολιζουμάμπη μπορεί να βοηθήσει συγκεκριμένες ασθενείς με ανθεκτικό στην πλατίνα καρκίνο των ωοθηκών να ζήσουν περισσότερο, ενώ είναι και η πρώτη φορά που ένα σχήμα βασισμένο σε αναστολέα ανοσολογικού σημείου ελέγχου παρουσιάζει όφελος στη συνολική επιβίωση στον καρκίνο των ωοθηκών.

Τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν το ενδεχόμενο όφελος του pembrolizumab στους γυναικολογικούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένης αυτής της δύσκολα αντιμετωπίσιμης μορφής καρκίνου των ωοθηκών, για την οποία οι ασθενείς χρειάζονται νέες θεραπευτικές επιλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προφίλ του pembrolizumab στην μελέτη KEYNOTE-B96/ ENGOT-ov65 ήταν σύμφωνο με εκείνο προηγούμενων κλινικών δοκιμών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών συχνά ξεκινά στις σάλπιγγες ή στην εξωτερική επιφάνεια των ωοθηκών. Είναι η τρίτη πιο συχνή γυναικολογική κακοήθεια και ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 διαγνώστηκαν περίπου 324.603 γυναίκες με καρκίνο ωοθηκών και καταγράφηκαν περίπου 206.956 θάνατοι από τη νόσο. Στην Ελλάδα το 2022 καταγράφηκαν 983 νέες περιπτώσεις καρκίνου ωοθηκών και 681 θάνατοι. Στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι το 2025 θα υπάρξουν περίπου 20.890 νέες διαγνώσεις και 12.730 θάνατοι από καρκίνο των ωοθηκών.

Ο βασικός στόχος της θεραπείας πρώτης γραμμής είναι να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου όσο το δυνατόν περισσότερο, με σκοπό την επίτευξη μακροχρόνιας ύφεσης.

Ειδήσεις σήμερα

Ιστορική συμφωνία ΠΟΥ για την πρόληψη της επόμενης πανδημίας – «Κλειδί» τα εμβόλια

Πολλαπλή σκλήρυνση: 8 στους 10 ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους για τη φροντίδα τους

Σοβαρά προβλήματα υγείας για το 50% των εφήβων παγκοσμίως μέχρι το 2030

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ