Τι τρόφιμα πρέπει να αγοράσετε για να είστε προετοιμασμένοι για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Τι τρόφιμα πρέπει να αγοράσετε για να είστε προετοιμασμένοι για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Λόγω των αυξημένων εντάσεων στην ήπειρο, πολλές χώρες στην Ευρώπη εξέδωσαν πρόσφατα οδηγούς επιβίωσης, βοηθώντας τους πολίτες τους να είναι προετοιμασμένοια μια κρίση όπως ένας πόλεμος ή μια κυβερνοεπίθεση.

Στα τέλη Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους κατοίκους τους ώστε να είναι έτοιμοι για τέτοιες καταστάσεις.

Κιτ έκτακτης ανάγκης

Η Πορτογαλία υπέστη πρόσφατα μια διακοπή ρεύματος που οδήγησε τους πολίτες της να λάβουν πιο σοβαρά αυτές τις συστάσεις.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η διακοπή ρεύματος στην Πορτογαλία, η Επιτροπή συνιστά να υπάρχει στο σπίτι ένα κιτ έκτακτης ανάγκης για 72 ώρες.

Τα προτεινόμενα είδη που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας περιλαμβάνουν κουτί πρώτων βοηθειών και φάρμακα, ραδιόφωνα και φακούς που λειτουργούν με μπαταρίες, φορτιστές, χρήματα, αντίγραφα σημαντικών εγγράφων, κλειδιά, ζεστά ρούχα και βασικά εργαλεία.

Φυσικά, τα τρόφιμα είναι επίσης απαραίτητα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Όμως, όταν πρόκειται για τρόφιμα, ποια προϊόντα είναι τα καταλληλότερα για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Το Euronews μίλησε με μια διατροφολόγο για να το μάθει.

Τι πρέπει να προτεραιοποιήσετε;

Η διατροφολόγος Lia Faria τόνισε τη σημασία της αγοράς προϊόντων που δεν χαλάνε, καθώς και προϊόντων που δεν χρειάζονται μαγείρεμα πριν από την κατανάλωση.

Για παράδειγμα, είναι πιο λογικό να αποθηκεύσετε κονσερβοποιημένα όσπρια — φασόλια, μπιζέλια και φακές — παρά αποξηραμένα, είπε η Faria.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Είναι «σημαντικό να έχετε πάντα εναλλακτικές λύσεις που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, καθώς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ενδέχεται να μην έχετε πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο», εξήγησε η ειδικός.

Η Faria πρότεινε επίσης να προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε «κάποια ποικιλία από διατροφική άποψη».

Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, «τα κονσερβοποιημένα ψάρια και το κοτόπουλο, καθώς και τα αφυδατωμένα αυγά» δεν πρέπει να λείπουν από τον κατάλογο του κιτ έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την Faria.

Συνιστάται επίσης ένα συμπλήρωμα που είναι εύκολο στην κατανάλωση, όπως ορός γάλακτος ή πρωτεΐνη σόγιας, σύμφωνα με τη διατροφολόγο.

Αντί για αποξηραμένο κρέας, τα κονσερβοποιημένα όσπρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλύτερη πηγή πρωτεϊνών, σύμφωνα με την Faria. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι παρέχουν υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Όσον αφορά τις «πηγές λιπαρών», η Faria είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ελαιόλαδο και φυτικά έλαια, καθώς και λιπαρά ψάρια, όπως κονσερβοποιημένες σαρδέλες, σολομό και σκουμπρί.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο κενό σε αυτό το είδος κιτ αφορά την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών, όπως είναι αναμενόμενο», πρόσθεσε η Faria,η οποία ανέφερε ότι «ειδικά όταν πρόκειται για λαχανικά, δεν υπάρχουν ακόμη πολλές επιλογές στην αγορά».

Η Faria σημείωσε ότι ένας άλλος τρόπος για να αποφευχθεί η διατροφική ανεπάρκεια θα ήταν η αποθήκευση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων.

Τέλος, η διατροφολόγος επεσήμανε τα οφέλη της αποθήκευσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως ζάχαρη, μέλι και μαρμελάδες.

Και «το νερό, που είναι αναμφίβολα ένα βασικό αγαθό, θα πρέπει επίσης να αποτελεί προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις», κατέληξε ο Faria.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ