Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και τα μηνύματα της Αθήνας για την Τουρκία

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα να κυριαρχεί στην ατζέντα των συζητήσεων ως σημείο αναφοράς στα βήματα και στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, η Αθήνα συνεχίζει να εκπέμπει τα δικά της μηνύματα στις Βρυξέλλες, με το βλέμμα στραμμένο στις συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Σταθερή γραμμή της κυβερνητικής έδρας, εκπεφρασμένη εσχάτως από τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις που είχε με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, είναι πως σε αυτήν την επόμενη σελίδα της γεωπολιτικής πραγματικότητας, η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη, διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για την άμυνά της, συνδράμοντας, όμως και στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών των κρατών-μελών και με ανάλογη χρηματοδότηση.

“Είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο εάν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις”, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, με την ελληνική πρωτεύουσα να προτάσσει τα συγκεκριμένα σήματα, υπό το πρίσμα μίας συζήτησης που σχετίζεται με την Τουρκία και να δηλώνει ανοιχτή στις συνεργασίες “με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μία συμπόρευση ως προς τα κοινά μας ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας”.

Το εθνικό συμφέρον

Κυβερνητικά στελέχη, με αφορμή τη συμμετοχή ή μη της γείτονος στο ReArm Europe, διαμηνύουν τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους τόνους ότι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι είναι ταυτοτικοί για τα κράτη-μέλη.

“Ένας από αυτούς τους κανόνες είναι ότι το οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να απειλήσει συμμαχικό κράτος ή κράτος μέλος. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί κανείς να παραβιάσει, δεν μπορεί κανείς να το προσπεράσει και είναι κάτι που προφανώς η Ελλάδα το θεωρεί αυτονόητο. Αλλά, και τα αυτονόητα πρέπει να τίθενται όταν υπάρχει σχετική ανάγκη. Έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεση μας, δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε παραπάνω. Υπάρχει μια ενιαία διαχείριση και από τον πρωθυπουργό και από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας”, σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αναδεικνύοντας το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Αθήνα στις ευρωπαϊκές συζητήσεις για την ασφάλεια και την αμυντική θωράκιση των 27 κρατών-μελών.

“Αποφάσεις που πριν από μήνες φάνταζαν δύσκολες, πλέον αποτελούν πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δε θεωρούμε ότι υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή, αλλά όχι και εφησυχασμού”, επισημαίνουν, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τις από εδώ και πέρα ελληνικές κινήσεις, όταν ερωτώνται για το κατά πόσο περιλαμβάνεται το βέτο στα εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας.

“Αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω από αυτά τα οποία χρειάζονται και δεν είμαστε στο σημείο, ούτε υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοιος κίνδυνος στον ορίζοντα. Σίγουρα, όμως, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κινηθεί σε λιγότερη κλίμακα από αυτήν που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον”, σημειώνουν στελέχη της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον καγκελάριο Μερτς στο Βερολίνο, είχε τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, προτάσσοντας την ευθύνη των “27” να επιλέξουν προσεκτικά τους συνομιλητές τους στο συγκεκριμένο πεδίο. “Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διαφορετικά θα τίθενται σε κίνδυνο συμφέροντα ασφάλειας των επιμέρους κρατών-μελών, όσο τελικά, όμως, και η αυτονομία και η ίδια η αξιοπιστία της Ευρώπης”, είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ