«Εντιμος διαμεσολαβητής» για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Εντιμος διαμεσολαβητής» για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από τη Νέα Υόρκη και το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα επιδιώξει σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης να βάλει τέλος στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της Γάζας, μια και στη συνεδρίαση στην οποία θα προεδρεύσει θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα προστασίας αμάχων εν μέσω ένοπλων συρράξεων. Ενα μείζον ζήτημα το οποίο ο Γεραπετρίτης θα το αντιμετωπίσει ως τέτοιο κατά την προεδρία της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε χθες με τον παλαιστίνιο ομόλογό του, Μοχάμαντ Μουσταφά, στον οποίο υπογράμμισε πως, ενώ η συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι ένα πρώτο βήμα που επείγει, μια απρόσκοπτη και μεγάλης κλίμακας συνδρομή είναι ουσιώδης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η ανθρωπιστική κρίση και η ταλαιπωρία των αμάχων.

Αμεση εκεχειρία

Η συνομιλία είναι ενδεικτική της στόχευσης της Αθήνας να μπορεί να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους τόσο με την ισραηλινή όσο και με την παλαιστινιακή πλευρά, στη λογική του «εντίμου διαμεσολαβητή» που περιέγραψε ο Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Associated Press. Στις ίδιες δηλώσεις ο υπουργός ξεκαθάρισε την ελληνική θέση υπέρ άμεσης εκεχειρίας και κατάπαυσης του πυρός από πλευράς Ισραήλ, προκειμένου να «σταματήσει», όπως είπε, ο «εφιάλτης» στη Γάζα. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει συζητήσει εκτενώς με το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους τη λύση των δύο κρατών, «αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς το θέμα δεν είναι ποιος θα μεσολαβήσει, το θέμα είναι να σταματήσει ο εφιάλτης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Τι απαντούν για τις βολές

Να σας πω ότι από διπλωματικές πηγές αναζητήθηκαν χθες οι απαντήσεις στην κριτική που έγινε από την αντιπολίτευση, και ιδίως από το ΠΑΣΟΚ, για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες καταδίκης της κρίσης στη Γάζα. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν συντάχθηκε με τα 17 κράτη-μέλη της ΕΕ που ενέκριναν την ολλανδική πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας της Ενωσης με το Ισραήλ. Οπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οφείλει να εκφράζεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θεσμικά και όχι μέσω πρωτοβουλιών δωρητών. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, όπως υπενθύμιζαν, συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση των ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συμμετείχε στη Δήλωση της ΕΕ και των κρατών-μελών της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο θέμα.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Ταξίδι στις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Ενα γρήγορο ταξίδι στις Βρυξέλλες έκαναν ο Παύλος Μαρινάκης και ο Ακης Σκέρτσος, προκειμένου να συζητήσουν με τον επίτροπο Μάικλ ΜακΓκραθ, εν όψει της επόμενης έκθεσης της Κομισιόν για την πρόοδο στην προστασία και τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει την πρωτοτυπία να αξιολογεί τα κράτη-μέλη με τη συμμετοχή των ίδιων των αξιολογουμένων, των κυβερνήσεων που διαβουλεύονται με την Κομισιόν επί του περιεχομένου του τελικού κειμένου της εκάστοτε έκθεσης. Στη χθεσινή συνάντηση ο Μαρινάκης και ο Σκέρτσος συζήτησαν τη θεσμοθέτηση δύο από τις έξι συστάσεις που είχε διατυπώσει η Κομισιόν σε προηγούμενες εκθέσεις της. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέτρο που… διαφήμισαν στον ΜακΓκραθ είναι η συστηματική επαλήθευση της ακρίβειας των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (να το δω και να μην το πιστέψω). Και το δεύτερο είναι η νομοθέτηση της συμμετοχής του δικαστικού σώματος στον διορισμό της ηγεσίας των τριών ανώτατων δικαστηρίων. Πρόκειται για την ψηφοφορία που θα γίνει, θυμίζω, αυτές τις μέρες για πρώτη φορά μεταξύ των δικαστικών για να προτείνουν υποψηφίους για τις θέσεις Προέδρου και Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Το αποτέλεσμα της οποίας ωστόσο, παρά τις κοινοτικές συστάσεις, παραμένει τυπικά μη δεσμευτικό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Ραγδαία(;) πρόοδος

Στη συνάντηση με τον επίτροπο, στα θέματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου επικέντρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μαρινάκης. Ο ίδιος ακολούθως μας ενημέρωσε πως το συμπέρασμά του είναι ότι στα ζητήματα ελευθερίας του Τύπου και ασφάλειας των δημοσιογράφων «έχουμε καταφέρει να κάνουμε μέσα σε λίγα χρόνια όσα δεν έγιναν σε τουλάχιστον δύο, ίσως και τρεις δεκαετίες στην Ελλάδα». Αναφέροντας την κατάργηση της απλής δυσφήμησης, το μητρώο ηλεκτρονικού Τύπου, ότι «για πρώτη φορά η ΕΡΤ έχει ήδη πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο που προέκυψαν από μια αδιάβλητη διαδικασία που την έτρεξε ο ΑΣΕΠ», αλλά και ότι θα εναρμονιστεί το δίκαιό μας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις στρατηγικές εκφοβιστικές αγωγές «SLAPP». Αυτό είναι βεβαίως πολύ ευχάριστο, απλώς σημειώνω πως σε αγωγές εναντίον ελλήνων δημοσιογράφων που έχουν καταδικάσει διεθνείς οργανώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει πάρει δημόσια θέση υπέρ των δικαιωμάτων του ενάγοντα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΜΕΤΩΠΙΚΗ

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νέα τάση στη δεύτερη θέση – και αυτή η τάση επιβεβαιώνεται και…