Ηταν μια επίσκεψη που άργησε δύο μήνες – διάστημα κατά το οποίο άνοιγε και έκλεινε η φημολογία για «αποστάσεις», «ψύχρα» έως «ρήγμα». Το χθεσινό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνη Γεωργιάδη στα γραφεία της οδού Αριστοτέλους, μερικές ώρες αφότου ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, έκλεισε επί της ουσίας μια εκκρεμότητα από τις 28 Μαρτίου. Μπορεί εκείνη την ημέρα να υπήρξε αναγκαστική αναβολή της συνάντησης του Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του Υγείας, καθώς προέκυψε πρωθυπουργική υποχρέωση στο Παρίσι, ωστόσο το συγκεκριμένο υπουργείο έμεινε τελικά έξω από δύο κύκλους πρωθυπουργικών επισκέψεων σε υπουργικές έδρες – εκείνον του Μαρτίου διαδέχθηκε εκείνος στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Με τον Αδωνη Γεωργιάδη ο Μητσοτάκης άνοιξε τον τρίτο κύκλο επισκέψεων, επιχειρώντας επιπλέον κι ένα σφράγισμα σε παρασκηνιακές εκτιμήσεις και μια εικόνα κανονικότητας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι δυο τους αναχώρησαν άλλωστε μετά τη σύσκεψη με κοινό προορισμό το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προκειμένου να ενημερωθούν μαζί από τον διοικητή Τάσο Γρηγορόπουλο για το «βραχιολάκι», δηλαδή την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών. «Μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Υγείας απολαμβάνει της πιο στενής – καλώς εννοούμενης, μην το παρεξηγήσετε – παρακολούθησης από εμένα προσωπικά και από την προεδρία της κυβέρνησης», είπε ο Μητσοτάκης, «διότι πράγματι γίνονται σημαντικά πράγματα που επηρεάζουν τελικά τις ζωές όλων των πολιτών».
Τα σκαμπανεβάσματα
Προηγήθηκαν πάντως αρκετά που – αν μη τι άλλο – δείχνουν ότι υπήρξαν σκαμπανεβάσματα. Πρώτος σταθμός ήταν ο κυβερνητικός ανασχηματισμός: τότε (μέσα Μαρτίου) με εξαιρετικά βαρύ κλίμα στην κυβέρνηση λόγω κοινωνικής πίεσης για τα Τέμπη και με τον Αδωνη Γεωργιάδη να περιορίζει τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, στο γαλάζιο στρατόπεδο υπήρχαν στελέχη που έλεγαν ότι το Μαξίμου έπρεπε με τις αποφάσεις του να πείσει πως συντάσσεται με τη δυσαρέσκεια πολιτών για στελέχη που είχαν σηκώσει υπερβολικά τους τόνους για τα Τέμπη και άλλοι πίστευαν ότι πρέπει να θωρακιστεί η γαλάζια ενότητα και να μην «τιμωρούνται» όσοι βγαίνουν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των κυβερνητικών θέσεων. Υπήρξαν κατ’ ιδίαν συζητήσεις Μητσοτάκη – Γεωργιάδη και ο υπουργός έμεινε (όπως το ήθελε) στη θέση του στο Υγείας (την οποία, σημειωτέον, δεν ήθελε αρχικά).
Δεύτερος σταθμός, οι ένστολοι: διότι μπορεί να ήταν τυπική η αναβολή της Παρασκευής 28 Μαρτίου, ωστόσο αυτό που συνέβη δύο 24ωρα μετά, την Κυριακή 30 Μαρτίου, οδήγησε τον Μητσοτάκη να βγάλει το υπουργείο Υγείας εκτός κάδρου για πολύ καιρό – έως χθες. Με ανάρτηση στην οποία ο υπουργός προεξοφλούσε ότι «μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος» για «αυξήσεις άμεσα» σε ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, Πυροσβεστική έφερε σε δύσκολη θέση το Μαξίμου προκαλώντας μεγάλη ενόχληση, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώθηκαν και βουλευτές με αντίστοιχες δηλώσεις. Επισήμως από την κυβερνητική έδρα λεγόταν ότι δεν υπάρχει «μήνυμα» προς τον Αδωνη, όμως οι διαρροές πηγών κοντά στον Μητσοτάκη – με καρφώματα για όσους κινούνται μεμονωμένα και αποσπασματικά – αποκάλυπταν τη δυσφορία.
Από τον Ιούλιο το 1566
Σήμερα που το Μαξίμου επιχειρεί βήματα προς τα εμπρός και στροφή στην «καθημερινότητα», δεν θα μπορούσε η δημόσια υγεία να λείπει για καιρό από την εικόνα. Ο Μητσοτάκης μιλούσε προ ημερών για «επαναστατικά αυτονόητα» αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο «βραχιολάκι» στις εφημερίες, ενώ έχει καθορίσει ο ίδιος τους δύο κορυφαίους στόχους έως το 2027: μισθοί και ΕΣΥ. Χθες η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα ενεργοποιήσει τον Ιούλιο έναν τετραψήφιο αριθμό (1566) που θα εξυπηρετεί το σύνολο των πολιτών, δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία του ΕΣΥ (π.χ. ραντεβού, αποζημίωση εξετάσεων, λειτουργία κλινικών) – με εξαίρεση διαγνώσεις και ιατρικές συμβουλές.
Πηγή: tanea.gr