Η Anthropic, ο ανταγωνιστής της OpenAI που υποστηρίζεται από την Amazon, παρουσίασε σήμερα τη νέα και πιο ισχυρή σειρά μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της μέχρι σήμερα: το Claude 4.
Σύμφωνα με την εταιρεία, τα δύο μοντέλα, που ονομάζονται Claude Opus 4 και Claude Sonnet 4, θέτουν ένα «νέο πρότυπο» στον τομέα των πρακτόρων τεχνητής νοημοσύνης. Τα μοντέλα αυτά μπορούν να αναλύουν χιλιάδες πηγές δεδομένων, να εκτελούν μακροχρόνιες και σύνθετες εργασίες, να παράγουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που μοιάζει με ανθρώπινο και να πραγματοποιούν πολύπλοκες ενέργειες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η Anthropic, η οποία ιδρύθηκε από πρώην στελέχη έρευνας της OpenAI, παρουσίασε για πρώτη φορά το chatbot Claude τον Μάρτιο του 2023. Έκτοτε, η εταιρεία συμμετέχει ενεργά στην ολοένα και πιο έντονη «κούρσα εξοπλισμών» στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπου νεοφυείς επιχειρήσεις και τεχνολογικοί κολοσσοί ανταγωνίζονται σε μια αγορά που προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Εταιρείες σχεδόν από κάθε κλάδο σπεύδουν να ενσωματώσουν chatbots και πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης στις υπηρεσίες τους, ώστε να μην μείνουν πίσω από τον ανταγωνισμό.
Που στοχεύει η Anthropic
Η Anthropic, ωστόσο, σταμάτησε να επενδύει αποκλειστικά σε chatbots στο τέλος του περασμένου έτους και επικεντρώθηκε στη βελτίωση της ικανότητας του Claude να εκτελεί πιο σύνθετες εργασίες, όπως η έρευνα, η κωδικοποίηση και ακόμη και η συγγραφή ολόκληρων βάσεων κώδικα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα της εταιρείας, Τζάρεντ Κάπλαν, «όσο πιο σύνθετη είναι μια εργασία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος το μοντέλο να ξεφύγει από τον έλεγχο. Είμαστε πραγματικά επικεντρωμένοι στο να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αναθέτουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα στα μοντέλα μας».
Ο Κάπλαν δήλωσε επίσης: «Εκπαιδεύουμε αυτά τα μοντέλα εδώ και έναν χρόνο και τα περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία. Πιστεύω ότι αυτά τα μοντέλα είναι πολύ πιο ισχυρά, τόσο ως πράκτορες όσο και ως κωδικοποιητές. Ήταν σίγουρα μια πρόκληση για εμάς, καθώς ορισμένες από τις νέες υποδομές που χρησιμοποιήσαμε για την εκπαίδευση αυτών των μοντέλων δημιούργησαν μεγάλη πίεση στις ομάδες μας κατά την προετοιμασία τους».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι όταν προσπάθησαν να πείσουν τους δοκιμαστές να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα νέα μοντέλα για να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις, κανείς δεν ήθελε να εγκαταλείψει την πρόσβαση.
Η Anthropic υποστηρίζει ότι το Claude Opus 4 είναι το «καλύτερο μοντέλο κωδικοποίησης στον κόσμο» και μπορεί να εργάζεται αυτόνομα για σχεδόν μια πλήρη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή επτά ώρες. Και τα δύο μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο για να ολοκληρώσουν εργασίες για λογαριασμό του χρήστη, ενώ μπορούν να εναλλάσσονται μεταξύ λογικής σκέψης και χρήσης εργαλείων. Επιπλέον, όταν έχουν πρόσβαση σε τοπικά αρχεία, είναι σε θέση να εξάγουν και να αποθηκεύουν «βασικά στοιχεία», διατηρώντας τη συνέχεια και δημιουργώντας σιωπηρή γνώση με την πάροδο του χρόνου.
Πηγή: ot.gr