Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον «καθρέφτη» της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος παραμένει…ραγισμένος. Όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει μεγάλο. Και μάλιστα δε φαίνεται ότι θα μειωθεί ουσιαστικά μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο συνδυασμός των αυξημένων εισαγωγών εμπορευματικών αγαθών, οι τιμές των καυσίμων και η άνοδος του τουρισμού το ίδιο διάστημα οδηγούν σε διόγκωση το έλλειμμα.
Ο τουρισμός και τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο τουρισμός δείχνει μια δυναμική και φέτος καθώς τον Μάρτιο οι αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 5,1%.
Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4,4%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Ωστόσο, η αύξηση του τουρισμού δεν είναι σε θέση να αντιστρέψει την κακή εικόνα του ισοζυγίου.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2025, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 707,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024 και διαμορφώθηκε σε 4,5 δισ. ευρώ. Όπως εξηγεί η ΤτΕ, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών διευρύνθηκε, καθώς οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση και ταυτόχρονα οι εισαγωγές άνοδο. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,2% (αύξηση 0,8% σε σταθερές τιμές), με τις εισαγωγές να καταγράφουν μικρή μείωση κατά 0,2% (-0,2% σε σταθερές τιμές). Ωστόσο, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν αύξηση κατά 4,2%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατά 3% (5,6% και 2% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Τι λένε οι αναλυτές
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το γεγονός της αύξησης των επενδύσεων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τον τουρισμό αυξάνουν τις ανάγκες για εισαγωγές και δεν αναμένουν αλλαγή της εικόνας. Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024 και διαμορφώθηκε σε 2,9 δισ. ευρώ.
Την προβληματική κατάσταση έχουν επισημάνει και άλλοι αναλυτές. Όπως για παράδειγμα το ΚΕΠΕ, το οποίο καταγράφει, σε ανάλυσή του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα πως την περίοδο μεταξύ 2020-23, καταγράφεται μια αναζωπύρωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Ειδικότερα, το μέσο ετήσιο επίπεδο ελλείμματος ήταν 7,5% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώθηκε σε 14,61 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις
Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Διότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, παρά τα όσα έχει υποσχεθεί. H Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει το μεγαλύτερο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην ΕΕ, 8,2% του ΑΕΠ της φέτος (και 7,9% το 2026), σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, ενώ κατά μέσον όρο η ΕΕ αναμένεται να εμφανίσει πλεόνασμα 2,5% και η Ευρωζώνη 3% του ΑΕΠ της.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Κομισιόν ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα και σε προηγούμενη έκθεσή της για την Ελλάδα. Σε αυτήν γινόταν ειδική αναφορά στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει υψηλότερο από τα επίπεδα προς της πανδημίας και δεν αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, καθώς μεταξύ άλλων η δυναμική των επενδύσεων (λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) συνεισφέρει αρνητικά στο εμπορικό ισοζύγιο.
Παράλληλα και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που θα είναι πάνω από 6% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα, λόγω και της υψηλής αύξησης των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το έλλειμμα τρεχουσών από το 6,9% του ΑΕΠ που θα μειωθεί φέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει στο 5,9% του ΑΕΠ το 2026. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με το Ταμείο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει θετικό στην περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι η ελληνική οικονομία να κλείσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Πηγή: ot.gr