Τριπλή παρέμβαση στα εργασιακά | Capital

Τριπλή παρέμβαση στα εργασιακά | Capital

Του Κώστα Κατίκου

Τριπλή παρέμβαση στα εργασιακά δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο να επαναφέρει σε νέα βάση το πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, να μειώσει τον γραφειοκρατικό φόρτο των επιχειρήσεων για τις προσλήψεις, τις αποχωρήσεις και τις καταστάσεις προσωπικού –βελτιώνοντας παράλληλα και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας– και να περιορίσει περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος, μειώνοντας, πιθανότατα από το 2026, κατά μισή μονάδα τις εργοδοτικές εισφορές.

Το σχέδιο των παρεμβάσεων χωρίζεται σε τρία ορόσημα, που περιλαμβάνουν:

  1. 1. Τις αλλαγές στο καθεστώς διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τα έντυπα προσλήψεων/αποχωρήσεων προσωπικού. Οι ρυθμίσεις αναμένονται στο τέλος Μαΐου.
  2. Το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, που θα είναι έτοιμο προς το τέλος της χρονιάς, για να νομοθετηθεί και να εφαρμοστεί το 2026, με στόχο την αύξηση των συλλογικών συμβάσεων ώστε να καλύπτουν το 80% των εργαζομένων, από 30% που είναι τώρα.
  3. Την περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το μη μισθολογικό κόστος, με μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή μονάδα, έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδιαζόταν, δηλαδή από το 2026 αντί το 2027. 

Οι νέου τύπου προσλήψεις θα γίνονται με διαδικασία fast-track και θα αρκεί η αποδοχή από την πλευρά του εργαζομένου μέσω του κινητού του τηλεφώνου των όρων της σύμβασης, που θα είναι προσυμπληρωμένοι. Η σχετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας θα έρθει στη Βουλή προς το τέλος Μαΐου.

Το κλειδί στην όλη διαδικασία, που θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις από αχρείαστα διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη, βρίσκεται στην αναβάθμιση του συστήματος “Εργάνη” και στη μετεξέλιξή του σε “Εργάνη 2”. Η κάθε πρόσληψη θα αναρτάται άμεσα στην “Εργάνη”, χωρίς να απαιτείται η υποβολή του εντύπου Ε3, αλλά θα αρκεί η αποδοχή της πρόσληψης από τον εργαζόμενο. Με την αποδοχή, τα στοιχεία της σύμβασης θα καταχωρίζονται σε ψηφιακή μορφή τόσο στην “Εργάνη” όσο και στη ΔΥΠΑ, χωρίς να μεσολαβεί καμία ενέργεια από τους εργοδότες, ενώ σε επόμενο στάδιο θα υπάρχει απευθείας διασύνδεση με την ασφαλιστική ιστορία του εργαζομένου, ώστε να ελέγχεται σε πραγματικό αν οι εισφορές που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ αντιστοιχούν στον μισθό που εμφανίζεται στο σύστημα “Εργάνη”. 

Στις αποχωρήσεις η διαδικασία θα απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο, καθώς, στη σχετική διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, για τον χαρακτηρισμό μιας αποχώρησης εργαζομένου από θέση εργασίας ως οικειοθελούς δεν θα απαιτείται να μεσολαβήσει ένα 10ήμερο, όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα γίνεται αυτόματα με την αποδοχή προσυμπληρωμένης φόρμας από τον εργαζόμενο

Αλλαγές έρχονται και στο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που θα επιτρέπεται να γίνεται και σε εβδομαδιαία βάση. Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εφαρμόζουν αυξημένο ωράριο για μερικές μέρες με βάση τις ανάγκες τους και να επιστρέφουν τις επιπλέον ώρες στο προσωπικό τους είτε με μειωμένο ωράριο είτε με επιπλέον ρεπό ή άδεια. 

Ο μέσος όρος του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας θα παραμένει στις 40 ώρες, ενώ δεν θα επηρεαστούν οι μισθοί, καθώς οι αποδοχές θα είναι ίδιες τόσο στο αυξημένο όσο και στο μειωμένο ωράριο εργασίας. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται κανονικά. 

Για παράδειγμα, θα μπορεί να συμφωνείται από την επιχείρηση και τους εργαζομένους της για τρεις μέρες μίας εβδομάδας να απασχοληθούν για 10 ώρες αντί 8 και για τις άλλες δύο μέρες να εργαστούν με μειωμένο ωράριο 5 ωρών ημερησίως, ώστε σε εβδομαδιαία βάση ο συνολικός χρόνος να είναι 40 ώρες, αλλά με αυξομειώσεις. Η εβδομαδιαία διευθέτηση θα μπορεί να εφαρμόζεται και με υπερωρίες.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ