Του Τάσου Δασόπουλου
Ξεκινά το φιλόδοξο σχέδιο της αξιοποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με στόχο τα πρώτα 1.000 από τα συνολικά 36.000 ακίνητα της εταιρείας να μπούν σε τροχιά αξιοποίησης, πριν το τέλος του χρόνου.
Κατά την χθεσινή του επίσκεψη στο Υπερταμείο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. “Πολύ σύντομα θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να ‘ταράξουμε’ τα νερά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Να δώσουμε ζωή στα assets του Δημοσίου τα οποία δεν είχαν αξιοποιηθεί εδώ και χρόνια”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Μέχρι στιγμής, έχουν επιλεγεί τα εννέα εταιρικά σχήματα με διεθνή διαγωνισμό, τα οποία θα αναλάβουν την καταγραφή και την αποτίμηση των ακινήτων. Οι κοινοπραξίες αυτές θα εργαστούν υπό την εποπτεία ενός Γραφείου Διαχείρισης Έργου (PMO). Το ρόλο αυτού του γραφείου θα παίξουν η McKinsey & Company και 8G Capital Partner, σε συνεργασία με την διοίκηση της ΕΤΑΔ.
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να επιλεγούν και να αποτιμηθούν αρχικά 6.000 ακίνητα, εκ των οποίων τα 1.000 θα μπουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης με ορίζοντα τα επόμενα 2-2,5 χρόνια.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το Δημόσιο θα γνωρίζει για πρώτη φορά με απόλυτη ακρίβεια, τα περιουσιακά του στοιχεία στο κομμάτι των ακινήτων. Από αυτό το σημαντικό έργο μπορούν να προκύψουν και θεματικά clusters ακινήτων. Θα ομαδοποιηθούν δηλαδή ακίνητα, σε εταιρίες διαχείρισης οι οποίες θα επικεντρώνονται σε διαφορετική χρήση. Θα υπάρχουν δηλαδή ομάδες ακινήτων για τουριστική, εμπορική ή αστική χρήση και θα αναζητηθούν ιδιωτικά κεφάλαια για την αξιοποίησή τους.
Η διαδικασία της καταγραφής έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 1,5 μήνα. Για την υλοποίηση αυτών των ενεργειών, τα εννέα συμμετέχοντα εταιρικά σχήματα θα συμμετάσχουν σε εσωτερικούς διαγωνισμούς (call offs), οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τεχνικούς και νομικούς ελέγχους, εκτιμήσεις επί συγκεκριμένων ομάδων ακινήτων ή άλλες ενέργειες ωρίμανσης.
Το έργο επιβλέπεται και συνεπικουρείται από ομάδα στελεχών της ΕΤΑΔ, ενώ παράλληλα η σύγχρονη, ευέλικτη ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων, με την ταυτόχρονη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Tool) που έχει αναπτύξει και παραμετροποιήσει το PMO, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, αποφέροντας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Νέες δυνατότητες
Με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στο τέλος του 2024, συμπληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΤΑΔ, η οποία έχει πλέον περισσότερες δυνατότητες για να αξιοποιήσει την περιουσία της.
Συγκεκριμένα, η ΕΤΑΔ έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε επενδυτικά σχήματα, έχοντας τη δυνατότητα να εισφέρει ακίνητα ή δικαιώματα επιφανείας. Η συμμετοχή μπορεί να γίνει με εισφορά σε είδος, δηλαδή με εισφορά κυριότητας, επιφάνειας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος. Καθιερώνεται αυστηρή διαδικασία για την αποτίμηση του δικαιώματος αυτού, η οποία επικυρώνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) αφού προηγηθούν εκθέσεις αποτίμησης ανεξάρτητων εκτιμητών.
Επίσης, μπορεί να συμμετέχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά σε είδος σε άλλες ανώνυμες εταιρείες, για ακίνητα που ήδη κατέχει ή πρόκειται να περιέλθουν στο χαρτοφυλάκιό της. Η εισφορά είναι δυνατό να συνίσταται με εισφορά δικαιώματος κυριότητας, επιφάνειας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος, σε ακίνητο που βρίσκεται στην ιδιοκτησία της εταιρείας.
Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων το οποίο περιλαμβάνει τουριστικά ακίνητα ανά την Ελλάδα, κάποια από τα οποία έχουν σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως και αφορούν πολλές διαφορετικές κατηγορίες, για παράδειγμα τα πρώην Ξενοδοχεία Ξενία, Μαρίνες, Κάμπινγκ, Γκολφ, Χιονοδρομικά Κέντρα, Μουσεία, Σπήλαια, Τουριστικά Περίπτερα, Ιαματικές Πηγές, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός εγγραφών που αφορά υποδομές, όπως δρόμοι, αεροδρόμια, μη καθορισμένες ζώνες λιμανιών, κτίρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου, σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, φυλακές, πάρκα, πλατείες.
Πηγή: capital.gr