Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην…

Η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και το νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Η επιστροφή του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σηματοδοτεί για την κυβερνητική έδρα το άνοιγμα ενός νέου κύκλου επισκέψεων σε υπουργεία.

Ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να βρεθεί τις επόμενες ώρες σε ένα από τα υπουργεία που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, εκπέμποντας σήμα προώθησης νέων μεταρρυθμίσεων, με το Μέγαρο Μαξίμου να προτάσσει, σε χρόνο παράλληλο, τα αποτελέσματα που έχουν παραγάγει οι πρωθυπουργικές συναντήσεις και παρεμβάσεις στη Νέα Υόρκη όσον αφορά στην ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας, σε μία περίοδο πολλαπλών γεωπολιτικών και γεωοικονομικών αβεβαιοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μηνύματα στην ηγεσία της Τουρκίας

Στην εθνική του παρέμβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη θαλάσσια ασφάλεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, οι υβριδικές επιθέσεις, αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός, που τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει “θεματοφύλακας” της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, συνδύασε την τοποθέτησή του με ένα έμμεσο, πλην σαφές, μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας, με σημείο αναφοράς τα εμπόδια που θέτει ο εξ’ ανατολών γείτονας στην προώθηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ.

“Η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Διότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μία διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια και συνδεσιμότητα ως προς τα δεδομένα. Αυτό είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας, παγκοσμίως”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, με την Αθήνα, σε κάθε περίπτωση, να δείχνει εξακολουθητικά στην Άγκυρα το δρόμο του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας.

Για την ελληνική πρωτεύουσα, η ενίσχυση του νομικού πλαισίου είναι απαραίτητη και στο πλαίσιο αυτό, όπως έσπευσε να επισημάνει ο πρωθυπουργός η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας. “Η UNCLOS αντικατοπτρίζει, ουσιαστικά, το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ οι εξελίξεις στο Κυπριακό κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε τις προσπάθειες του κ. Γκουτέρες για την επανεκκίνηση και τη διατήρηση των συνομιλιών, με την Αθήνα να έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχεικ ισχύ στο μέλλον.

“Στηρίζουμε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μία λύση βασισμένη πάντα στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μία τέτοια εξέλιξη θα λειτουργούσε προς όφελος όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Για αυτό και δεν μπορούν και σήμερα ακόμα να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, οι οποίες τελικά το μόνο το οποίο επιτυγχάνουν είναι να φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική”, έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ