Φινλανδία, ο επόμενος στόχος του Τσάρου

Φινλανδία, ο επόμενος στόχος του Τσάρου

H τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν δεν στέφθηκε με επιτυχία και, όπως φαίνεται, ο Αμερικανός πρόεδρος απομακρύνεται από τη μεσολάβηση, μην προχωρώντας όμως ταυτόχρονα σε κυρώσεις στη Ρωσία.

Όπως είπε χθες ο Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Θα δούμε». Eνώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορεί τον Πούτιν ότι «κερδίζει χρόνο για να συνεχίσει τον πόλεμο», οι Ευρωπαίοι ακολουθούν άλλο δρόμο: χθες ανακοίνωσαν το 17ο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα, ενώ πλέον η προσοχή τους στρέφεται στον Βορρά, στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, όπου το Κρεμλίνο συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις και δημιουργεί εγκαταστάσεις. Ο νέος αρχηγός του ρωσικού στρατού, άλλωστε, δεν κρύβει τις προθέσεις του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία ανακοίνωσαν χθες νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς να περιμένουν τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Τώρα επικεντρώνονται στον «σκιώδη στόλο» των πετρελαιοφόρων και των χρηματοπιστωτικών εταιρειών της Μόσχας που τη βοήθησαν να αποφύγει τον αντίκτυπο άλλων κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το τηλεφώνημα Πούτιν – Τραμπ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα κι όσο κι αν ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για «άμεσες συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου», η πραγματικότητα είναι ότι το Κρεμλίνο δεν εγκαταλείπει τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του και, όπως γράφει η «Corriere della Sera», ο Πούτιν δείχνει πως ο μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να αποκαταστήσει τη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. «Ο Πούτιν προφανώς κερδίζει χρόνο και δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, συμφωνώντας με ευρωπαίους ομολόγους του ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες κυρώσεις «πραγματικά αποτρεπτικές», όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Εν μέσω όλων αυτών, η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια μαζική στρατιωτική ανάπτυξη κοντά στα φινλανδικά σύνορα. Δορυφόροι έχουν φωτογραφίσει εγκατάσταση στην Καμένκα που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες με εκατοντάδες σκηνές και χώρους προσγείωσης ελικοπτέρων: φαίνεται να είναι ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, που προορίζεται για τις επίλεκτες ομάδες. Πέντε ακόμη βάσεις που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή ανακαινίζονται: κατασκευάζονται υπόστεγα μαχητικών αεροσκαφών, έχουν αναπτυχθεί μοίρες ελικοπτέρων και βομβαρδιστικά αεροσκάφη προσγειώνονται συχνά.

Η πρωτοβουλία δεν προκαλεί έκπληξη: τα φινλανδικά σύνορα θεωρούνται «το επόμενο μέτωπο», είναι ο βόρειος τομέας του νέου Σιδηρού Παραπετάσματος, το οποίο συνεχίζεται στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Αυτά τα κράτη κατασκευάζουν φράγματα στα ανατολικά τους σύνορα με αντιαρματικά εμπόδια: ετοιμάζονται να αποσυρθούν από τη Συνθήκη της Οτάβα, η οποία απαγορεύει τα κατά προσωπικού όπλα, για να φτιάξουν ναρκοπέδια.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Η ένταξη του Ελσίνκι και της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ έχει εξαλείψει την «ουδέτερη ζώνη ασφαλείας» στην οποία θα μπορούσε να βασιστεί η Μόσχα στην περιοχή, θέτοντάς τη σε άμεση επαφή με την Ατλαντική Συμμαχία για άλλα 1.300 χιλιόμετρα, όσο είναι δηλαδή το μήκος των συνόρων που μοιράζεται η Φινλανδία με τη Ρωσία. Αλλά τα σχέδια του Κρεμλίνου δεν θεωρούνται απλώς αμυντικά: η στάση του ρωσικού στρατού μετά το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία αρχίζει να διαμορφώνεται. «Ο ρωσικός στρατός έχει προβεί σε σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών του» δήλωσε στους «New York Times» ο Μάικλ Κόφμαν, αναλυτής στο Carnegie Endowment. Μετά τον πόλεμο, ο ρωσικός στρατός θα είναι μεγαλύτερος από ό,τι ήταν το 2022. Υπό το πρίσμα της αναδιάρθρωσης, φαίνεται ότι δίνεται προτεραιότητα στην αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Υπάρχει μια άλλη είδηση ​​που επιβεβαιώνει αυτή τη μετατόπιση στο στρατηγικό κέντρο βάρους της Μόσχας. Την περασμένη εβδομάδα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ως επικεφαλής του στρατού τον Αντρέι Μορντβίτσεφ, έναν 49χρονο στρατηγό που δεν έχει χάσει ούτε μία μάχη από την αρχή της εισβολής και θεωρείται από τους Ουκρανούς υπεύθυνος για τη σφαγή 25.000 αμάχων στη Μαριούπολη. Το 2023, σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις του, ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ουκρανία αποτελεί απλώς ένα ενδιάμεσο στάδιο: πρέπει ακόμη να δουλέψουμε σκληρά, δεν θα δώσω ημερομηνίες. Αλλά αν αρχίσουμε να μιλάμε για την Ανατολική Ευρώπη – γιατί γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε –, τότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος». Η επόμενη ερώτηση ήταν: «Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με το ΝΑΤΟ;». Απάντησε: «Θα είναι πιο αδύναμοι από τους Ουκρανούς, πολύ πιο αδύναμοι: η Ουκρανία έχει τη σλαβική προσέγγιση και τη σοβιετική σχολή».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ