Χόλιγουντ και media εναντίον Τραμπ (η επιστροφή)

Χόλιγουντ και media εναντίον Τραμπ (η επιστροφή)

«Καθίσταται πια σαφές ότι η εταιρεία κι εγώ δεν συμφωνούμε για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε» έγραψε σε επιστολή κοινοποίησης της παραίτησής της η Γουέντι ΜακΜάχον, επικεφαλής μέχρι προχθές του ειδησεογραφικού τομέα του τηλεοπτικού δικτύου CBS, από τα μεγαλύτερα στις ΗΠΑ. «Ηρθε η ώρα να προχωρήσω και να προχωρήσει και ο οργανισμός», ανέφερε, «με νέα ηγεσία. Οι τελευταίοι μήνες ήταν περίπλοκοι» συμπλήρωσε στο αποχαιρετιστήριο υπόμνημά της προς τους εργαζόμενους στο CBS News, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ολοι όμως γνωρίζουν ποιος είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο για τον οποίο κανείς δεν μιλά. Το όνομα αυτού: Ντόναλντ Τραμπ.

Το παρασκήνιο είναι πλούσιο. Στο φόντο είναι κατ’ αρχάς αγωγή του αμερικανού προέδρου κατά του CBS για παραπλανητικές πρακτικές, με επεξεργασία συνέντευξης στην εμβληματική ειδησεογραφική εκπομπή «60 Minutes» της Δημοκρατικής προεδρικής υποψήφιας και αντιπάλου του Κάμαλα Χάρις.

Η απομαγνητοφώνηση

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο – το οποίο δόθηκε στην αρμόδια Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τον περασμένο Φεβρουάριο – επιβεβαιώνει μεν ότι έγινε μοντάζ στις δηλώσεις της Χάρις, δεν στοιχειοθετεί ωστόσο παραπλανητική αλλοίωση του περιεχομένου της συνέντευξης, όπως υποστηρίζει ο Τραμπ. Αλλά αυτό δεν πτόησε τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αξίωσε ακόμη και την ανάκληση της άδειας του CBS. Καταδεικνύοντας εν τω μεταξύ τις εσωτερικές εντάσεις στο δίκτυο ένεκα πολιτικών πιέσεων, η παραίτηση της ΜακΜάχον ήρθε σε μια κομβική στιγμή. Εγινε λίγο πριν ρίξει «αυλαία» για τη σεζόν το «60 Minutes», που μετρά ήδη απώλειες από τη διαμάχη με τον Λευκό Οίκο, μετά την πρόσφατη παραίτηση του παραγωγού της εκπομπής Μπιλ Οουενς, συνοδεία ηχηρών καταγγελιών για απώλεια της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας.

Μαζί με τη ΜακΜάχον είχαν σχηματίσει ενιαίο μέτωπο κατά των επιθέσεων του αμερικανού προέδρου, σε μια περίοδο ωστόσο που η μητρική εταιρεία του CBS, η Paramount Global, φέρεται να επιδιώκει εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Τραμπ, προκειμένου να διευκολυνθεί η έγκριση από τη FCC της συμφωνίας συγχώνευσης με τη Skydance Media. Η σύγκρουση μεταξύ δημοσιογραφικών αρχών και εταιρικών συμφερόντων έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στο CBS – «βρισκόμαστε εν μέσω εκκαθάρισης» δήλωσε ανωνύμως δημοσιογράφος του δικτύου στο αντίπαλο CNN.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

«Πρόκειται για αυταρχισμό»

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Αλλά η συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί καν εξαίρεση στα αμερικανικά ΜΜΕ στην εποχή Τραμπ 2.0. Αρκεί για παράδειγμα να ρίξει κανείς μια ματιά στις μαζικές αποχωρήσεις από την ιστορική εφημερίδα «The Washington Post», ιδιοκτησίας του νυν φιλοτραμπικού τεχνο-ολιγάρχη Τζεφ Μπέζος. «Ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι φιμώνονται επειδή η δημοσιογραφία τους απειλεί τις φιλοδοξίες των εταιρικών ιδιοκτητών», ενθαρρύνοντας την κυβέρνηση «να λογοκρίνει, ελέγχοντας το περιεχόμενο», σχολίασε στο Χ η Δημοκρατική Αννα Γκόμεζ, μέλος στη FCC, η οποία έχει πλέον ως επικεφαλής τον Μπρένταν Καρ, διορισμένο από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου.

«Πρόκειται, για το θέσω ωμά, για αυταρχισμό» περιέγραψε την κατάσταση στα αμερικανικά media o Τζον Ολιβερ, παρουσιαστής της δημοφιλούς εκπομπής λόγου «Last Week Tonight» στο δίκτυο HBO. «Στον Τραμπ σαφώς αρέσει μόνο οι άνθρωποι είναι να καλοί μαζί του» είπε ο βρετανο-αμερικανός κωμικός και πολιτικός σχολιαστής στην εκπομπή της περασμένης Κυριακής, απαριθμώντας τις πλείστες όσες επιθέσεις του αμερικανού προέδρου, ειδικά στην τρέχουσα δεύτερη θητεία του, κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Το αποτέλεσμα, επεσήμανε, είναι ορισμένα εξ αυτών να γίνονται «πιο υποτακτικά» στην άσκηση κριτικής στην κυβέρνηση αντί να επιτελούν τον ρόλο τους ως «θεματοφύλακες της αλήθειας». «Μη συμμορφώνεστε με τις γελοίες απαιτήσεις του Τραμπ» ήταν το μήνυμά του.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Τα πανεπιστήμια

Ωστόσο οι κυβερνητικές επιθέσεις κατά της ελευθερίας του λόγου όλο και επεκτείνονται στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας πλέον άμεσα και τον ακαδημαϊκό χώρο, ακόμη και με περικοπές χρηματοδότησης στους απείθαρχους (βλέπε Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ). Σε αυτό το φόντο, τρεις επιφανείς καθηγητές και επικριτές του προέδρου Τραμπ μόλις ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το Πανεπιστήμιο Γέιλ και εν γένει από τις ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο από το προσεχές φθινόπωρο. Πρόκειται για τους καθηγητές Φιλοσοφίας Τζέισον Στάνλεϊ και Ιστορίας Τίμοθι Σνάιντερ και Μάρσι Σορ. Δεν είναι οι μόνοι.

Η απόφασή του οφείλεται «αποκλειστικά στο πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ» εξηγεί ο Στάνλεϊ, συγγραφέας μεταξύ άλλων των βιβλίων «Απέναντι στην τυραννία» και «Πώς λειτουργεί ο φασισμός». «Είναι σαν να φεύγεις από τη Γερμανία το 1932, το ’33, το ’34» είπε πρόσφατα στην «Guardian», κάνοντας λόγο για ιστορική «αντήχηση»: «Η γιαγιά μου έφυγε από το Βερολίνο με τον πατέρα μου το 1939»…

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ