Σε υψηλά επίπεδα θα είναι οι συγκεντρώσεις σε γύρη και αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα τις επόμενες ημέρες. Οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η εποχή ευνοούν την παρουσία αλλεργιογόνων παραγόντων στον αέρα που αναπνέουμε.
Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τις αυξημένες συγκεντρώσεις γύρης στην ατμόσφαιρα επιβεβαιώνουν και τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus/CAMS.
Το meteo.gr δίνει στη δημοσιότητα τέσσερις χάρτες, όπου παρουσιάζονται ενδεικτικά οι συγκεντρώσεις για τη γύρη από ελιές (Χάρτης 1 και Χάρτης 2) και γρασίδι (Χάρτης 3 και Χάρτης 4) που αναμένονται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους το μεσημέρι και το απόγευμα της Τρίτης 20/05 και Τετάρτης 21/05.
Αφρικανική σκόνη: Εντονότερη από την Πέμπτη
Ένα νέο κύμα από αφρικανική σκόνη έχει ξεκινήσει προς την Κεντρική Μεσόγειο και κυρίως την Ιταλία. Τα ανατολικά άκρα του κύματος της σκόνης από τη Σαχάρα επηρεάζουν και τη χώρα μας, σύμφωνα με τον κόμβο πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub.
Έως και αύριο, Τετάρτη 21 Μαΐου, η αφρικανική σκόνη θα εντοπίζεται κυρίως στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, χωρίς ουσιαστική επίδραση στην ποιότητα του αέρα κοντά στην επιφάνεια. Ωστόσο, αύριο Τετάρτη αναμένονται λασποβροχές στη βόρεια και βορειοανατολική Ελλάδα.
Από την Πέμπτη 22 Μαΐου, αναμένεται σταδιακή αύξηση των συγκεντρώσεων και στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, και η αφρικανική σκόνη θα επιβαρύνει την ποιότητα του αέρα.
Σύμφωνα με το AtmoHub, οι εριοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι εξής:
- Νησιά Ιονίου
- Πελοπόννησος
- Στερεά Ελλάδα
- Θεσσαλία
- Ήπειρος
- Κρήτη
LIVE παρακολούθηση της πορείας της αφρικανικής σκόνης, στο https://portal.atmohub.gr/
Οδηγίες προφύλαξης
Εξαιτίας της επιβαρημένης ατμόσφαιρας από την αφρικανική σκόνη, το AtmoHub επισημαίνει ότι συνιστάται προσοχή σε ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και οι ηλικιωμένοι. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να περιορίσουν την έκθεση σε εξωτερικούς χώρους.
Μπορείτε να παρακολουθήστε την πρόγνωση και την εξέλιξη του φαινομένου, σύμφωνα με τα δεδομένα της υπηρεσίας Copernicus Atmopshere, στο διαδικτυακό portal του AtmoHub: https://portal.atmohub.gr/
Σημειώνεται ότι το AtmoHub συντονίζεται από την ομάδα NOA – ReACT του ΙΑΑΔΕΤ/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Επίσης υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Συνεργασίας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service National Collaboration Programme) https://atmosphere.copernicus.eu/greece.
Πηγή: in.gr