Μπορούν μερικοί ψυχροί αριθμοί να αποτυπώσουν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας; Μπορούν πάντα να το προσπαθήσουν.
Μόλις 5 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, βρεφική τροφή πιο συγκεκριμένα, εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο τη Δευτέρα, ένα 24ωρο αφότου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε, επικαλούμενος τη διεθνή πίεση, πως για «πρακτικούς» και «διπλωματικούς» λόγους το Ισραήλ επρόκειτο να άρει τον αποκλεισμό που είχε επιβάλει στις 2 Μαρτίου και να επιτρέψει την είσοδο της «ελάχιστης» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Έως και «14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα τις επόμενες 48 ώρες αν δεν φτάσει σε αυτά βοήθεια» προειδοποίησε χθες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Τομ Φλέτσερ – χαρακτηρίζοντας παράλληλα «σταγόνα στον ωκεανό» τα πέντε φορτηγά της Δευτέρας. Ο Γενς Λέρκε, βέβαια, εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), δήλωσε ότι ο Οργανισμός έλαβε άδεια από το Ισραήλ για την είσοδο χθες στη Γάζα περίπου 100 φορτηγών.
Πρόκειται όμως για το 1/5 της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισερχόταν καθημερινά στη Γάζα πριν από τον πόλεμο και το 1/6 εκείνης που εισερχόταν στην περιοχή στη διάρκεια της τελευταίας κατάπαυσης του πυρός, την οποία το Ισραήλ διέκοψε τον Μάρτιο με ένα κύμα φονικών αεροπορικών επιδρομών. Δεκάδες φορτηγά εισήλθαν χθες στη Γάζα, αλλά κανένα δεν έφτασε στον προορισμό του λόγω προβλημάτων κυκλοφορίας, υλικοτεχνικής υποδομής και ασφάλειας, ενημέρωσε χθες το βράδυ ο ΟΗΕ.
Διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ δεν παύουν να προειδοποιούν πως ο πληθυσμός της αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού. Για εβδομάδες, το Ισραήλ επέμενε πως δεν υπήρχαν «ελλείψεις» στη Γάζα. Όπως εξήγησε ωστόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ της Κυριακής, (αμερικανοί, προφανώς) «γερουσιαστές» που είναι «οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ στον κόσμο» τον προειδοποίησαν πως: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε εικόνες πείνας, μαζικής πείνας. Δεν το αντέχουμε αυτό. Δεν θα είμαστε σε θέση να σας υποστηρίξουμε».
Την ίδια ώρα, η επιχείρηση «Αρματα του Γεδεών» που εξαπέλυσε το Ισραήλ την Παρασκευή, με δεδηλωμένο στόχο να πάρει «τον έλεγχο» όλης της Γάζας – ή και να «εξαφανίσει ό,τι είχε απομείνει» από την παλαιστινιακή Γάζα, σύμφωνα με τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς –, στοιχίζει κατά μέσο όρο 100 ζωές τη μέρα, ένα επίπεδο βίας που είχε μήνες να καταγραφεί.
Ολοένα και περισσότερα επικριτικά σχόλια εμφανίζονται στον ισραηλινό Τύπο. Η «Yedioth Ahronoth» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έκανε τεράστια λάθη» στον χειρισμό του πολέμου: «Το Ισραήλ έχει μείνει μόνο του στον κόσμο, με περιορισμένη και ασταθή αμερικανική υποστήριξη» σχολίασε.
Ακόμα και η συντηρητική «Jerusalem Post» έγραψε σε κύριο άρθρο της ότι «η αλλαγή κυβέρνησης είναι απαραίτητη. Αυτή η εκτελεστική εξουσία αποτυγχάνει στην εντολή της εσωτερικά και εξωτερικά».
«Ενα κράτος με σώας τας φρένας δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον των αμάχων, δεν έχει χόμπι να σκοτώνει μωρά και δεν θέτει ως στόχο την εκδίωξη πληθυσμών» κατήγγειλε από την πλευρά του ο Γιαΐρ Γκολάν, επικεφαλής του αριστερού συνασπισμού «Οι Δημοκράτες», αναφερόμενος στα σχέδια «εθελοντικής μετεγκατάστασης» των Παλαιστινίων από τη Γάζα, τα οποία στηρίζει η ισραηλινή κυβέρνηση. Προκάλεσε έτσι θύελλα αντιδράσεων, τόσο από την κυβέρνηση Νετανιάχου όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Πηγή: tanea.gr