Σχεδόν οι μισοί νέοι θα προτιμούσαν να ζουν σε έναν κόσμο όπου το διαδίκτυο δεν υπάρχει, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 70% των νέων ηλικίας 16 έως 21 ετών αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους μετά την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι μισοί (50%) θα υποστήριζαν μια «ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας» που θα περιόριζε την πρόσβασή τους σε ορισμένες εφαρμογές και ιστότοπους μετά τις 10 το βράδυ, ενώ το 46% δήλωσε ότι θα προτιμούσε να είναι νέοι σε έναν κόσμο χωρίς το διαδίκτυο εντελώς.
Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων περνούσε τέσσερις ή περισσότερες ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 42% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι λέει ψέματα στους γονείς και τους κηδεμόνες του για το τι κάνει στο διαδίκτυο.
Ενώ βρίσκονταν στο διαδίκτυο, το 42% δήλωσε ότι είχε πει ψέματα για την ηλικία του, το 40% παραδέχτηκε ότι είχε έναν λογαριασμό δόλωμα και το 27% δήλωσε ότι προσποιούνταν ότι ήταν εντελώς διαφορετικό άτομο.
Στόχος το… επικίνδυνο διαδίκτυο
Τα αποτελέσματα ήρθαν μετά την αναφορά του υπουργού τεχνολογίας, Peter Kyle, ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικές τις ώρες διακοπής για ορισμένες εφαρμογές, όπως το TikTok και το Instagram.
Η Rani Govender, υπεύθυνη πολιτικής για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο στο NSPCC, δήλωσε ότι οι ψηφιακές απαγορεύσεις κυκλοφορίας, αν και βοηθητικές, δεν μπορούν να σταματήσουν την έκθεση των παιδιών σε επιβλαβές υλικό στο διαδίκτυο χωρίς την εφαρμογή άλλων μέτρων.
«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι μια ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας από μόνη της δεν πρόκειται να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο. Θα μπορούν να βλέπουν όλους αυτούς τους κινδύνους σε άλλες στιγμές της ημέρας και θα εξακολουθούν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο», δήλωσε στον Guardian.
Ο Govender πρόσθεσε ότι η πρωταρχική εστίαση για τις εταιρείες και την κυβέρνηση ήταν να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν «πολύ ασφαλέστερους και λιγότερο εθιστικούς ιστότοπους».
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Βρετανικό Ινστιτούτο Τυποποίησης, διεξήχθη σε 1.293 νέους και διαπίστωσε ότι το 27% των ερωτηθέντων έχουν μοιραστεί την τοποθεσία τους στο διαδίκτυο με αγνώστους.
Στην ίδια έρευνα, τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι έχουν περάσει περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ενώ το 68% δήλωσε ότι αισθάνεται ότι ο χρόνος που περνάει στο διαδίκτυο είναι επιζήμιος για την ψυχική του υγεία.
Ανάγκη για νέους νόμους
Ο Andy Burrows, διευθύνων σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την πρόληψη των αυτοκτονιών Molly Rose Foundation, δήλωσε ότι «είναι σαφές ότι οι νέοι γνωρίζουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο και, επιπλέον, θέλουν να αναλάβουν δράση από τις εταιρείες τεχνολογίας για την προστασία τους».
Πρόσθεσε ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να παρέχουν περιεχόμενο που «μπορεί γρήγορα να οδηγήσει τους νέους σε λαγότρυπες επιβλαβούς και δυσάρεστου υλικού χωρίς να φταίνε οι ίδιοι».
Οι νέοι νόμοι «απαιτούνται επειγόντως για να ενσωματώσουν επιτέλους μια ασφαλή από το σχεδιασμό προσέγγιση στη ρύθμιση που θέτει τις ανάγκες των παιδιών και της κοινωνίας πάνω από εκείνες της μεγάλης τεχνολογίας», είπε.
Πηγή: tanea.gr