Συμμετοχή Δημήτρη Σκάλκου στο Delphi Sulaimaniyah Forum στο Ιρακινό…

"Η Ελλάδα στην πρώτη τριάδα απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων"

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη έκδοση του Delphi Sulaimaniyah Forum, που διοργάνωσε η γνωστή πλατφόρμα διεθνούς διαλόγου Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και την υποστήριξη του αναπληρωτή πρωθυπουργού της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν, Qubad Talabani, έδωσε βήμα για την ανταλλαγή απόψεων για τις σύγχρονες γεωπολιτικές προκλήσεις, τις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, καθώς και για την ενεργειακή κυριαρχία και τη διαφοροποίηση των οικονομιών. Στο φόρουμ -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ- συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Abdul Latif Rashid, οι κυβερνήτες του Κιρκούκ και της Σουλεϊμανίγια, Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί, επιχειρηματίες, καθώς και σημαντικός αριθμός υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, ξένοι διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και διεθνείς αναλυτές.

Στην παρέμβασή του, ο γενικός γραμματέας, αφού αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ιράκ, και στο ρόλο σταθερότητας που η Βαγδάτη καλείται να διαδραματίσει στην περιοχή, εστίασε την ομιλία του στις προοπτικές που προσφέρει η ελληνική οικονομία και αγορά. Ειδικότερα, ο κ. Σκάλκος υπογράμμισε τη δυναμική ανάκαμψη και τη συνακόλουθη ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έτη, με τους δείκτες να σημειώνουν μία αύξηση τρεις με τέσσερις φορές άνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο ίδιο πλαίσιο εγγράφονται οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, ο ΓΓΔΟΣ τόνισε ότι σε μια περίοδο μετασχηματισμών στην ευρύτερη περιοχή, η περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν παρουσιάζει σημαντική δυναμική για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, μία δυναμική η οποία απορρέει από τα πλούσια αποθέματα φυσικών πόρων, ένα νεανικό πληθυσμό, και μία στρατηγική τοποθεσία στο σταυροδρόμι σημαντικών εμπορικών δρόμων. Αναφερόμενος στις προοπτικές διμερούς συνεργασίας, ο γενικός γραμματέας ξεχώρισε τους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας και, δη, των ΑΠΕ, τον ιατροφαρμακευτικό τομέα και τον τουρισμό και σε αυτό το πλαίσιο εξήρε τη σημασία υιοθέτησης αποτελεσματικών πολιτικών για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και της εξωστρέφειας των οικονομιών.

Ο κ. Σκάλκος συμμετείχε παράλληλα, από κοινού με την υπουργό Περιβάλλοντος του Ιράκ, Hallo Askari, και τον υπουργό Γεωργίας της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Begard Talabani, σε πάνελ με θέμα τη διαφοροποίηση της οικονομίας μέσω βιώσιμων και καινοτόμων αγροτικών πολιτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, και εφόσον τόνισε τη σημασία της διαφοροποίησης της οικονομίας και του εμπορίου για την ανάπτυξη, επαίνεσε τις οικονομικές επιλογές για διαφοροποίηση της οικονομίας της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μία λύση για όλες τις οικονομίες, αλλά απαιτείται η δημιουργία ενός κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η χρήση στοχευμένων χρηματοοικονομικών εργαλείων, και η αποτελεσματική λειτουργία της οικονομικής διπλωματίας.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, και σε συνέχεια του ταξιδιού του στη Βαγδάτη το Δεκέμβριο του 2024, ο γγ ΔΟΣΕ κ. Σκάλκος, πραγματοποίησε σειρά διμερών επαφών με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας και τον εντοπισμό επενδυτικών ευκαιριών. Στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα αξιωματούχου στην περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο κ. Σκάλκος συναντήθηκε στο Ερμπίλ με τον Υφυπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Sarwar Kamal Hawari, με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Ερμπίλ, με τον προέδρο του Βoard of Investment της περιφέρειας, Muhammed Shukri και την υπεύθυνη Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της περιφέρειας, Siham Jabali.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ