Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Χαριλάου Τρικούπη

Κώστας Αχ. Καραμανλής

Διετέλεσε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών από το 2019 έως την 1η Μαρτίου του 2023 – παραιτήθηκε λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών μια μέρα μετά, λέγοντας πως αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη. Η κατηγορία που του αποδίδεται βασίζεται κυρίως στο ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία, τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει, προφορικά και γραπτά, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την κατάσταση που επικρατεί στον σιδηρόδρομο, ενώ του επιρρίπτονται και ευθύνες για την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717. Οι προειδοποιήσεις και οι παραλήψεις είχαν φτάσει και μέσα στη Βουλή, με σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, λίγες μέρες πριν από την τραγωδία και ο τότε υπουργός τις είχε απορρίψει θυμωμένα. Η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών με κακουργηματικό χαρακτήρα βασίζεται στον «ενδεχόμενο δόλο», καθώς παρότι είχε προειδοποιηθεί (άρα γνώριζε τα προβλήματα), ο τότε υπουργός ανέχθηκε η γραμμή να συνεχίσει τη λειτουργία της, αποδεχόμενος τον κίνδυνο.

Χρήστος Σπίρτζης

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Διετέλεσε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατά τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από τον Νοέμβριο του 2016 έως το 2019, όταν το κόμμα του έχασε τις εκλογές. Παρότι το ΠΑΣΟΚ, που κατέθεσε το αίτημα για Προανακριτική που τον περιλαμβάνει, αποδέχεται πως υπάρχει ζήτημα παραγραφής, εκτιμά πως οι καθυστερήσεις στη σύμβαση 717, αλλά και η προβληματική κατάσταση στον σιδηρόδρομο ξεκίνησαν από την περίοδο που εκείνος ήταν υπουργός. Οπως εξηγούν από τη Χαριλάου Τρικούπη, παρότι υπάρχει αποσβεστική προθεσμία, οι αρμόδιοι να κρίνουν είναι η Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο. Παραπέμπουν, δε, για τα πρόσωπα που το επιθυμούν, διερεύνηση της κατηγορίας βάσει του αρ. 5 του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, να ελεγχθεί η περίοδος καθηκόντων τους. Ο ίδιος ο Σπίρτζης έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την επιχείρηση συμψηφισμού των κατηγοριών, καθώς εκτιμά πως «η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο κατεδαφίστηκε» την περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και υπουργίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Υφυπουργοί

Οι έξι υφυπουργοί που περιλαμβάνονται στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ είναι τρεις της περιόδου ΝΔ (Γιώργος Καραγιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης) και τρεις της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ (Θάνος Μωραΐτης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Νίκος Μαυραγάνης). Για όλους, η απόφαση λήφθηκε με βάση το ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων τους, που σύμφωνα με τη αιτιολόγηση του ΠΑΣΟΚ τους καθιστά συνυπεύθυνους για την κατάσταση που επικρατούσε στον σιδηρόδρομο. Για τους τρεις γαλάζιους (οι Κεφαλογιάννης και Παπαδόπουλος είχαν αρμοδιότητα τον ΟΣΕ και ο Καραγιάννης την ΕΡΓΟΣΕ και τις υποδομές, στις οποίες υπάγεται η 717), προκύπτει επίσης ότι γνώριζαν τις ίδιες πληροφορίες με τον υπουργό τους, είχαν γίνει αποδέκτες των ίδιων προειδοποιήσεων για τους κινδύνους στη λειτουργία της συγκεκριμένης γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Για τους τρεις υφυπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, δύο εκ των οποίων προέρχονταν από τους ΑΝΕΛ και ένας βρίσκεται σήμερα στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, ισχύει ό,τι και για τον Σπίρτζη και όσον αφορά τις ευθύνες και όσον αφορά το θέμα της παραγραφής.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΑΛΛΑΓΕΣ

ΑΛΛΑΓΕΣ Παρότι η Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα, που θα γίνει στις 10 Ιουνίου, είχε…