Δύο ώρες μιλούσαν χθες στο τηλέφωνο οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά το Κρεμλίνο αρνήθηκε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Τραμπ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος αφού σε ανάρτησή του τόνισε πως «Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, τους όρους της οποίας θα τους διαπραγματευτούν μεταξύ τους». Αφού είπε πως ενημέρωσε τους ηγέτες της Ουκρανίας, της ΕΕ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας, ανέφερε πως ο νέος Πάπας πρότεινε να γίνουν οι συνομιλίες στο Βατικανό, και προέτρεψε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ομως από το θέρετρο του Σότσι όπου βρισκόταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φάνηκε να μοιράζεται την αισιοδοξία του Τραμπ για το τέλος του πολέμου, ενώ εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν μίλησαν για χρονοδιάγραμμα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το τηλεφώνημα, ο ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τη συνομιλία «πολύ ουσιαστική και ειλικρινή» και δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη σύνταξη ενός μνημονίου για μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, αρνήθηκε να συμφωνήσει στην προτεινόμενη 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, την οποία αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει ως τον κύριο στόχο του τηλεφωνήματος και επανέλαβε τη μόνιμη άποψή του ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι «βασικές αιτίες» του πολέμου – μια αναφορά στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ρωσίας, οι οποίες σύμφωνα με την ουκρανική ηγεσία υπονομεύουν την κυριαρχία της χώρας. Αυτές οι απαιτήσεις περιλαμβάνουν την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, τη μείωση των ενόπλων δυνάμεών της, τον αποκλεισμό της από τη λήψη δυτικής στρατιωτικής υποστήριξης και την επιβολή σαρωτικών περιορισμών στην κυριαρχία της. Αυτά θεωρείται πολύ δύσκολο να τα δεχθεί το Κίεβο, οπότε θα έχει ενδιαφέρον η διαμόρφωση της ατζέντας εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ο Πούτιν τόνισε ότι «εάν επιτευχθούν κατάλληλες συμφωνίες, τότε θα μπορούσε να υπάρξει εκεχειρία», προσθέτοντας ότι οι άμεσες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «δίνουν λόγους να πιστεύουμε ότι είμαστε γενικά στον σωστό δρόμο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε με τον Τραμπ λίγο πριν από το τηλεφώνημα με τον Πούτιν και αμέσως μετά. Οσο για τους ευρωπαίους ηγέτες ζητούν από τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, καθώς δεν πιστεύουν στην ειλικρίνεια των προθέσεων του Πούτιν.
Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι περίπου μία ώρα πριν από το τηλεφώνημα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αποχωρήσει από την ειρηνευτική διαδικασία και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει «ένα μικρό αδιέξοδο εδώ» και τόνισε: «Νομίζω ειλικρινά ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν ξέρει ακριβώς πώς να βγει από τον πόλεμο». Είπε ότι «χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό. Ξέρω ότι ο πρόεδρος είναι πρόθυμος να το κάνει αυτό, αλλά αν η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να το κάνει, τότε τελικά θα πούμε απλώς: “Αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας”. Θα προσπαθήσουμε να τον τερματίσουμε, αλλά αν δεν μπορούμε, τελικά θα πούμε: “Ξέρετε κάτι; Αξιζε μια προσπάθεια, αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα άλλο”».
Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ επιθυμεί να δει μια εκεχειρία, αλλά ότι έχει «κουραστεί και απογοητευτεί και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης». Ερωτηθείσα αν ένα πακέτο δευτερογενών κυρώσεων κατά της Ρωσίας – όπως προτείνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες – παραμένει στο τραπέζι, απάντησε: «Νομίζω ότι όλα είναι στο τραπέζι».
Πηγή: tanea.gr