Μια έγκυος γυναίκα που «ικέτευσε» τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να της αφαιρέσουν τις χειροπέδες καθώς γεννούσε είναι μεταξύ πέντε γυναικών που μηνύουν την κυβέρνηση στη Μεγάλη Βρετανία.
Η γυναίκα, επιζήσασα από ενδοοικογενειακή κακοποίηση, κρατήθηκε υπό κράτηση όταν γέννησε. Ισχυρίζεται ότι «έμεινε μόνη της στο κρεβάτι, δεμένη με χειροπέδες με έναν άνδρα αξιωματικό» κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ γεννούσε, φορώντας μόνο μια νοσοκομειακή ρόμπα.
Είναι μία από τις πέντε γυναίκες κρατούμενες που μηνύουν την κυβέρνηση αφού γέννησαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, όπως αποκάλυψαν οι Times.
Τέσσερις από αυτές ισχυρίζονται ότι τους πέρασαν χειροπέδες κατά τη διάρκεια του τοκετού και μια πέμπτη ισχυρίστηκε ότι της πέρασαν χειροπέδες κατά τη διάρκεια των ενδοσκοπικών εξετάσεων. Όλοι οι ισχυρισμοί αποτελούν παραβίαση της πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Νόμιζα ότι ήξερα τι να περιμένω όταν μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο για τον τοκετό μου», δήλωσε η γυναίκα στους Times.
«Είχα ένα μικρό εγχειρίδιο γραμμένο από τους Birth Companions (φιλανθρωπικός οργανισμός στο Λονδίνο). Εκεί μέσα είχε όλα τα δικαιώματά μας και αποσπάσματα από την πολιτική και είχα επισημάνει τα σημεία που με αφορούσαν.
«Έδειξα αυτό το βιβλίο σε κάθε αστυνομικό που με συγκράτησε- μου είπαν ότι το βιβλίο δεν τους ενδιέφερε».
«Δεν με άφησαν να γνωρίσω το μωρό μου»
Σύμφωνα με την πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι περιορισμοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε έγκυες γυναίκες κατά τη συμμετοχή τους σε ιατρικά ραντεβού, εκτός αν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις.
Αναφέρει ότι εάν απαιτούνται περιορισμοί, πρέπει να χρησιμοποιούνται «αλυσίδες συνοδείας» για να επιτρέπεται στις γυναίκες να έχουν εμπιστευτικές επαφές με τους επαγγελματίες υγείας.

Οι φυλακές του Bronzefield διοικούνται από ιδιωτική εταιρεία
Η γυναίκα είπε: «Κάποια στιγμή τη νύχτα έμεινα μόνη στο κρεβάτι, δεμένη με χειροπέδες με έναν άνδρα αξιωματικό σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Φορούσα μόνο τη νοσοκομειακή μου ρόμπα. Ως θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης και ως κάποια που πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες, το βρήκα πολύ τρομακτικό.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, από την αρχή μέχρι το τέλος, έκλαιγα και τους παρακαλούσα να αφαιρέσουν τις χειροπέδες».
Αφού γέννησε, είπε ότι δεν είχε καμία ευκαιρία να γνωρίσει το νεογέννητο παιδί της. «Δεν μου προσφέρθηκε καμία ιδιωτικότητα ή οικειότητα για να γνωρίσω το μωρό μου. Ήταν το πρώτο μου μωρό και ήθελα να θηλάσω, αλλά αυτό ήταν δύσκολο με τους αστυνομικούς στο δωμάτιο. Δεν ήθελα να εκθέσω το στήθος μου, αλλά δεν είχα την ενέργεια να διαφωνήσω μαζί τους».
Ιδιωτική η διοίκηση των φυλακών
Οι γυναίκες ήταν όλες κρατούμενες στο HMP Bronzefield (φυλακή που βρίσκεται στα περίχωρα του Ashford στην Αγγλία) όταν γέννησαν.
Το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τις γυναίκες, επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει αναφορές για γυναίκες που κρατούνταν στο HMP Peterboroug (φυλακή στο Πίτερμπορο) και οι οποίες συγκρατούνταν κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Οι ακτιβιστές ζήτησαν να σταματήσουν οι ποινές φυλάκισης για τις έγκυες γυναίκες
Τόσο το Bronzefield όσο και το Peterborough διοικούνται από την Sodexo Justice Services, μια ιδιωτική εταιρεία.
Μετά τις αρχικές αναφορές για δύο γυναίκες που δέθηκαν με χειροπέδες κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο Λόρδος Τίμπσον, ο υπουργός φυλακών, ξεκίνησε μια «διερευνητική έρευνα» στο πλαίσιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο Τίμπσον, αναμένεται να υποβάλει έκθεση για τα πορίσματα αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Ανησυχητικά στοιχεία
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου το ένα τρίτο των εγκύων γυναικών που κρατούνται στις γυναικείες φυλακές ήταν προφυλακισμένες και δεν είχαν ακόμη καταδικαστεί ή αθωωθεί.
Το 2023, το 68% των γυναικών που κρατούνταν υπό κράτηση και δικάζονταν στο Ειρηνοδικείο δεν έλαβαν στη συνέχεια ποινή φυλάκισης.
Η Janey Starling, συνδιευθύντρια του Level Up, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διεξάγει εκστρατείες για τον τερματισμό της φυλάκισης των εγκύων γυναικών, δήλωσε: «Η φυλακή απλώς δεν θα είναι ποτέ ένα ασφαλές μέρος για να είσαι έγκυος, όπως αποδεικνύεται από τρεις θανάτους μωρών στις γυναικείες φυλακές τα τελευταία χρόνια.
Η Sodexo υποστήριξε ότι «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια και την ευημερία των γυναικών που βρίσκονται υπό τη φροντίδα μας, καθώς και του κοινού, και έχουμε θεσπίσει ισχυρές διαδικασίες για να διασφαλίσουμε ότι η τρέχουσα πρακτική τηρεί τις κατευθυντήριες γραμμές που είναι κατάλληλες για αυτές τις καταστάσεις».
Τι λέει η Κυβέρνηση
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε: «Η Επιτροπή δεν έχει καμία σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν την προστασία των γυναικών: «Ανησυχούμε βαθύτατα για τους ισχυρισμούς. Η πολιτική μας είναι απολύτως σαφής: οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να περιορίζονται για τα ραντεβού στο νοσοκομείο, εκτός εάν οι εκτιμήσεις κινδύνου έχουν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.
«Επανεξετάζουμε τι συνέβη σε αυτές τις περιπτώσεις και την ευρύτερη χρήση περιορισμών σε έγκυες γυναίκες στο χώρο των γυναικών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα συμβαίνει παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».
Πηγή κεντρικής φωτό: BBC
Πηγή: in.gr