Η αναθεώρηση της προοπτικής (outlook) της αξιολόγησης της ελληνικής σε Θετική στις 16 Μαΐου, δεν έχει άμεση επίδραση στη βαθμολογία του λειτουργικού περιβάλλοντος και στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings. Η αιτιολόγηση για την αναθεώρηση βασίστηκε στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και όχι σε αλλαγές στις μακροοικονομικές προβλέψεις, οι οποίες είχαν ήδη ληφθεί υπόψη στην εκτίμηση της Fitch.
Παρόλα αυτά, ο οίκος υπενθυμίζει ότι η αναθεώρηση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2025 σε ‘bbb-’/σταθερό από ‘bb+’/θετικό αντικατοπτρίζει τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση της επιχειρηματικής δυναμικής. Συνεχίζει, δε, να προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 2% το 2025 και το 2026, σημαντικά υψηλότερα από την πρόβλεψή της για την ευρωζώνη (0,4%).
Η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη συνεχή επιτάχυνση των επενδύσεων και τη μέτρια αύξηση της κατανάλωσης, παρά την υφιστάμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα. Η κατανάλωση θα ενισχυθεί από την αύξηση των πραγματικών μισθών και τη μείωση της ανεργίας, η οποία όμως παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι άμεσοι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο είναι περιορισμένοι, αν και ένα ισχυρότερο σοκ στις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ θα μπορούσε να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες, υπενθυμίζει η Fitch.
H Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις (Long-Term Issuer Default Ratings) της Eurobank και της Εθνικής σε ‘BBB-’/Σταθερό από ‘BB+’/Θετικό, και της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε ‘BB+’/Θετικό από ‘BB’/Θετικό τον Απρίλιο του 2025
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2025 έδειξαν αυξημένη ζήτηση για δάνεια, κυρίως από επιχειρήσεις, και αύξηση των εσόδων από προμήθειες. Ο οίκος αναμένει ότι αυτές οι τάσεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τη μείωση των επιτοκίων και να διατηρήσουν καλή χρηματοοικονομική απόδοση έως και το 2025.
Η λιανική πίστη, και ιδιαίτερα τα στεγαστικά δάνεια, παραμένουν υποτονικά, αλλά αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη λόγω αυξημένης καταναλωτικής ζήτησης, υψηλότερων μισθών και προγραμμάτων στήριξης δανειοληπτών στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, η Fitch θεωρεί ότι το μεγάλο ποσοστό των δανειοληπτών με αναδιαρθρωμένα δάνεια συνεχίζει να περιορίζει τη ζήτηση για λιανικά δάνεια.
Τι θα οδηγήσει σε αναβάθμιση
Μια αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας σε ‘BBB’ θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει τα πιστωτικά προφίλ των ελληνικών τραπεζών, λόγω της σημαντικής τους έκθεσης στο ελληνικό δημόσιο και των σχετικών ωφελειών στο κόστος χρηματοδότησης από τη διατραπεζική αγορά.
Ωστόσο, για να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση της εκτίμησής του για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας, θα απαιτηθούν βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον λιανικό όσο και στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και μεγαλύτερη διάρκεια καλής απόδοσης από πλευράς τραπεζών, εξηγεί ο οίκος.
Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση της βαθμολογίας του λειτουργικού περιβάλλοντος σε ‘bbb’ από ‘bbb-’, σε περίπτωση αναβάθμισης της κρατικής αξιολόγησης.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fitch αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις (Long-Term Issuer Default Ratings) της Eurobank και της Εθνικής σε ‘BBB-’/Σταθερό από ‘BB+’/Θετικό, και της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς σε ‘BB+’/Θετικό από ‘BB’/Θετικό τον Απρίλιο του 2025. Οι αναβαθμίσεις αυτές για τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες αντανακλούν τη βελτίωση των αυτόνομων πιστωτικών τους προφίλ και το βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον.
Πηγή: ot.gr