ΕΕ: Έτοιμη να πατήσει το «κουμπί» των κυρώσεων στο Ισραήλ – Αναθεωρεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

ΕΕ: Έτοιμη να πατήσει το «κουμπί» των κυρώσεων στο Ισραήλ – Αναθεωρεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Μετά τη Βρετανία και την απόφαση για αναστολή των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σκληραίνει τη στάση –για τον τρόπο που μεταχειρίζεται το Τελ Αβίβ τους Παλαιστίνιους στη Γάζα– και εμφανίζεται πανέτοιμη να πατήσει το «κουμπί» των κυρώσεων θέτοντας υπό επανεξέταση τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του μπλοκ και του κράτους της Μέσης Ανατολής.

H πλειοψηφία των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξε την πρόταση της Ολλανδίας (που συνήθως υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ) να επανεξεταστεί η ευρεία εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Ειδικότερα, 17 από τους 27 υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ (Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) υποστήριξαν μια τέτοια κίνηση, η οποία υποβλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον Ολλανδό υπουργό Κασπάρ Βέλντκαμπ.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Η πρωτοβουλία της Ολλανδίας

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή, την οποία είδε το Euractiv, συγκεντρώνοντας υποστήριξη μεταξύ των ομολόγων του (η Ελλάδα απουσιάζει και έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρεί) για την έναρξη της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι ο τρίμηνος αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Επί της ουσίας, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ βάζει στο τραπέζι την επανεξέταση  του άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, ενός εκτεταμένου συμφώνου που καθορίζει τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το άρθρο 2 αναφέρει ότι οι σχέσεις «βασίζονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών, οι οποίες  αποτελούν ουσιώδες στοιχείο της παρούσας συμφωνίας». Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, με την αξία των εμπορικών τους σχέσεων να ξεπερνά τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

Θορυβημένη και η Κάγια Κάλας

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρά σε αναθεώρηση της Συμφωνίας Σύνδεσης η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, σχολίασε ότι είναι «αναστρέψιμη» και εξαρτάται από την «πρόοδο» που θα επιτευχθεί. «Επαφίεται στο Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της επανεξέτασης του άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση στη Γάζα «είναι αφόρητη» δήλωσε τονίζοντας πως η Ένωση επιθυμεί να βοηθήσει πραγματικά το λαό για να ξεμπλοκάρει η ανθρωπιστική βοήθεια.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Μπορεί να ανασταλεί

Το χρονοδιάγραμμα της επανεξέτασης δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Θα διεξαχθεί από τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ. Εάν η επανεξέταση διαπιστώσει ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το άρθρο 2 της συμφωνίας – το οποίο ορίζει ότι οι σχέσεις «βασίζονται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών» – η συμφωνία θα μπορούσε τελικά να ανασταλεί.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

«Το επόμενο βήμα -όταν διαπιστωθεί ότι η παραβίαση είναι προφανής- είναι προφανώς το ενδεχόμενο αναστολής», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στο γαλλικό εθνικό ραδιόφωνο.

Οποιαδήποτε απόφαση για την τελική αναστολή των εμπορικών δεσμών θα απαιτούσε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομοφωνία μεταξύ των 27 κρατών μελών της.

Ένα παρόμοιο αίτημα για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας υποβλήθηκε από την Ισπανία και την Ιρλανδία πέρυσι, αλλά δεν συγκέντρωσε ευρεία υποστήριξη λόγω των βαθιών διαιρέσεων εντός του μπλοκ σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Πρώτο βήμα από το Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Βρετανός ΥΠ.ΕΞ., Ντέιβιντ Λάμι, λίγο νωρίτερα, ενημέρωσε την Βουλή των Κοινοτήτων ότι εκτός από την αναστολή των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ έχει κληθεί και ο Ισραηλινός πρέσβης στο Λονδίνο.

Η κυβέρνηση, είπε, θα λάβει «περαιτέρω μέτρα» εάν το Ισραήλ συνεχίσει την στρατιωτική επίθεση στη Γάζα και αποτύχει να εξασφαλίσει «την απρόσκοπτη παροχή βοήθειας».

Ο Λάμι έκανε έκκληση: «Πρωθυπουργέ Νετανιάχου, τερματίστε αυτόν τον αποκλεισμό τώρα και αφήστε τη βοήθεια να μπει».

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε μια σειρά ατόμων και ομάδων στη Δυτική Όχθη που, σύμφωνα με την ίδια, είχαν σχέση με πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων.

 Η αντίδραση του Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του Ισραήλ, Όρεν Μάρμορσταϊν, απάντησε στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε μια ανάρτηση στο X, ο Μάρμορσταϊν λέει ότι οι διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου «δεν προχωρούσαν καθόλου από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» πριν από την ανακοίνωση του Ντέιβιντ Λάμι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Λέει ότι αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να βλάψει την οικονομία του «λόγω αντι-ισραηλινής εμμονής και εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Σχετικά με τις εξωτερικές κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον ορισμένων ατόμων και ομάδων στη Δυτική Όχθη, ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων του Ισραήλ λέει ότι είναι «αδικαιολόγητες».

Ο Μάρμορσταϊν λέει επίσης ότι το Ισραήλ θρηνεί «ένα ακόμη θύμα της παλαιστινιακής τρομοκρατίας – την αείμνηστη Τζίλα Γκεζ, η οποία δολοφονήθηκε καθ’ οδόν προς την αίθουσα τοκετού. Οι γιατροί συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη ζωή του νεογέννητου της στο νοσοκομείο».

«Η εξωτερική πίεση δεν θα εκτρέψει το Ισραήλ από την πορεία του στην υπεράσπιση της ύπαρξης και της ασφάλειάς του ενάντια στους εχθρούς που επιδιώκουν την καταστροφή του», καταλήγει.

Παντού «φωνές»

Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, είχαν καλέσει την κυβέρνηση του Ισραήλ να θέσει τέλος στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, προειδοποιώντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι τρεις χώρες θα λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Δραματική προειδοποίηση ΟΗΕ

Οι αντιδράσεις έρχονται λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, στο ραδιόφωνο του BBC. Ο Φλέτσερ επισήμανε τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχουν 14.000 μωρά στη Γάζα, με το Ισραήλ να συνεχίζει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών», με τους νεκρούς από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και μετά να είναι τουλάχιστον 60.

Η διεθνής πίεση για τον επαπειλούμενο λιμό ανάγκασε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής ότι θα χαλαρώσει τον καταστροφικό αποκλεισμό βοήθειας έντεκα εβδομάδων, αλλά κάτι τέτοιο στην ουσία δεν έχει συμβεί.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ