Με την έναρξη της δεύτερης θητείας Τραμπ, η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Κίνας απέκτησε νέα διάσταση. Ο ανταγωνισμός αυτός φαίνεται να δείχνει τα αποτελέσματά του και στα ελληνικά λιμάνια, γράφει σε σημερινό της άρθρο η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak.
Η εφημερίδα τιτλοφορει το άρθρο της “ο Τραμπ έβαλε στο μάτι τα ελληνικά λιμάνια”.
“Με την έναρξη της δεύτερης θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η εξωτερική και οικονομική πολιτική των ΗΠΑ αναδιαμορφώνεται”, γράφει η Yeni Şafak και στο άρθρο προστίθεται:
“Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γειτονικού ελληνικού Τύπου, όταν ο Τραμπ διόρισε την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2024, ένα μήνα μετά τις εκλογές, σχεδίαζε να της αναθέσει ένα σημαντικό έργο. Το καθήκον αυτό ήταν να μειώσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό ήταν ο έλεγχος των ελληνικών λιμανιών”.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος: “Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγξουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το άρθρο εκτιμά ότι η μεγάλη εγγύτητά του στην Κεντρική Ευρώπη “ταιριάζει απόλυτα” με τους στόχους του Τραμπ για τη δημιουργία του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) για τη στήριξη της εμπορικής πολιτικής της Ινδίας, “του επιλεγμένου εταίρου του για την αντιμετώπιση της Κίνας”.
Προσθέτει δε πως: “Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα τόσο από πλευράς επιβατικής κίνησης όσο και από πλευράς διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων και οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό επιφυλακτικές για την κινεζική ιδιοκτησία του λιμανιού του Πειραιά. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ παρακολουθούν επίσης στενά τις δραστηριότητες της COSCO, της κρατικής εταιρείας ναυτιλιακών και εφοδιαστικών υπηρεσιών της Κίνας. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ελλάδα να ασκήσει πίεση στην COSCO να εγκαταλείψει τον Πειραιά, παρόλο που όπως είναι λογικό πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιχείρηση”.
Π.Κ.
Πηγή: capital.gr