Ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προκαταρκτικά επαναπροσδιορίστηκε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στην Ελλάδα μετά τη δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων από την Eurostat, ενώ στο σύνολο της ευρωζώνης επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση.
Ειδικότερα, σε εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά κριτήρια επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα έτρεξε τον Απρίλιο με ρυθμό 2,6% ετησίως έναντι του 2,7% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, μετά την αύξηση με ρυθμό 3,1% του Μαρτίου.
Στη σύγκριση Μαρτίου – Απριλίου επιβεβαιώθηκε η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat για αύξηση με ρυθμό 0,5%.
Στο σύνολο της ευρωζώνης ο ΔΤΚ έτρεξε με 2,2%, όπως και τον Μάρτιο, με μηνιαίο ρυθμό μεταβολής 0,6%.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε και ο ετήσιος ρυθμός 2,7% στο πιο στενό μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού (πλην ενέργειας, τροφίμων) μετά το 2,4% του Μαρτίου, με μηνιαίο ρυθμό αύξησης 1%.
Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 2,4% ετησίως, ελαφρώς μειωμένος από το 2,5% του Μαρτίου.
Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στη Γαλλία με 0,9%, την Κύπρο με 1,4% και τη Δανία με 1,5%.
Αντίθετα, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά εντοπίστηκαν στη Ρουμανία με 4,9%, την Εσθονία με 4,4% και την Ουγγαρία με 4,2%.
Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη – μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε έντεκα.
Πηγή: capital.gr