Ρεκόρ επιθέσεων σε νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό σε εμπόλεμες ζώνες το 2024

Ρεκόρ επιθέσεων σε νοσοκομεία και υγειονομικό προσωπικό σε εμπόλεμες ζώνες το 2024

Περισσότερες από 3.600 επιθέσεις κατά υγειονομικού προσωπικού, νοσοκομείων και κλινικών καταγράφηκαν το 2024 σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση. Ο αριθμός αυτός αποτελεί αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2023 και αντικατοπτρίζει, όπως σημειώνεται, «νέα επίπεδα φρίκης».

Οι επιθέσεις περιλάμβαναν αεροπορικούς βομβαρδισμούς, επιθέσεις με πυραύλους και drones, λεηλασίες και καταλήψεις εγκαταστάσεων, καθώς και συλλήψεις ή κρατήσεις υγειονομικών.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των περιστατικών σημειώθηκε στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ενώ εκατοντάδες αναφέρθηκαν επίσης σε Ουκρανία, Λίβανο, Μιανμάρ και Σουδάν, σύμφωνα με τον Guardian.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Στόχοι οι υγειονομικές δομές και οι εργαζόμενοι

Ο Λέοναρντ Ρούμπενσταιν, πρόεδρος της Συμμαχίας για την Προστασία της Υγείας σε Συγκρούσεις (SHCC), που συνέταξε την έκθεση, τόνισε πως η αύξηση των επιθέσεων συνοδεύεται από προσπάθειες περιορισμού των νομικών προστασιών για την υγειονομική περίθαλψη και τους πολίτες εν καιρώ πολέμου.

Αναφέρθηκε στις κυρώσεις που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε αξιωματούχους του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), καθώς και σε ρωσικό νόμο του 2023 που ποινικοποιεί τη συνεργασία με το ICC.

«Κατά μέσο όρο, το 2024, η υγειονομική περίθαλψη δέχτηκε 10 επιθέσεις την ημέρα σε εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο. Κάθε μία από αυτές προκαλεί τρόμο, τραύμα και, σε πολλές περιπτώσεις, τραυματισμούς, καταστροφές και θανάτους», δήλωσε ο Rubenstein.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m2’); });

«Οι επιθέσεις αυτές υπονομεύουν την ικανότητα φροντίδας των ανθρώπων όταν τη χρειάζονται περισσότερο – σε καιρό πολέμου».

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Αριθμοί που σοκάρουν

Το 2024 καταγράφηκαν 3.623 περιστατικά:

  • 1.111 περιλάμβαναν ζημιές ή καταστροφή εγκαταστάσεων υγείας

  • 927 περιπτώσεις αφορούσαν θανάτους εργαζομένων στον τομέα της υγείας

  • 473 συλλήψεις υγειονομικού προσωπικού

  • 140 απαγωγές υγειονομικών

Σημαντικό είναι ότι το 81% των επιθέσεων αποδόθηκε σε κρατικούς φορείς.

Επίκεντρο η Γάζα και ο Λίβανος

Πάνω από το 55% των συλλήψεων το 2024 αποδίδονται στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και έλαβαν χώρα στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η έκθεση αναφέρει καταγγελίες για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση σε κέντρα κράτησης.

Σχεδόν οι μισοί θάνατοι σημειώθηκαν στον Λίβανο, με τους περισσότερους να σχετίζονται με την επιχείρηση «Northern Arrows» των IDF.

Αύξηση στη χρήση εκρηκτικών όπλων

Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στη χρήση εκρηκτικών όπλων σε επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης – από 36% το 2023 σε 48% το 2024. Η άνοδος αυτή συνδέεται κυρίως με την εντατικοποιημένη χρήση drones.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_3’); });

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα πραγματικά νούμερα πιθανόν να είναι υποεκτιμημένα, εξαιτίας της δυσκολίας συλλογής δεδομένων σε περιοχές με συνεχιζόμενες συγκρούσεις.

Έκκληση για λογοδοσία και δράση

Η Κριστίνα Γουίλε, διευθύντρια της Insecurity Insight, η οποία ηγήθηκε της συλλογής των δεδομένων της έκθεσης, δήλωσε:
«Υπήρξε πλήρης υπονόμευση του σεβασμού στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και στην ευθύνη προστασίας της υγειονομικής περίθαλψης σε καιρό πολέμου».

Ζήτησε αποφασιστική αντίδραση, λέγοντας πως «πρέπει να επιδιωχθεί η δικαιοσύνη και να επιβληθεί η λογοδοσία».

Η έκθεση καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να:

  • απορρίψουν συλλογικά τις προσπάθειες επανερμηνείας του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου

  • τερματίσουν την ατιμωρησία ενθαρρύνοντας έρευνες, ανταλλαγή δεδομένων και διώξεις μέσω του ΔΠΔ

  • ενισχύσουν τα μέσα παρακολούθησης και ελέγχου

Παράλληλα, ζητείται η στήριξη δηλώσεων και συνθηκών για την προστασία των αμάχων, καθώς και η αναθεώρηση στρατιωτικών διδασκαλιών και πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της ασφάλειας της υγειονομικής περίθαλψης σε πολέμους.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ