Εναν νέο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν το Σάββατο στο Κατάρ το Ισραήλ και η Χαμάς με στόχο, θεωρητικά, την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός έπειτα από 591 ημέρες πολέμου. Ομως οι εξελίξεις στο πεδίο της Λωρίδας της Γάζας δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε προχθές την επίσημη έναρξη της επιχείρησης «Αρματα του Γεδεών» – η επιχείρηση αυτή, που είχε εγκριθεί αρχές του μήνα αλλά καθυστέρησε σε μεγάλο βαθμό μέχρι να ολοκληρώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, προβλέπει επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα – με παράλληλη μετακίνηση του πληθυσμού προς το νότιο κομμάτι της – ώστε να περιλάβουν «την κατάκτηση» του παλαιστινιακού θυλάκου.
Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε πως την περασμένη εβδομάδα διεξήγαγε ένα πρώτο κύμα πληγμάτων σε περισσότερους από 670 στόχους της Χαμάς προκειμένου να στηρίξει τις χερσαίες επιχειρήσεις. Και χθες ανακοίνωσε την έναρξη «εκτενών χερσαίων επιχειρήσεων» στη βόρεια και τη νότια Γάζα. Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου Χερζί Χαλεβί δήλωσε πως η επιχείρηση στη βόρεια Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι «να σπάσουμε τις πολεμικές δυνατότητες του εχθρού και να τον νικήσουμε εκεί όπου επιχειρούμε». Ο στρατός, πρόσθεσε, «θα επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία την ευελιξία να προωθήσει οποιαδήποτε συμφωνία για τους ομήρους».
Πάνω από 460 νεκροί
σε μία εβδομάδα
Στο μεταξύ, οι νεκροί στη Γάζα ξεπέρασαν σύμφωνα με τις πληροφορίες χθες τους 130. Οι νεκροί της τελευταίας εβδομάδας υπερβαίνουν τους 460 – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ισραηλινών και αραβικών μέσων, ανάμεσά τους ήταν και ο Μοχάμεντ Σινουάρ, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα. Oι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακο από την αρχή του πολέμου ξεπερνούν τους 53.000. Και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε χθες ότι «δίνουμε μάχη ενάντια στον χρόνο για να αποφύγουμε τον λιμό» στην περιοχή. Το Ισραήλ, που έχει απαγορεύσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από τις αρχές Μαρτίου, προωθεί ένα σχέδιο για τη διανομή βοήθειας από μια σειρά κόμβων οι οποίοι θα λειτουργούν από ιδιώτες εργολάβους και θα προστατεύονται από ισραηλινά στρατεύματα. Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει το σχέδιο, το οποίο έχει όμως περιγραφεί ως ανεφάρμοστο, επικίνδυνο και δυνητικά παράνομο από οργανώσεις αρωγής, επειδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγκαστικό μαζικό εκτοπισμό πληθυσμών.
Ξέσπασμα από
τον Πέδρο Σάντσεθ
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε το Σάββατο να ασκηθεί «πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα». «Αποτροπιασμός για την επικαιρότητα στη Γάζα: άμαχοι που λιμοκτονούν, νοσοκομεία που πλήττονται ξανά από αεροπορικές επιδρομές. Η βία πρέπει να σταματήσει!» έγραψε από την πλευρά του στο Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Χάγη χθες, ζητώντας από την ολλανδική κυβέρνηση να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Πίσω στο Ισραήλ, η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, μητέρα ενός ομήρου που εξακολουθεί να κρατείται από τη Χαμάς, του Ματάν, κατήγγειλε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πως αρνείται να τερματίσει τον πόλεμο λόγω των πολιτικών του συμφερόντων. «Η ισραηλινή κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει σε μερικές μόνο συμφωνίες. Μας βασανίζουν σκόπιμα» έγραψε στο Χ. «Φέρτε πίσω τα παιδιά μας επιτέλους! Και τα 58 από αυτά».
Πηγή: tanea.gr