Ο πόλεμος των drones

Ο πόλεμος των drones

Είναι γενικώς παραδεκτό πως ενώ η Ελλάδα ήταν από τις πρωτοπόρες χώρες στην υπόθεση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, με το περίφημο «Πήγασος», η όλη προσπάθεια ατόνησε, καθώς, όπως επεσήμαναν στρατιωτικές πηγές στα «ΝΕΑ», οι ιθύνοντες εκείνης της εποχής δεν είχαν το απαραίτητο όραμα και δεν έβλεπαν τις προοπτικές που θα είχαν συστήματα όπως τα drones. Οι πόλεμοι των τελευταίων χρόνων, και ειδικά στην Ουκρανία, προκάλεσαν σοκ στις δυτικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς διαπιστώθηκε πως ειδικά τα εξοπλισμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη μπορούσαν όχι απλά να καθηλώσουν αλλά και να εξουδετερώσουν επί της ουσίας ολόκληρες μονάδες του αντιπάλου.

Δυστυχώς για την Αθήνα, στην Αγκυρα αντιμετωπίζοντας διαφόρων μορφών εμπάργκο από τη Δύση και βλέποντας στα drones μια φθηνή και αποτελεσματική λύση, επένδυσαν και αφιέρωσαν σε αυτά σημαντικό κομμάτι της αμυντικής τους βιομηχανίας. Σε αυτό το φόντο φτάσαμε σήμερα τα made in Turkiye Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη Bayraktar να είναι από τα πιο πολυδιαφημισμένα με παραγγελίες από χώρες σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Οι αριθμοί «ζαλίζουν» χωρίς να υπολογίζουμε τα τετρακόπτερα. Η Τουρκική Αεροπορία διαθέτει περί τα 39 Anka B/S, Akinci B, Aksunger και Heron. Ο τουρκικός στρατός περί τα 536 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανάμεσα στα οποία 200 Bayraktar TB2 και 8 Βayraktar Akinci. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει περί τα 23 Βayraktar TB-2, Aksunger και Anka.

Για αποστολές επιτήρησης

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_m1’); });

Στην παρούσα φάση η Ελλάδα εστιάζει κυρίως σε μη επανδρωμένα για αποστολές επιτήρησης. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αξιοποιεί ακόμα περί τα 16 Πήγασος Ι και ΙΙ και δύο Heron που αποκτήθηκαν αρχικά μέσω leasing από το Ισραήλ και στη συνέχεια αγοράστηκαν, ενώ ένα ακόμα διαθέτει η Ελληνική Ακτοφυλακή. Ο Στρατός Ξηράς, πέρα από τα δύο V-Bat που απέκτησε μέσω δωρεάς, χρησιμοποιεί περί τα 14 Sperwer από τη Γαλλία, από την οποία μέχρι το τέλος του 2025 θα αποκτηθούν 4 Safran Patroller. Για χρήση από μονάδες του Στρατού Ξηράς και τις Ειδικές Δυνάμεις έχει αποκτηθεί από το Ισραήλ και ένας σημαντικός αριθμός ΜΕΑ Orbiter. Οι Ειδικές Δυνάμεις διαθέτουν επίσης και σημαντικό αριθμό RQ-20B Puma II για αποστολές αναγνώρισης. Το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 5 ΜΕΑ Α-900 για χρήση από τις φρεγάτες και άλλα 4 S-100 που αποκτήθηκαν με στόχο τη χρήση τους από τις φρεγάτες κλάσης «Κίμων». Στα διαθέσιμα ΜΕΑ υπάρχει και σημαντικός αριθμός τετρακοπτέρων για επιτήρηση που έχουν αποκτηθεί από διάφορες πηγές.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘300x250_middle_2’); });

Πλέον σημαντικό κομμάτι της αιχμής του δόρατος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων βασίζεται στη χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και ειδικά των οπλισμένων.Η Αθήνα φαίνεται να επενδύει σε αντι-drone συστήματα, τα οποία αποδεικνύουν ήδη την αξία τους. Χαρακτηριστική περίπτωση το «Κένταυρος» στις φρεγάτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες».

Η Ελλάδα ωστόσο δεν αμελεί και το θέμα της απόκτησης Μη Επανδρωμένων. Στην προσπάθεια αυτή αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι «τα μη επανδρωμένα συστήματα – εναέρια και επίγεια – προσφέρουν ακρίβεια, ευελιξία και αρκετές φορές επιχειρησιακό πλεονέκτημα».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ