Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Τομ Φλέτσερ δήλωσε ότι εννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. Το διέψευσε ο ισραηλινός οργανισμός COGAT, που δήλωσε 5) επιτράπηκε να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, κάνοντας λόγο για «μια σταγόνα στον ωκεανό» έπειτα από 11 εβδομάδες αποκλεισμού, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η άδεια από το Ισραήλ να ξαναρχίσει η ροή μιας «περιορισμένης βοήθειας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη που πρέπει να συνεχιστεί» αλλά «είναι σταγόνα στον ωκεανό και πολύ περισσότερη βοήθεια πρέπει να επιτραπεί να εισέλθει στη Γάζα από αύριο το πρωί», δήλωσε σε ανακοίνωση.
«Για να μειωθούν οι λεηλασίες, πρέπει να υπάρχει τακτική ροή βοήθειας και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει έχουν άδεια να χρησιμοποιούν πολλαπλές διαδρομές. Τα εμπορικά αγαθά πρέπει να συμπληρώνουν τις ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια», τόνισε.
Λίγο νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πέντε φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βρεφικών τροφών, επιτράπηκε να περάσουν στη Γάζα από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ.
Υποχώρηση του Ισραήλ μετά από περισσότερες από 65 μέρες χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να συμφωνήσει να επιτρέψει την είσοδο περιορισμένης ποσότητας βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα απαντώντας έτσι στην παγκόσμια ανησυχία μετά τις αναφορές για λιμό.
Η ισραηλινή διπλωματία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα επιτρέψει να περάσουν φορτηγά που μεταφέρουν τροφές για βρέφη στη Γάζα, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα επιτραπεί η είσοδος μικρής ποσότητας τροφίμων στον θύλακα έπειτα από δύο και πλέον μήνες αποκλεισμού.
«Σήμερα, το Ισραήλ διευκολύνει την είσοδο φορτηγών με βρεφικές τροφές στη Γάζα. Τις ερχόμενες ημέρες, το Ισραήλ θα διευκολύνει την είσοδο δεκάδων φορτηγών με βοήθεια», δήλωσε ο ‘Εντεν Μπαρ Ταλ, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
Όταν ρωτήθηκε για τον αριθμό των φορτηγών που έχουν ήδη περάσει στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όρεν Μαρμορστάιν δήλωσε ότι «πρέπει να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό» από τον COGAT (σ.σ. η COGAT έκανε λόγο για 5), τον οργανισμό του υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
«Και η ιδέα είναι να έχουμε έναν σημαντικό αριθμό (φορτηγών) μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Δραματικές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα
Εδώ και εβδομάδες, υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γάζα προειδοποιούν για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, καύσιμα και φάρμακα στο παλαιστινιακό έδαφος όπου μαίνεται πόλεμος τους τελευταίους 19 και πλέον μήνες.
«Δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Γάζα, ενώ «τόνοι τροφίμων έχουν μπλοκαριστεί στα σύνορα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους.
Γάζα: Είκοσι δύο χώρες ζητούν από το Ισραήλ να ξαναρχίσει «αμέσως» η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας
Τα υπουργεία Εξωτερικών 22 χωρών, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ζήτησαν σήμερα από το Ισραήλ να ξαναρχίσει «αμέσως» και «πλήρως» η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «δεν μπορούν να στηρίξουν» το νέο μοντέλο αποστολής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα που αποφασίστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, αναφέρουν οι χώρες αυτές στην κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Οι καθημερινές ανάγκες της Γάζας είναι 550 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια την ημέρα, εκ των οποίων τα 50 οφείλουν να είναι βυτιοφόρα καυσίμων. Όλη η ανθρωπιστική βοήθεια προέρχεται από τρίτες χώρες. Τις 79 ημέρες που έχει διακοπεί η ανθρωπιστική βοήθεια θα έπρεπε να είχαν περάσει 43.450 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. Η έλλειψη τροφής αποτρέπει από τους Παλαιστίνιους να γίνουν δωρητές αίματος.
Πηγή: in.gr